På tisdagen upptäcktes flera uppskurna bildäck på pendlarparkeringen i Mantorp. Det är ett av de åtta skadegörelsebrott som anmälts i Mantorp under augusti och september. En siffra som vare sig förvånar eller sticker ut, menar kommunpolis Josefin Arvidsson. Antalet anmälningar under perioden brukar ligga någonstans mellan sju och tio.
Mantorp som ort är inte märkvärt mer drabbad av skadegörelse än andra, förklarar hon, men just tågstationen medför en extra risk.
– Det är ofta är lite mer brott i samband med pendlarstationer, berättar Arvidsson.
Vanligast är cykelstölder, men det förekommer även både skadegörelse och narkotikabrott. Just skadegörelse hänger ofta ihop med unga gärningspersoner.
– Vi skulle väl generellt säga att det rör sig om barn och unga som vi ser begå den här typen av brott.
Med hjälp av förebyggande åtgärder tror Arvidsson att man kan minska ungdomsbrotten, även om det är svårt att få bort helt.
– Man har redan en fungerande fritidsgård i Mantorp där det finns bra vuxna förebilder. Och man har bra idrotts- och föreningsliv, som man också ser som en avgörande faktor för barn.
Kommunen jobbar även med uppsökande verksamhet för att försöka nå ut till de ungdomar som inte intresseras av fritidsgårdar och föreningsliv.
– Det man kan göra är att jobba mer med den praktiska miljön, se till att det är väl upplyst och inte massa buskage och mörka platser, säger Josefin Arvidsson.