Det är söder om järnvägen som Mantorp ska växa, i alla fall när det gäller bostäder och service. Mark för industri och handel kan det finnas plats för närmare E4 samt vid Riksvägen. Men söder om järnvägen blir det bostäder i olika former.
Corren har tidigare berättat om planerna i den så kallade Fördjupade översiktsplanen som nu antagits. Förutom flerbostadshus längs järnvägen blir det plats för F-6-skola (alternativt 7-9), flera förskolor, bibliotek och vårdcentral samt en park.
Planarbetet påbörjades redan 2018 med samråd vintern 2019-2020 där man kallade till workshops som ett 70-tal Mantorpsbor deltog i. Efter samrådet kom det protester vilket ledde att man minskade invånartaket från 10 000 till 7 000.
– Det är bra att det kom mycket synpunkter. Det innebär att det vi kommit fram till är väl genomtänkt. Nu kan arbetet påbörjas med att genomföra det, menade Cecilia Burenby (S) innan planförslaget antogs enhälligt.
Flera politiker från olika partier berömde planarbetet. Man menade att det är omöjligt att helt undvika att bygga på jordbruksmark, när man befinner sig "mitt i potatislandet", som Birgitta Gunnarsson (C) uttryckte det. Planen innebär en förtätning, och att man i första hand bygger på annan mark.
– Man måste acceptera att det kostar lite mer än att bygga på platt mark, menade hon och tyckte att 7 000 är lagom.
Anette Ohlsson (M) betonade vikten av att de detaljplaner som nu ska utarbetas blir flexibla så att man inte låser sig för en typ av bostäder.