För ett år sedan inträffade på bara några veckor två olyckor mellan bil och lastbil med dödlig utgång på gamla E4 – eller länsväg 636 som den egentligen heter. En mittför Viby kyrka och en mellan Sjögestadkorset och Sjögestad motell. Ungefär mitt emellan dessa platser som ligger två kilometer ifrån varandra omkom förra fredagen en 37-årig Linköpingsman när han körde in i ett träd i vägkanten.
Både polisen och Trafikverket gör utredningar efter dödsolyckor. Utredarna från båda myndigheterna har kommit fram till att olyckorna inte hade samband och inte berodde på bristande trafiksäkerhet. Att de inträffade med så kort tidsskillnad och så nära varandra beror på tillfälligheter.
Hans Sävenhed, som är analytiker på Trafikverket i Linköping, jämför med en serie dödsolyckor som inträffade sommaren 1999 på dåvarande riksväg 50. Sammanlagt sex personer dog i fyra olyckor mellan Hästholmen och Rogslösa.
– Man letade efter orsaken, men hittade inget samband. Alla berodde på olika omständigheter, säger Hans Sävenhed.
Gamla E4 är ingen riksväg. Trots att den är lika hårt trafikerad som många sådana har den inte kommit med i de säkerhetshöjande program som Trafikverket genomfört. Det handlar om olika åtgärder som att bygga mittbarriär, sidoräcken eller röja slänterna utanför vägen från träd och andra fasta hinder.
– Vi har sänkt tillåten hastighet från 90 till 80. Cykelväg har byggts på en stor del av sträckan mellan Linköping och Mjölby även om det fortfarande saknas en bit, säger Hans Sävenhed.
Nu senast har mittlinjen frästs för att varna om man kommer över på fel sida vägen. Och efter olyckan mellan motellet och Sjögestad har vägsträckan där, som är spikrak men har lömska svackor och backkrön, fått en varningslinje. Den är inte heldragen men varnar för omkörning.
– När det gäller säkerhetskorridorer så är vi i stort sett färdiga med riksvägarna genom länet. Det är några korta bitar neråt Smålandsgränsen som återstår. Och vi kommer nu att arbeta med väg 206 mellan Skänninge och Vadstena, säger Hans Sävenhed.
Den senaste olyckan skedde vid Viby Nygård. Tre gamla lindar står alldeles mellan vägen och Agge Larssons tomt. Han blev vittne till olyckan förra fredagen och säger att han flera gånger stött på Trafikverket att såga ner träden, men inget har hänt.
Skälet till att inget har hänt är att lindarna är skyddade.
– De har ingått i en gammal allé från tiden när vägen hette Riksettan. Vi har gjort en förfrågan till länsstyrelsen om att få ta ner dem, säger Hans Sävenhed.
Några andra träd närmare Mantorp kommer att sågas ner inom kort. De har troligen också ingått i allén, men är i dåligt skick. Kanske kommer träden vid Agge Larssons tomt också att fällas, för det som stod i vägen förra fredagen sprack.
Det finns inte i dag några planerade åtgärder för att bredda vägen, montera mitträcke eller röja säkerhetskorridor på gamla E4. Men det kan komma, menar Hans Sävenhed. Fram tills dess handlar det om punktåtgärder. Och trafikverket vill att bilisterna i första hand ska välja motorvägen, som är en mycket säker väg.
– En del föredrar att åka gamla vägen. Men vår strävan är att få bort onödig trafik genom Sya och Mantorp, säger han.