Polisen har kommit fram till att den 62-åriga kvinnan och hennes 70-årige man mördades i sitt hem utanför Mantorp på söndagseftermiddagen den 11 juni. Samma dag, klockan 16.09, gjordes flera uttag i en bankomat på Husbyvägen i Borensberg. Polisen misstänker att det var gärningsmannen eller gärningsmännen som tog ut pengar från parets gemensamma konton. Polisen misstänker även att de skyldiga använde parets silvergråa Volvo S 40 för att ta sig till och från Borensberg.
Mordutredarna drabbades dock av ett rejält bakslag när det visade sig att det inte fanns några övervakningsbilder från bankomaten i Borensberg.
– Tyvärr har den här kameran vid bankomaten varit avstängd just vid den här tiden. Det är naturligtvis inte bra. Sedan kan man tänka sig att den som tar ut pengar är maskerad. Men det finns utredningar jag har haft tidigare där gärningsmännen inte varit maskerade, säger Pär Andersson.
Polisen har gjort stora ansträngningar för att få fram vittnesuppgifter från Borensberg från den regniga söndagen den 11 juni.
– Vi har hållit en hel del förhör med personer som har gjort uttag före och efter de här uttagen. Vi har prickat av en hel lista. Vi har också kontrollerat en del andra kameror i närheten. Det finns ett gym i anslutning till banken. Vi har hållit förhör med dem som varit och tränat på gymmet. Vi har brett hört folk i Borensberg. Men vi vädjar om flera iakttagelser mellan 16.00 och 16.20.
Pär Andersson är noga med att betona att även mer vardagliga iakttagelser kan vara av intresse.
– Det är inte bara avvikande beteende vi tittar efter. Det är knappast så att det är någon som gått med slokhatt och lösskägg i Borensberg den här dagen. Vilka har man sett, har man sett bilar, vad är det för färg på dem?
Pär Andersson är frustrerad över att utredarna inte har lyckats komma över några övervakningsbilder som visar gärningsmännens troliga framfart mellan Mantorp och Borensberg. Makarnas Volvo hittades vid deras fastighet, vilket tyder på att gärningsmännen återvände till platsen efter uttagen i Borensberg.
– En allmän synpunkt jag vill kasta in är det här med övervakningskameror. Jag känner att det är en jättestor brist i vårt land i dag. Jag tror att man som politiker måste sätta sig ned och titta på hur vi ska ha det i framtiden, säger Pär Andersson och fortsätter:
– Det är otroligt få övervakningskameror som vi kan få information från i det här ärendet. Dels har vi banken där övervakningskameran är avstängd. Vi har andra kontor i närheten vars kameror inte fungerar. Vi har inga kameror längs med vägarna och då pratar jag inte om fartkameror. Jag pratar om allmänna kameror som kanske borde sitta här och där vid till exempel E4 och andra större vägar. Jag funderar kring infartspunkter till olika städer, där kanske det också skulle vara kameror.
Pär Andersson vill se fler övervakningskameror och hänvisar till erfarenheter från andra länder.
– Man kan jämföra med andra länder. I vissa tyska städer finns det krav på fastighetsägare att sätta upp kameror, annars får man böter. I Sverige känner jag för egen del att myndigheterna verkar vara mer inriktade på att försvåra för kameraövervakning än att faktiskt förstå vinsterna med det. Sedan finns det naturligtvis integritetshänsyn. Men vi har en skenande utveckling här med våldsbrott.
Polisen har i utredningen tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen. Pär Andersson vill dock inte säga vad gruppen har kommit fram till.
– Gärningsmannaprofilgruppen var här ett antal dagar. De har presenterat en analys av hur de tror att det har gått till. Vi har tagit utomstående expertis till vår hjälp.
Chefsåklagaren säger att han inte vill låsa fast sig vid någon viss motivbild – även om det finns tecken på att dubbelmordet i Mantorp var ett rånmord där den eller de skyldiga var ute efter pengar.
– Vi har ingen entydig bild. Det finna så många mordutredningar som har havererat på grund av att man fastnar i ett spår, säger Pär Andersson.