... och så en näve nötter Kycklingwok med cashewnö...

Mat & dryck2005-03-03 00:00

Många har fastnat för den där kycklingrätten med cashewnötter som serverades på Thailandsresan. Allt fler väljer att försöka återskapa den när de kommer hem.

Det är något med de där nötterna som gör en lätt knäsvag och allmänt beroende. Den milda mandelsmaken parar sig så fint med sältan. I mat blir cashewnötter minst lika förtjusande. De blir lite härligt mjuka i konsistensen och smakar än ljuvligare i sällskap.

För inte så värst länge sedan var det stört omöjligt att hitta "rena" cashewnötter. Nu hittar jag cashewnötter i både lösvikt och på snacks-hyllan i kvartersbutiken.

Förvaras helst i kylskåp

Det där med lösvikt är förresten en vacker tanke, men ganska korkat i praktiken. Cashewnötterna innehåller, precis som alla nötter, så pass mycket olja att de har lätt för att härskna. De bör därför förvaras i kylskåp, där de å andra sidan kan stå sig upp till ett år.

För övrigt är cashewnötter rika på protein, vilket inte ska förglömmas av vegetarianer och andra som håller igen med köttet. Ett par nävar nötter i grytan eller på salladen kan ge precis det lilla tillskott som kroppen kräver. På köpet får man ett härligt crunch att bita i och en finstämd nötsmak.

Majoriteten av världens cashewnötter odlas i Brasilien och Indien. Frukterna är formade som små boxhandskar och är en tämligen lustig syn.

Måste rostas

Nöten är giftig när den ligger i sitt skal och måste rostas innan man kan äta dem. Den sägs ha antibakteriella egenskaper och lär även vara bra för tänderna och tandköttet.

Kryddigt snacks

Något av det trevligaste, godaste och enklaste man kan bjuda på medan gästerna väntar på maten är ett par skålar kryddade cashewnötter.

Välj ut dina favoritkryddor, snåla inte med chilihettan, och låt nötterna riktigt gosa in sig i kryddbadet under några ögonblick i ugnen. Kanon, helt enkelt. (TT Spektra)

4 portioner, 30 minuter

1 1/2 dl cashewnötter

2 msk vegetabilisk olja

1/2 msk hackad vitlök

300 g strimlade kycklingfiléer

1-2 finhackade chilifrukter

1 skivad liten gul lök

1 knippa strimlad salladslök

1 1/2 msk fisksås

1 msk thai- eller japansk soja

färsk koriander

Hetta upp oljan i en wok på medelstark värme. Låt vitlöken svettas en stund utan att ta färg. Tillsätt kycklingen och fräs under omrörning i cirka 3 minuter.

Tillsätt nötterna, chilin, löken och salladslöken. Häll på fisksås och soja, rör om och fräs i cirka 5 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Garnera med rikligt med grovhackad koriander.

4 portioner, 20 minuter

75 g cashewnötter

375 g färsk grön sparris

2-3 cm färsk ingefära

1 msk neutral olja

1 apelsin

1 msk japansk soja

1-2 msk sesamolja

sesamfrön

Rensa sparrisen, bryt av de nedersta träiga delarna och klyv stängerna på längden. Skala ingefäran och strimla den i tändsticks-smala stickor. Rosta cashewnötterna någon minut i torr stekpanna. Hacka dem grovt. Hetta upp den neutrala oljan i en stekpanna eller wok. Lägg i sparris och ingefära och fräs i 3-4 minuter. Riv över skalet från en apelsin, slå på soja och sesamolja och tillsätt nöthacket. Fräs i ytterligare en minut. Strö över sesamfrön och servera genast.

20 minuter

Låt dina favoritkryddor piffa upp nötterna. Oemotståndligt drinktilltugg medan gästerna väntar på maten.

3 dl cashewnötter

2 msk vatten

chiliflakes eller chilipulver

gourmetsalt

valfria kryddor, till exempel:

1 msk mörkt muscovadosocker

1 msk finhackad rosmarin

eller

2 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

2 tsk spiskummin

Blanda nötterna med kryddorna och vattnet. Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta i ugnen i 200 grader i 15 minuter eller till fin färg. Blanda gärna runt nötterna då och då. Häll upp i små skålar och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!