Så här är det: Innan vi fattat att sommaren ens har börjat nynna på sista versen är det dags att harkla strupen och förbereda sig för "Stilla Natt". Den totala verklighetskrocken brukar inträffa i samband med första advent. Knappt har vi börjat ha strumpor i skorna förrän det är dags för julskyltning och att tända första ljuset. Allt som är säkert är att rejset går fortare och fortare för varje jul man får vara med.
Hyfsat säkert är också att glöggkalas tillhör adventsfirandet. Och till glöggkalas hör tilltugg. Pepparkakor och lussekatter i all ära, de är en förnämligt fin svensk tradition om ni frågar mig, men det blir gärna lite torftigt när det är allt som serveras till en redan översöt glögg.
Tricket, mina vänner, är att hitta på något kaxigt, kul och kalasvänligt som kvalar in som kvällens Snackis. Har folk en piffig munsbit i näven glömmer de den stela måste-mingla-känslan. Tungor förlösas av salig skaffning. En sanning värd att minnas.
Glögg är dock ingen helt enkel dryck. Den smakar alldeles underbart sentimentalt juligt och härligt - till en början. Sedan slår den klistriga sötman till och hotar att förlama käften för all framtid. Det är då man ska ha tänkt efter före.
Sötman behöver motstånd. Sötma mår bra av att brottas med lite tuff sälta. Något litet syrligt eller starkt kan funka som välbehövlig stimulans och klisterlösare. Och glöggens ljuva julkryddor får gärna komma igen i tillbehören.
Det är med andra ord ingen slump att pepparkakor med grönmögelost blivit något av en modern klassiker på svenska glöggkalas. Sälta, julkryddor och lite lätt syrlig ost med sting ackompanjerar glöggen som ett äktenskap instiftat i skyarna.
Låter det krångligt? Inte då. Tänk julkryddor, tänk salt, tänk pikant och tänk lite småsyrligt. Eller följ recepten här intill, slipp tänka själv och se till att ha lite trevligt i stället.
24 stycken, 30 minuter
Piffigt tilltugg med mycket smak för lite ansträngning.
1 dl torkade aprikoser
1 1/2 dl glögg, helst vit
1 kanelstång
1/3 chili
1 stjärnanis
100 g ädelost
2/3 dl yoghurt av turkisk typ
24 skivor rund pumpernickel
färsk timjan
1. Strimla aprikoserna och lägg i en kastrull med glögg, kanelstång, chili och stjärnanis. Koka på svag värme i 20 minuter. Låt svalna.
2. Mixa ädelost och yoghurt. Sära försiktigt på pumpernickelskivorna och bred på krämen. Toppa med en tesked aprikoser på varje och garnera med timjan.
För 12 personer, 20 minuter
Lite kul sätt att servera mozzarella. Bör helst serveras åtminstone småvarma.
300 g minimozzarella
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl panko (finns i asiatiska butiker) eller ströbröd
3 msk finhackad rosmarin
7 dl raps- eller solrosolja till fritering
1. Häll av vätskan från osten. Blanda mjöl och salt och sprid ut på en tallrik. Rulla mozzarellakulorna några i taget i blandningen.
2. Doppa kulorna i ägg och rulla i panko eller ströbröd blandat med rosmarin.
3. Kolla med en brödbit så att oljan är lagom varm, när den får fin färg är det dags att lägga i ostbollarna. Fritera några i taget.
4. Låt rinna av på hushållspapper och servera, helst åtminstone småvarma.
12 stycken, 15 minuter
Fräscht och sött på samma gång.
1 vaniljstång
250 g färsk mascarpone
1 tsk flytande honung
saft och skal av 1 apelsin
6 färska fikon
150 g mörk choklad
1/2 dl pistaschnötter
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en knivspets. Blanda med mascarpone och honung. Smaka av med saft och skal av apelsinen. Det ska vara ganska mycket apelsinsmak. Vispa tills osten blir krämig.
2. Dela fikonen på hälften. Bred på en klick kräm på varje. Bryt över chokladbitar och strö över hackade pistaschnötter.
12 stycken, 10 minuter
Enkel men festlig blandning av sötma och sälta, vilket gör sig fint till glöggen.
12 dadlar
100 g chèvre
1 strimlad rostad röd paprika eller 2 msk inlagd (Zeta har färdig)
Skär ett snitt i dadlarna och peta försiktigt ut kärnan. Klicka i lite chèvre i springan och toppa med en bit strimlad röd paprika.