Älg tål ganska tuff kryddning. Fransk senap, vitlök, timjan och vin ger fantastisk smak åt alla färsrätter, så även viltfärs.
Prova att bjuda älgfärsbiffarna med en enkel gräddsås smaksatt med en bit smulad ädelost.
Älgfärsbiffar med ädelostsås
4 personer
400 g älgfärs
150 g fläskfärs
5-6 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten eller rödvin
1 msk koncentrerad kalvfond
1/2 fint råriven gul lök
1 tsk ljus fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1/2 tsk timjan
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
smör eller margarin till stekning
Till såsen:
1 1/2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 dl grädde
2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
50 g ädelost
salt och vitpeppar
1. Koka såsen först. Fräs smör eller margarin och vetemjöl i en kastrull. Tillsätt vatten, grädde och koncentrerad vilt- eller kalvfond under omrörning. Låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i 5 minuter.
2. Smula i ädelosten och låt såsen dra på mycket svag värme ytterligare 5 minuter. Peppra lätt. Ofta behövs bara peppar eftersom osten tillför mer salt än man kan tro.
3. Blanda ströbröd med vatten eller vin, koncentrerad kalvfond, råriven gul lök, ljus fransk senap och pressad vitlök. Låt brödet svälla någon minut under omrörning. Om konsistensen blir för hård tillsätts mer vatten.
4. Arbeta i älg- och fläskfärserna, ägget, timjan, salt och peppar.
5. Forma avlånga biffar. Rista biffarna med vass kniv och stek dem med smör eller margarin cirka 4 minuter på vardera sidan i medelvarm panna.
6. Lägg upp biffarna på bädd av strimlade, lättkokta rotsaker och blandad sallad. Ringla över lite sås och bjud kokt potatis till.