"Jag kör. Har du möjligen något utan alkohol?" Vattenkannan åker fram, möjligen med några (smakförstörande) citronskivor och lite ihopskrapad is.
Känns situationen igen? För tio år sedan hade jag förstått om värden inte ville kasta bort sina slantar på de riktigt usla alkoholfria produkterna som då fanns. Jag minns Rotlack och Weisslack med avsky och hat i skräckblandad förening. Uselt var deras förnamn, odrickbara efternamnet.
I dag är det helt annorlunda. Av de 19 sorter Paus provat är inte mindre än två fynd och nio mycket prisvärda. Vilken skillnad. Inte konstigt att alkoholfritt är trendigt. Kolla bara in tabellen här bredvid och köp hem lite godsaker att ha till hands om du skulle få oväntat besök. Men kolla vad du får med dig hem.
När Corren skulle köpa in provflaskor, som alla står på en särskild gondol i samtliga monopolets affärer, fick vi med ett öl med 5,4 procents alkohol. Felställt av personalen. Lätt hänt eftersom Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei har nästan samma utstyrsel som samma bira med alkohol. Oförlåtligt slarv, eller kanske medvetet sabotage av någon utomstående? Jag vet inte, och sak samma. Slutresultatet hade kunnat bli förödande. Så kolla pavorna. Noga!
Vi har naturligtvis bedömt doft och smak mot priset, inte APK (uttytt alkohol per krona). Något vi aldrig gör i andra sammanhang heller, så varför nu?
Alla birorna är klart godkända med lika mycket doft och smak som de alkoholbemängda. Bäst är Jever Fun (1978), tätt följd av Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (1922) och Carlsberg Non-Alcoholic (1985).
Av bubblet är det ungerska Chapel Hill sparkling collection doux (1926) överlägset bäst med tanke på priset. Passar bäst som appe, eftersom det är relativt sött. Lite stramare i stilen, men fortfarande riktigt bra, är Schloss Boosenberg (1966).
Född skåning och chauvinist ut i fingerspetsarna skulle jag vilja tycka om Kiviks Herrgårdsklister, förlåt, Herrgårdscider Äpple (1984). Smaken, och den långa E-listan, gör det omöjligt. Däremot är brittiska Stowford Press (1989) riktigt bra med tydlig äppleton.
Vi har hittat två riktigt bra röda och ett vitt.
De båda röda, Loxton cabernet sauvignon (1981) och 2007 Sutter Home Fre premium red (1930) har delvis olika stil. Det förra känns fatlagrat och moget, det sistnämnda har större fruktighet och friskhet.
Vita 2008 Sutter Home Fre chardonnay (1969) har klockren druvton och är mycket friskt, om än med aningen sötma i smaken. Men det går igen hos alla alkoholfria viner.
Vinerna bör serveras några grader svalare/kallare än motsvarande med alkohol i. Birorna ska dock vara källarsvala, precis som de alkoholbemängda.
Ökar mest på bolagetDet alkoholfria är den varugrupp som ökar mest på Systembolaget. Men det är från en jämförelsevis låg nivå. Det är lätt att bländas av försäljningsframgångarna för det alkoholfria på monopolet. Corren har gått igenom försäljningsstatistiken på bolaget. Under april såldes hela 32 procent mer alkoholfritt jämfört med samma månad 2008 - och då är ändå siffrorna korrigerade för antalet försäljningsdagar och storhelger.
Men ändå: alkoholfritt är trendigt.
För att få en mer rättvisande bild av försäljningsutvecklingen visar försäljningen på årsbasis mellan 2004 och 2008:
2004: 655 000 liter
2005: 719 000 liter (+9,8 procent)
2006: 735 000 liter (+2,2)
2007: 807 000 liter (+9,7)
2008: 860 000 liter (+6,6)
Och den alkoholfria trenden är superhet. Hittills i år (januari till och med april) har försäljningen ökat med 15,4 procent jämfört med samma period 2008. Det är mest av all sortimentsgrupper på Systembolaget.
Inga E-nummerInget enda av de alkoholfria vinerna innehåller E-ämnen. Däremot aperitifen, en cider, samt ett fruktvin och ett öl. Till detta ska läggas att de flesta/alla vinerna innehåller naturliga smakämnen och sulfit, ibland även kalium och svavel. Alla då i mängder som är tillåtna enligt Livsmedelsverket.
Aperitif: Sanbitter röd innehåller E110, 122, 290 och 330.
Cider: Kiviks Herrgårdscider Äpple innehåller E200, 202, 211 och 220.
Fruktvin: Peach Pearl innehåller E242.
Öl: Kaliber Premium Lager innehåller E405.
Gränsen för alkoholfritt
Bara drycker som innehåller max 0,5 procent alkohol får kallas alkoholfria. Av de 19 provade var det hela sju som hade betydligt mindre än så. Här listar vi alla tastade som innehåller mindre än 0,5 procent.
Barnvänliga: Sanbitter Röd, 0 procent. Mousserande Jordgubbsvin alkoholfri, 0 procent
Max 0,2 procent: Peach Paerl, 0,1. 2007 Sutter Home Fre premium red, 0,2. Kaliber Premium Lager, 0,1
0,3 procent: Kiviks Herrgårdscider Äpple. Jever Fun.