Vitlök, mynta och timjan och rosmarin kan dyka upp i recepten på annat håll.
Genom åren har jag plockat på mig några andra recept. Ett mongoliskt lamm med en sås som har smak av curry.
Ett lamm med smak av kummin och ett recept från Italien där vi blandar citronskal, vitlök och rosmarin och fyller steken med.
Naturligtvis är det gott med något sött till. Du kan servera gelé, den traditionella myntagelén. Men varför inte göra en tropisk chutney fylld med syrliga aromatiska frukter som piggar upp mellan tuggorna?
Vi har valt stekar eller lammkarré. Är ni bara två personer kan ni välja en liten stek av frambenen eller kotletterna vilket kanske är lyx, men så gott!
Tillbehören är viktiga när du serverar stek. En potatiskaka är alltid gott, men bönor kokade med lite vitt vin smaksatt med vitlök, lök och färsk timjan är typiskt. Toscana-potatis som kryddats med svarta oliver är ett annat recept som passar bra till lamm.
Recept:
Lammstek med citron och rosmarin
Räcker till 6 - 7 portioner
1 lammstek med ben på ca 2 kg
Skalet av i citron, skär loss med potatisskalare och hacka fint
4 klyftor vitlök, skala och hacka fint
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad persilja
2 tsk mald svartpeppar
3 tsk salt
1/2 dl olivolja
Skär bort ytfettet, det är det som luktar kofta, snitta sedan lammsteken ändå in till benet vertikalt i sex skivor. Steken ska hålla ihop, men du ska krydda mellan skivorna.
Hacka vitlök, citronskal, rosmarin och blanda med svartpeppar, salt och olivolja. Om du har en mortel, stöt då blandningen väl så du får en smet. Fördela blandningen mellan skivorna och klappa in och tryck ihop steken. Bind gärna ihop den med kökstråd.
Lägg den sedan i en långpanna .
Sätt in i en ugn som håller 170 grader. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen mot benet och låt den steka till den håller 60 grader, om du vill ha den rosa.
Servera med vita bönor från Toscana.
Vita bönor från Toscana
2 burkar cannellinibönor
1 klyfta vitlök, fint hackad
1 msk fint hackad färsk timjan
2 dl vitt vin
Salt och svartpeppar efter smak
7 tunna skivor pancetta, italienskt rimmat fläsk, fint hackade eller 1 dl mycket fint hackat rimmat fläsk
1/2 msk olivolja
Hacka pancettan fint och värm i olivolja i en stekpanna tillsammans med vitlöken. Låt fettet smälta och fläsket få färg. Häll över i en kastrull. Vispa ur pannan med vinet och häll över detta i kastrullen. Öppna burkarna med bönorna. Låt dem rinna av i en sil. Häll dem i kastrullen. Rör om och smaka av med salt och peppar.
Vänd ner timjan utan att krossa bönorna. Värm allt försiktigt så bönorna inte kokar sönder.Servera bönorna med olivolja och lite citron för dem som önskar.
Mongoliskt lamm
1,3 kg lammkotletter som sitter ihop
2 1/2 dl soja
3 stora vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek eller samma mängd krossad chilipeppar med en pressad vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, stor som en tumme
1 dl strösocker
3 stora färska basilikablad, strimlade
Blanda kryddorna, utom basilikan, och gnugga lammet. Lägg i en plastpåse i kylen att marinera minst 2 timmar.
Sätt på grillen i ugnen och torka av lammet och grilla kotlettraden tills den fått färg. Vänd den. Räkna med cirka 4 minuter per sida om du vill ha den röd. Ta lite längre tid för genomstekt.
Skär upp och strö strimlad basilika ovanpå.
Sås
Den bör tillagas dagen innan för att smakerna ska blandas.
1 msk jordnötsolja
2 msk fint hackad gul lök
3 msk hackad selleri
1 liten fint hackad morot
1 msk curry, helst röd thailändsk
7 dl kycklingbuljong
1 köttbuljongtärning
1 dl osötad kokosmjölk
Fräs löken, sellerin och moroten. Pudra curryn över och tillsätt buljongen och tärningen. Koka ihop så att 2 1/2 dl återstår, det tar ungefär en halv timme. Tillsätt kokosmjölken och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med curry om du tycker det behövs.
Lammstek med kummin och timjan
1 liten lammstek
1 msk olivolja
1 msk timjan
1 msk kummin
2 klyftor vitlök
2 msk Dijonsenap
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
Blanda alla ingredienser utom senapen, krossa vitlöken .Gnugga lammet med vitlöken. Pensla ut ett lager senap. Strö kryddblandningen ovanpå. Lägg i påse och ställ svalt.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in steken i ugn. Efter 15 minuter sänker du värmen till 150 grader. Använd stektermometer för att vara säker på att du får steken som du vill.Servera med råstekt potatis.
Fransk potatiskaka
Skala 6 stora potatisar och skär dem sedan i skivor.
Stek dem sedan så de får färg i hälften smör hälften olja.
Det ska aldrig vara mer fett i stekpannan än att bottnen just är täckt.
Lägg den färdiga potatisen i en rund ugnsfast form. Krydda med salt och peppar mellan varje nytt lager potatis.
Sätt in i ugnen och låt dem eftersteka 20 minuter. Servera tillsammans med den skivade steken.