Ananas - en drottning i högform

Drottningen av fruktdisken är i högform. Passa på att njuta. Färsk ananas är det godaste som finns just nu.

Foto:

Mat & dryck2002-04-03 06:56

Konserver har sina fördelar. Visst. Men när det handlar om världens godaste frukt finns det inget som går upp mot originalet. En fullmogen skiva färsk ananas har allt det som inte ryms i en konservburk.

Den smakar sol, söder, sötma och saft. Ät den i bitar och förflyttas till frukostbuffén på den där paradisön i Västindien. Eller gatuståndet i Thailand, balkongen i Kalifornien, poolkanten i Spanien. Ananas sätter gomseglet på full rigg med kurs mot solen.

Namnet ananas är indianska och betyder "oöverträffad frukt". Kan det bli mer passande?

Och ändå är det så lätt att glömma bort denna drottning av fruktdisken. Hon står där och vippar med sin spretiga krona av blad och ser så ... komplicerad ut. "Det blir ändå inte av att jag äter den", tänker tråkkonsumenten och lullar vidare med sin varuvagn.

Gör inte det. Välj i stället ut ett praktexemplar som känns tungt och ger efter lite lätt när du trycker med tummen. Sött ska den dofta också. Lyfter du dessutom i det mittersta bladet och det lossnar -- då vet du. Här har du en perfekt mogen ananas -- färdig att avnjutas. Naturell, i mat eller som dessert. Allt klär en skönhet.

Speciellt bra trivs ananasen i sällskap med kyckling, räkor, fläskkött och anka. Men som sagt. Att skära den i klyftor och njuta den rätt upp och ner är en himmelsk njutning och antagligen den enklaste dessert som går att uppbringa.

Stocken i mitten kan dock var träig och hård, så den kan du gott skära bort. Och skalet är lite pilligt, men det går lätt att bli av med om kniven är vass.

Ananasen bör förvaras svalt, men inte kallt. Gärna på mjukt underlag eftersom den kan få tryckskador av sin egen tyngd. I rumstemperatur håller den bara ett par dagar.

Kreolsk skaldjursrätt
4 portioner

En gammal 80-talsgoding som står sig utmärkt även 2002.

5-8 hg räkor

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk smör

2--4 tsk curry, beroende på styrka

1 tsk paprikapulver

1 grön paprika

3 dl grädde

2 bananer

3-5 skivor ananas

1 dl vitt vin + ev ananasspad

1/2--1 chilifrukt, beroende på styrka och smak

salt & peppar

Skala räkorna. Hacka lök och vitlök väldigt fint och fräs genomskinligt i smör. Dofta över curry och paprikapulver. Låt fräsa någon minut. Slå på grädde, vin och eventuellt saft från ananasen. Låt koka ihop ett par minuter.

Kärna ur paprikan och chilin och skär strimlor. Skär ananasen i bitar och skiva bananen och häll ner i grytan och låt koka med en stund. Tillsätt till sist banan, ananas, chili och räkor. Värm hastigt och smaka av med salt, peppar och ev mera kryddor. Servera med ris.

Kycklingfräs med nötter

4 portioner

Lite asiatiskinspirerad kycklingrätt för vardagslyx med smak.

1/2 ananas

100 g färsk svamp, t ex champinjoner el shiitake

4 kycklingfiléer, el 2 kalkonfiléer

2 msk jordnötter

2 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

1/2-1 röd chili, beroende på styrka

5 dl oxbuljong + ev ananasspad

olivolja

1 msk soja

2 kvistar färsk rosmarin el 1 tsk torkad

1 kvist färsk timjan el 1 tsk torkad

salt & peppar

Skär bort skalet från ananasen med en vass kniv. Tärna kycklingköttet och ananasen. Finhacka schalottenlök och vitlök och skiva svampen.

Fräs löken glansig i olja, tillsätt svamp och kyckling och stek 5 minuter. Slå på buljongen, ev ananasspad, kryddor, strimlad chili, soja och rostade jordnötter. Låt koka ihop cirka 10 minuter eller tills kycklingen blir helt vit. Smaka av.

Servera med ris eller couscous.

Ananassalsa

4--6 portioner

Läckert tillbehör till grillat, fläskkött eller fågel. Extra tjusigt blir det om man serverar salsan i ananasens skal.

1 ananas

1 röd paprika

1/2--1 röd chili

3 salladslökar

1 knippa färsk mynta

1 lime

1 msk råsocker

salt & svartpeppar

Gröp ur ananasen försiktigt. Skär bort stammen i mitten och tärna resten fint. Kärna ur och hacka paprikan i 1 cm bitar. Strimla salladslök och chili och hacka myntan grovt. Blanda allt i en skål, smaksätt med salt, socker och peppar och pressa över limesaften. Smaka av. Fyll ananasens skal med salsan och ställ fram på bordet.

Ananas med mintsmak

4 portioner

Världsenkel efterrätt som sitter suveränt efter en tung middag.

1 mogen ananas

4 msk råsocker

1 knippa färsk mynta

Välj ut en mogen ananas (se texten). Skär av båda ändarna, skalet och avlägsna mittstocken. Skär sedan fruktköttet i 2--3 cm bitar eller tunna, tunna skivor och lägg upp på ett fat.

Stöt myntabladen tillsammans med råsocker i en mortel tills sockret blir grönt och luktar mint. Strö sockret över ananasen och servera genast.

en drottning i högform

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!