Anders Röttorp tipsar om vin till tomater

2013 Brioni Sant’Antimo Rosso

2013 Brioni Sant’Antimo Rosso

Foto:

Mat & dryck2015-08-01 09:00

Tomaterna är en mycket stor sak i den italienska maten. Här har vin och mat, inte minst med tomater, under lång tid anpassat sig till varandra. Till dagens Italien inspirerade tomatmat väljer jag fyra utmärkta röda mellan italienare i olika prislägen.

Röda mellanitalienska viner till italienska tomaträtter

2013 Barone Ricasoli Formulae 3lbox

Nr 12300, 249 kronor för 3l, Toscana Betyg 4+

Utmärkt toscansk röd premiumbox med lite klassiska toner, hygglig struktur och längd med genomklang. Passar väl till nästan all mat, som ett just bra vardagsvin. En av våra tidiga röda premiumboxar, som hållit stilen väl genom åren.

2013 Montepuciano d’Abruzzo Bianchi

Nr 7126, 69 kronor, Abruzzerna Betyg 4+

Ett numera ekologiskt vin på druvan montepulciano från mellan Italiens östkust som har funnits nästan 20 år i Sverige. Det är ett ganska robust och lite tufft vin i den billiga klassen från vinhuset Umani Ronchi. Kan gärna luftas någon timme.

2013 Brioni Sant’Antimo Rosso

Nr 22313, 101 kronor, Montalcino Betyg 4+

Montalcino är platsen för det berömda sangiovese vinet Brunello di Montalcino. Sant’Antimo är sedan 19 år namnet på distriktets viner gjorda på andra druvsorter, mest bordeauxdruvor. Här är en bra ny lite småtuff måttligt prissatt variant.

2009 Ruffino Riserva Ducale

Nr 79652 i BS, 145 kronor, Toscana Betyg 4+

Osedvanligt bra och nu lite mogen årgång av detta klassiska toscanska vin, som ligger i Beställningssortimentet. Bra utvecklad Chianti när Du vill kosta på dig något lite extra. Sangiovese med litet modernt inslag av merlot och cabernet sauvignon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!