Anitas tomatsoppa

Den här tomatsoppan delade keramikern Anita Björkman med sig av till Correns läsare år 2000. Nu bjuder vi på den igen, i elektronisk form på Corren Mera.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-21 09:14

- I min matfilosofi måste allt vara enkelt och möjligt att förbereda, sa Anita då till Correns matskribent Inga Wallenquist, som skrev artikeln.

Soppan är ett perfekt exempel på det. Kan stå klar på bordet när gästerna kommer.

Anitas tomatsoppa

4 portioner

2 grovt hackade schalottenlökar

2 msk olivolja

1-2 klyftor hackad vitlök

4 mogna tomater skurna i mindre bitar

1 msk tomatpuré

1 grovt riven morot

några stänger blekselleristjälkar, fint strimlade

1 liter vatten

2 buljongtärningar eller motsvarande

1 tsk paprikapulver

½ tsk torkad basilika

en gnutta socker eller honung

½ tsk salt

3/4 dl grädde

Till serveringen:

crème fraiche

basilikablad eller strimlad salladslök eller gräslök

Fräs lök, selleri och den rivna moroten i oljan. Tillsätt vitlök, tomater, buljong och vatten. Koka cirka 10 minuter. Smaksätt med torkad basilika, paprikapulvret, socker och smaka eventuellt av med mera salt. Tillsätt grädden.

Vid serveringen läggs en klick crème fraiche i varje tallrik och garnera med basilikablad eller något grönt strimlat, till exempel salladslök.

Servera med bröd, till exempel:

Anitas soppbröd

- förödande gott

12 pain riche eller 60 små bullar

25 g jäst

1 liter vatten (kallt)

2 dl rågkross

Blanda och rör om tills jästen är löst. Blanda ned cirka 1 3/4 liter vetemjöl till en ganska lös deg. Tillsätt 1 msk salt medan degen arbetas. Platta ut i en stor bunke (som ryms i kylskåpet) och häll på lite olivolja eller rapsolja så att det täcker degen, cirka 2-3 msk, ställ kallt över natten.

Baka ut degen nästa dag till 12 pain riche eller cirka 60 runda bullar. Arbeta degen så lite som möjligt. Låt jäsa på plåt cirka 1 timme. Pensla med lite filmjölk om du vill ha sesam-, solros- eller vallmofrö på. Även havssalt är gott.

Grädda pain riche i 250 grader varm ugn under 7-8 minuter. Sänk värmen till 200 grader och fortsätt gräddningen 10-12 minuter.

Ställ gärna in en bunke vatten i ugnen under gräddningen och spreja då och då med vatten från en sprejflaska, säger Anita. Det gör bröden extra knapriga. När bröden är klara läggs de på galler men utan bakduk så behåller de knaprigheten.

Bullar gräddas 10 minuter på hög värme. Om man vill kan man vända på dem så att de får samma spröda brödskorpa på alla sidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!