Kort sammanfattning: citron, basilika, mynta, balsamvinäger, apelsin, ingefära, lime och möjligen en slatt finsprit. Det är ungefär allt ni behöver veta. Tillsammans utgör de nämligen jordgubbens bästa smakpolare. Ovannämnda klubb har en inneboende talang att förhöja gubbens smaker till himmelska höjder.
Vän av ordning har redan slagit knut på sig själv och fräser här högljutt: "Fel, fel, fel!! Jordgubbens bästa vänner heter socker och mjölk, allt annat är bara modernt nonsens!"
Tja, må så vara. Sommarens första söta svenska bär tål sannerligen att ätas som de alltid har ätits på våra breddgrader. Men det kräver perfekta bär.
Svenska jordgubbar lirar visserligen onekligen i en egen liga, det vet varje medelhavsresenär som blivit besviken efter att ha tampats med smaklösa vattniga sydländska släktingar. Våra kalla nätter och förhoppningsvis soliga dagar är den perfekta kombinationen för att sötman ska bevaras inuti bären och växa till sig under mognadsprocessen. Avundsvärt och unikt.
Men i år fick jordgubbssäsongen en märkvärdig raketstart och det på tok för tidigt. Normalt sett mognar bären kring midsommar, men i år hade de tidiga sorterna då redan börjat nynna på sista versen, medan de sena sorterna inte riktigt hunnit i kapp.
Odlarna har redan lovat en finfin säsong med en ständig ström av rött guld, men det är inte alltid Moder Natur hänger med i logistiken.
Jag skulle vilja drista mig till att säga att det är i sådana lägen man bör lita på smakpolarna som jag nämnde inledningsvis. När bären börjar bli mosiga och mjölk och socker har spelat ut sin roll. När man längtar efter något nytt. Det kan vara så enkelt som att slå på en skvätt grand marnier över bären, kanske med lite raspat citrusskal därtill. Mumma till glass. Jag lovar.
Hackad syltad ingefära och jordgubbar är snudd på kriminellt gott. Och den italienska varianten funkar i alla lägen: mortla socker med färsk basilika och piffa till det hela med balsamvinäger eller citron.
Det lustiga är nämligen att jordgubbarna upplevs som sötare om de får luta sig mot en extra syrakick som till exempel citron, balsamico eller apelsinsaft.
Och är bären riktigt plufsiga är det bara att plocka fram mixerstaven. Svirra ihop en härlig isande gazpacho på jordgubbar som dessert, eller bjud på sommarens skönaste drink - jordgubbscaipirinha.
Jordgubbar är dessutom förnämliga i sallader. Särskilt till grillat. Oväntat, kul och mycket gott.
Alternativen är många. Ge gubben en andra andning medan sommaren är ung.
4 portioner, 10 minuter
Jordgubbar passar förvånansvärt bra i sallader och till mat. Här får gubbarna sällskap av lite het chili.
1 liter jordgubbar
1-2 chilifrukter
2 msk balsamvinäger
3 msk god olivolja
färsk mynta
färsk basilika
eventuellt fetaost
Snoppa jordgubbarna. Skiva dem. Kärna ur och finhacka chilin.
Blanda balsamvinäger och olivolja under omrörning. Strimla mynta och basilika. Blanda jordgubbar, chili och örter med dressingen. Om man vill kan man smula över en bit fetaost.
Servera till grillat kött eller fågel.
4 glas, 10 minuter
Läcker dessertsoppa som passar perfekt när gubbarna börjar bli mosiga.
1 liter jordgubbar
1 liten nät-, galia- eller honungsmelon
1 msk florsocker
3 msk vatten
1 tsk citronsaft
en näve färsk mynta
Snoppa jordgubbar, kärna ur melonen och skär köttet i små kuber. Mixa de flesta av jordgubbarna och melonbitarna tillsammans med florsocker, vatten, citronsaft och mynta tillsammans med melonen, men spara lite mynta, några jordgubbar och melonkuber. Smaka av om du vill ha mer citron eller socker.
Varva jordgubbar, myntablad och melonkuber på grillspett. Slå upp soppan i fina glas eller små skålar och placera spetten ovanpå.
4 glas, 10 minuter
En riktig sommardrink som är både läskande och syndigt smarrig.
1 liter jordgubbar
16 cl cachaça (sockerrörssprit) eller ljus rom
4 msk florsocker
2 lime
massor av is
färsk mynta
Snoppa jordgubbarna. Mixa dem med spriten och florsockret. Tvätta limen, riv ner skalet och pressa i saften. Smaka av.
Fyll fyra glas med is och slå på jordgubbsmixen. Dekorera med färsk mynta. Servera med tjocka sugrör.
4 portioner, 70 minuter
Busbra efterrätt som kan lagas i förväg. Persikobalsamico finns i Zetas sortiment, men kan även bytas ut mot vanlig balsamvinäger.
1 liter jordgubbar
cirka 2 msk råsocker
1/2 citron + lite rivet skal
1/2 kruka färsk basilika
2-3 msk persikobalsamico (alternativt vanlig balsamvinäger)
Snoppa jordgubbarna och dela dem på hälften. Blanda råsocker med citronsaft och rör om tills det har löst sig. Finhacka basilikabladen och blanda i tillsammans med persikobalsamico (hittar du inte det kan du ersätta med vanlig balsamvinäger) och rivet citronskal. Blanda till en dressing och smaka av om du vill ha mer socker eller syra (det ska vara syrligt).
Häll dressingen över jordgubbarna, blanda försiktigt och låt stå och dra i minst en timme. Servera som de är eller tillsammans med vaniljglass, lättvispad grädde eller turkisk yoghurt och grovhackade pistaschnötter.