Marmelad på äpple är inte så vanligt. Här en trevlig variant.
1 apelsin
1 citron
1 kg äpplen
2 vaniljstänger
3 dl vatten
1,4 kg socker
1/2 tsk citronsyra
Skär de väl sköljda citrusfrukterna i små bitar, alternativt riv skalet och dela fruktköttet. Snitta vaniljstängerna och ta försiktigt ur fröna. Lägg alla citrusbitarna och vaniljen i en gryta, tillsätt vatten och låt det koka under lock ca 20 min.
Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar, alternativt riv grovt. Rör ner bitarna i grytan och låt allt koka ytterligare 5 minuter.
Tillsätt socker och citronsyra. Koka upp under omrörning och låt det koka livligt i 1 minut. Dra grytan åt sidan och rör i fruktpektinet. Skumma väl och häll upp i varma, väl rengjorda burkar. Sätt på täta lock.
4 portioner
2 msk margarin
3 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 grön paprika
2 skalade äpplen
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
tabasco
2 dl grädde
500 g skalade räkor
Hacka paprika, äpplen och lökar. Fräs allt i margarinet tillsammans med kryddorna. Häll i de krossade tomaterna och salta. Droppa i tabasco
efter smak - tio droppar kan vara lagom. Koka under lock i 15 minuter.
Tillsätt grädden mot slutet. Ta av pannan från spisen och lägg i räkorna. Servera med ris.
Currysås blir mycket godare med hjälp av äpple.
Finhacka en lök och ett stort, helst syrligt äpple, låt fräsa tillsammans med curry efter smak (1-2 tsk) med 25 g smör utan att ta färg tills löken blivit genomskinlig och äppelhacket mjukt. Pudra i 2 msk vetemjöl. Späd med 1/2 l buljong, helst god hemmagjord kycklingbuljong. Koka sakta några minuter. Smaka av med salt och peppar, runda av med lite grädde.
Väldigt gott till den kokta kycklingen du fick när du gjorde buljongen! Och så ris. Förstås.
Det här tillbehöret kan pigga upp den träligaste maträtt. Fruktigt och sött med lite hetta.
½ kg tomater, gärna gröna
½ liter oskalade äppelbitar
3-4 gula lökar
1 dl russin
2 dl socker, gärna råsocker eller farin
1 dl rödvinsvinäger
½ msk salt
½ msk malen ingefära
1 krm chilipeppar
Skär tomaterna i små bitar. Skala och hacka löken. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka på svag värme utan lock tills massan tjocknat, ca 45 min.
Ös upp chutneyn i rena varma glasburkar med lock. Förvara svalt. Chutneyn är färdig att äta efter ca 2 veckor. Hållbarhet 3-6 månader.
God variant på den klassiska smulpajen, lätt att göra även en vardag.
3-4 äpplen i grova bitar
1 msk socker
2 tsk kanel
Smuldeg:
1 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
1/2 dl råsocker
1/2 tsk salt
1 1/2 dl flytande margarin
ev lite kallt vatten
Sätt ugnen på 225 grader. Skär 3-4 äpplen i grova bitar, blanda med kanel och socker i botten på en smord form.
Rör ihop smuldegen i en skål så det blir smuligt, men inte för torrt, Ett par droppar kallt vatten över kan få degen att hålla ihop bättre. Fördela smuldegen över äpplena i formen. Vill du ha mer "deg" kan du bara öka ingredienserna. Mitt i ugn tills det får färg.
Serveras med kall vaniljgrädde: 3 dl vaniljsås, 2-3 msk vaniljglass och 1 dl hårt vispad grädde blandas och kyls.
Äpplepaj med mycket att tugga på och inget dåligt samvete efteråt.
7-8 äpplen
1 msk kanel
3 dl blandade nötter och solrosfrön
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen med smör. Skiva sedan 7-8 äpplen och lägg på botten. Strö kanel över äpplena.
Därefter hackar du blandade nötter - mandel, valnötter, cashewnötter och gärna solrosfrön. Strö detta sedan över äpplena.
Grädda i ugnen i 30 minuter. Njutes bäst ljummen.
Till nötäpplena: Kesella med vaniljsmak.
En jättegod och frisk dessert, krispiga äpplen i syrlig sås.
4 port
4 äpplen
Dressing:
1-2 msk honung, gärna flytande
1 citron
kanel
Pressa citronen och häll saften i en stor skål, som salladen kan serveras ur. Rör ned honung och rejält med kanel, det går nästan inte att överdosera.
Skala och klyfta äpplen tunt. Välj gärna en fast sort, som frasar godast. Vänd ned i dressingen och blanda ordentligt. Låt stå svalt en stund.
150 g margarin
2 dl socker
1 ägg
3,5 dl mjöl
2-3 äpplen
vaniljglass
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sockret och smöret smidigt med elvisp. Tillsätt ägget och därefter vetemjölet. Smeten ska vara fast. Bred ut den i en form med löstagbar kant så att botten blir 1,5-2 centimeter tjock. Skär äpplena i tunna klyftor, men låt skalet vara kvar. Stick ned dem i smeten i ett fint solmönster. Grädda 20-25 minuter och ät den ljummen med vaniljglass (men den är lika god kall).
Här är en elegant avslutning på en fin middag.
4-5 pers
500 g gröna äpplen, t ex Granny Smith
1 gelatinblad
1,5 dl socker
(2 msk) flytande honung
1/2 dl citronsaft
2-3 msk halvtorrt vitt vin el Calvados
Fruktkorg:
2 filodegsblad
smält smör
lite socker
1 honungsmelon
1/2 liter jordgubbar
1-2 dl blåbär eller hallon
Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten 5-10 minuter.
Blanda i en kastrull socker, flytande honung och citronsaft och koka upp. Rör om tills sockret smälter och vispa ner det urkramade gelatinbladet i den heta lagen. Häll sockerlagen över äppelklyftorna. Låt dem ligga och dra i lagen tills den kallnar. Kör i mixer eller matberedare med vitt vin eller Calvados.
Frys sorbeten i glassmaskin eller i en form i frysen. Rör om ett par gånger under tiden om du fryser den i frysen.
Filodegskorg med frukt:
Sätt ugnen på ca 200 grader. Lägg ut ett filodegsblad på arbetsbordet, pensla med smält smör och strö över lite socker. Lägg det andra bladet ovanpå. Skär ut cirklar av filodegen och tryck ner dem i små ugnsfasta formar, typ cocotteformar eller muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter eller tills kanterna på korgarna börjar ta färg - håll ett öga på dem under gräddningen! Låt svalna och knacka ut korgarna ur formarna.
Ta ut kulor ur fruktköttet på en melon och lägg i korgarna tillsammans med bären.
Servera fruktkorgen tillsammans med kulor av äppelsorbet.
4 portioner, 60 minuter
Suverän husmanskost som jag piffat till en aning. Syran från äpplena gör hela rätten.
4 syrliga äpplen
75 g hasselnötter
200 g rökt sidfläsk
2 små gula lökar
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl standardmjölk
3 ägg
färsk timjan
Värm ugnen till 225 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt eller i långpanna i ett par minuter tills de får lite färg och börjar dofta. Pass på så att de inte bränns, det går fort!
Skär bort svålen på fläsket och tärna resten ganska smått. Skala lökarna och skiva i tunna halvmånar. Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor. Strö ut alltsammans i en långpanna. Kör in i ugnen i 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills fläsket blivit lite brynt.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken, vispa och knäck sedan i ett ägg i taget. Slå smeten över fläsket, äpplena och löken. Strö över grovhackade rostade nötter och färsk timjan. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.
Servera med lingonsylt eller väldigt gärna Björnekullas lingonsalsa med chipotle.
4 portioner, 20 minuter
En snabb och härlig höstsallad med massor av äppelsmak.
2 stora äpplen, gärna ekologiska
1 salladshuvud, valfri sort
1 näve färsk körvel eller dragon
1 knippa bladpersilja
70 g valnötter
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk valnötsolja
3 msk olivolja
1 msk citronsaft + rivet skal
flingsalt
nymalen svartpeppar
400 g rökt skinka i tunna skivor
eventuellt ädel- eller getost, gärna Kvibille calvados
Skölj och riv salladen i en salladsskål. Finhacka örterna och blanda ner tillsammans med valnötterna. Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor eller skivor. Blanda ner i salladen.
Vispa ihop äppelcidervinäger, senap, valnötsolja, olivolja och citronsaft och rivet skal till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dressingen i salladen.
Rulla ihop skinkskivorna, halvera dem och placera överst. Servera med ett gott surdegsbröd.
Om man vill kan man blanda ner lite ädel- eller getost i salladen.
4 portioner, 60 minuter
En oväntad och tilltalande paj där äpplena harmonierar med getosten.
3-4 äpplen
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
1 liten purjolök
1 msk hackad färsk rosmarin
smör
3 ägg
3 dl mjölk eller kaffegrädde
salt
nymalen svartpeppar
150 g getost, till exempel chèvre
1-2 dl riven mild ost
Finfördela smöret i mjölet till en smulig massa. Tillsätt iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en smord pajform, cirka 25 cm i diameter. Ställ in formen i kylen i en kvart.
Skala och kärna ur äpplena och skär i skivor eller små tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Finhacka rosmarin. Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs lök, äpple och rosmarin mjukt utan att det tar färg. Låt svalna lite och fördela sedan alltsammans ovanpå pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk (eller kaffegrädde), lite salt och peppar. Slå äggstanningen över purjon och äpplena. Ta bort det vita på chèvren och smula över resten av osten blandat med vanlig ost. Stick eventuellt ner en hel rosmarinkvist som dekoration.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader tills smeten har stannat och pajen fått fin färg, det tar cirka 30 minuter.
Servera med en grönsallad och dressing på äpplecidervinäger.
Grekisk äppelsallad
En jättegod och frisk dessert, som sitter som en smäck efter en grekisk huvudrätt. Krispiga äpplen i syrlig sås neutraliserar värsta vitlöksoset efter tsatsikifrosseri.
4 port
4 äpplen
Dressing:
1-2 msk honung, gärna flytande
1 citron
kanel
Pressa citronen och häll saften i en stor skål, som salladen kan serveras ur. Rör ned honung och rejält med kanel, det går nästan inte att överdosera.
Skala och klyfta äpplen tunt. Välj gärna en fast sort, som frasar godast. Vänd ned i dressingen och blanda ordentligt. Låt stå svalt en stund. Mums.
Mamma Evas äppeltårta250 g smör
1,5 dl socker
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal av en vältvättad citron
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Blanda alla ingredienser på bakbordet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila ca. 30 minuter i kylskåpet. Sätt ugnen på 200 grader
Fyllning:
3 - 4 äpplen skalade, skurna i klyftor, smaksatt med citronsaft och socker och några teskedar vatten kokas nästan mjuka och får svalna.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Kavla ut drygt hälften av degen till en inte alltför tunn kaka. Klä botten och kanter med den utkavlade degen. Resten av degen kavlas till ett lock till kakan.
Grädda kakan i ca 10 minuter, ta ut formen, strö ett tunt skikt med ströbröd över kakan och fyll med äppel kompotten, den får inte innehålla för mycket vätska. Lägg på locket och grädda kakan ytterligen cirka 20 minuter tills locket är gyllenbrun. Låt svalna. Blanda 200 gr pudersocker med 3 msk citronsaft, rör till en lagom tjockflytande massa och stryk glasyren över kakan.
Servera äppelkakan med glass, grädde eller vaniljsås.
4 portioner
Äppelfläsk4 portioner
500 g lättrimmat skivat sidfläsk eller bog
1 msk smör
2 skivade gula lökar
2 skivade syrliga äpplen
1 dl köttbuljong
salt och vitpeppar
1/2 dl persilja, hackad
700 g potatis
En hederlig svensk rätt med anor från medeltiden. Stek fläsket utan fett i teflonpanna tills det börjar bli knaprigt. Stek löken i smöret och tillsätt äpplena. Lägg fläsket ovanpå och sjud under lock i 10 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar. Späd eventuellt med buljong. Strö över persilja och servera med kokt potatis.
Moster Alvis äppelkaka
150 g margarin
2 dl socker
1 ägg
3,5 dl mjöl
2-3 äpplen
vaniljglass
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sockret och smöret smidigt med elvisp. Tillsätt ägget och därefter vetemjölet. Smeten ska vara fast. Bred ut den i en form med löstagbar kant så att botten blir 1,5-2 centimeter tjock. Skär äpplena i tunna klyftor, men låt skalet vara kvar. Stick ned dem i smeten i ett fint solmönster. Grädda 20-25 minuter och ät den ljummen med vaniljglass (men den är lika god kall).
Supersnabb kräm2 äpplen
Socker efter smak
Mjölk
Knäckebröd
Skala ett par äpplen och skär ner bitar i en tallrik. Sockra lite. Ställ in tallriken i mikron på full effekt ett par minuter. Låt svalna lite. Strö över knäckebrödsbitar och häll i mjölk. Klart!
Jättesnabb jättegod dessert
En portion
1 äpple
1 msk socker
1 tsk malen kanel
smör
vaniljglass
Skala och kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor. Lägg i en portionsskål. Blanda socker och kanel och strö över. Klicka smör över efter samvete och smak. Sätt i mikron och värm tills smör och socker smält och äpplet är mjukt. Servera med en god vaniljglass.
Äppelbullar och längder
30 saftiga bullar och 2 läckra längder ger den här satsen vetedeg.
50 g jäst för söta degar, 1 paket
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1dl vit sirap
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
14--15 dl vetemjöl
Fyllning till 30 bullar:
100 g mjukt smör eller margarin
100 g grovriven mandelmassa
2--3 rårivna äpplen
Fyllning till 2 äppellängder:
3--4 äpplen i tunna klyftor
smält smör eller margarin
socker
Pensling:
uppvispat ägg
florsocker
Dela sönder jästen och smula ner den i en bunke.
Halvsmält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt vit sirap, salt, kardemumma och 12 dl av mjölet. Arbeta degen i maskin cirka 5 minuter, för hand 8--10. Tillsätt sedan så mycket mjöl att degen blir blank, smidig och släpper kanterna. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 30 minuter.
Arbeta ihop degen lite i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen smidig. Dela den i 5 delar. Kavla ut 3 delar till cm--tjocka, rektangulära kakor. Lyft degen emellanåt och mjöla under så den inte fastnar.
Äppelochmandel-bullar
Rör samman smör, riven mandelmassa och äpple. Bred ut fyllningen på degen, rulla ihop och skär varje del i 10 bitar. Ställ dem i pappersformar.
Jäs bullarna 30--40 minuter, bakduk över. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten eller övre delen av ugnen 6--10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dofta över med florsocker.
Äppellängder
Kavla ut resten av degen till 2 tunna, rektangulära kakor. Täck med äppelklyftorna, men lämna kanten fri. Jäs, bakduk över, cirka 30 minuter. Sänk ugnsvärmen till 225 grader. Pensla med smält smör och strö över sockret. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
Gyllenhammars frasäppelkaka
Receptet på den här trevliga äppelkakan fanns tryckt på min barndoms havregrynspåse och i mitt tycke mycket godare än den gröt, som också fanns med bland recepten.
6--8 äpplen
2 tsk kanel
2 msk strösocker
Frastäcke:
150 g smält smör eller margarin
1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord, ugnssäker form. Strö på kanel och socker.
Rör ner socker och havregryn i det smälta smöret. Klicka ut smeten över äpplena. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter. Vaniljglass, grädde eller vaniljsås smakar gott till.
8-10 personer
5-6 äpplen, gärna syrliga
1 ½ msk malen kanel
3 ägg
4 dl socker
150 g smör
4 dl ströbröd
1 dl malen mandel
4 st bittermandlar
2 msk mjöl (det ska inte vara mer)
2 tsk bakpulver
½ dl grädde
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en stor, rund form med höga kanter. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda ned kanelen och ställ åt sidan tills vidare. Mal mandeln, både söt och bitter. Rör ihop med ströbröd, vetemjöl och bakpulver. Smält smöret och ställ det att svalna. Under tiden vispar du ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Häll i smöret och rör ned de torra ingredienserna plus grädden. Till sist rör du ned äppelskivorna och häller smeten i formen. Grädda i ugnen ca 60 minuter.
Servera ljummen med kall vaniljsås, eller kall med ljummen sås.
Kakan är stor, men den blir inte sämre av att stå ett par dagar.
Pajdeg
4 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
½ dl socker
2 msk kallt vatten
Lättast gör man degen i maskin. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt ägg, socker och vatten. Kör maskinen helt kort, bara precis så att degen binder ihop. Lägg kallt i plastpåse minst ett par timmar.
Fyllning 1
6 äpplen, skalade urkärnade och skivade
3-4 msk kanel
¾ dl socker
75 g smör
Fyllning 2
1 ½ dl sötmandel
2 bittermandlar
¾ dl socker
50 g smör
3 äggulor
3 äggvitor
rivet skal av en halv citron
2 msk vaniljsocker
När degen fått vila kavlar man ut den och klär en form. En fyrkantig ugnsform blir bra. Ställ sedan tillbaka in i kylen i väntan på fyllningarna.
Smält smöret till fyllning 1 i en stekpanna. Rör i socker, kanel och de skalade, skivade äpplena. Stek på svag värme till äpplena är mjuka. Ställ åt sidan att svalna.
Sätt igång med fyllning nr 2. Mal mandel och bittermandel. Tvätta citronen och riv det gula skalet av halva. Plocka fram elvispen och ställ upp två skålar. I den ena ska äggvitorna vara, i den andra äggulor, smör och socker. Börja med vitorna som ska vispas hårt. Fortsätt med gulor, smör och socker som ska bli en gulvit, len och pösigt smet. Blanda så mandeln med äggsmeten. Rör ned vaniljsocker och citronskal. Avsluta med att vända ned äggvitorna.
Ta fram den degklädda formen, lägg i äpplena och bred försiktigt ut äggblandningen överst.
Grädda ca 45 minuter i ugnen. Håll koll på ytan och skydda den med folie om den ser ut att brännas.
Låt kakan svalna helt och servera som den är eller med lättvispad grädde. Första dagen är den underbar, andra och tredje gudomlig.
I all hast när lusten plötsligt faller på
1. Skivade, urkärnade äpplen steks hastigt i smör med socker och malen kanel. Lite flagad mandel om du har.
2. Eller prova att snabbsteka äppelklyftor med smör, honung, rivet limeskal, grovkrossad kardemumma och en aning färskriven ingefära. Avsluta med att pressa över lite lime.
Servera varmt med glass, vaniljglass.