Äpplets tid är här

Nu går vi in i den stora skördeperioden med allt vad naturen kan bjuda. Äpplen står på tur och vi låter dessa härliga frukter sätta smak på såväl mat som bakverk.

Nu börjar det bli dags att skörda. Foto: Scanpix

Nu börjar det bli dags att skörda. Foto: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-08-20 09:41
Gammaldags äppelkaka

1 kaka

200 g smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4-5 syrliga äpplen

1 msk kanel

1 msk florsocker

3-4 msk veteströbröd

1. Smöra och bröa en rund form. Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor. Krydda frukten med kanel och vänd runt.

2. Vispa rumstempererat smör med strösocker till en fluffig smet. Knäck ner äggen ett i sänder och arbeta ihop smeten så gott det går. Den blir inte helt slät, men det spelar mindre roll.

3. I en annan bunke blandas vete­mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i ­smeten.

4. Tippa upp blandningen i den smorda och bröade formen. Tryck ner äppelklyftorna i kakan. Sätt in kakan på nedersta falsen i 175 graders ugn och grädda omkring en timme. Den färdiga kakan stjälps upp efter ett par minuter. Låt svalna och sikta där­efter över florsocker.

God som kaffebröd eller dessert med vaniljsås eller vispad grädde.

Äppelmos

3 kg äpplen, helst av fast, syrlig sort

5 dl vatten

9 dl strösocker

1 citron

2 krm natriumbensoat

1. Skär bort alla fula bitar från frukten. Skala och ta bort kärnor och kärnhus. Skär fruktköttet i bitar och lägg i kastrull.

2. Slå på vatten och lägg på lock. Koka upp på svag värme och sjud frukten mjuk men inte helt mosad i cirka 15 minuter. Frukten är söt och kan, om man har otur, fastna i botten på kastrullen. Rör om i kastrullen lite då och då för att förhindra detta.

3. Lyft kastrullen av spisen och rör ner sockret.

4. Koka upp det sötade fruktmoset. Pressa saften från en citron och rör ner den tillsammans med natriumbensoat som blandats ut med lite fruktmos.

5. Häll upp äppelmoset i rena, varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna. Förvara moset svalt och mörkt. Äppelmos kan även frysas i plast- eller pappersförpackningar.

Kycklinggryta från Normandie

För 4 personer

600 g kycklingfilé

2+1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 morötter

3 gula lökar

3 äpplen

100 g katrinplommon

1 vitlöksklyfta

5 timjankvistar

2 lagerblad

1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond

2 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

2 dl vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

helstekt potatis

lättkokt broccoli eller annan grönsak

1. Skala och skär morötter, gul lök och äpplen i bitar. Dela plommonen på mitten.

2. Dela kycklingfiléerna på längden. Stek köttet hastigt i 1 matsked smör. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek grönsakerna någon minut.

3. Fräs 2 matskedar smör och lika mycket mjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde och sänk värmen så såsen bara sjuder. Lägg i grönsakerna från pannan samt plommon, äpplen, finhackad vitlök och timjan samt slå i fond. Sjud grytan 10 minuter. Därefter läggs köttet i och allt får sjuda ytterligare 7-8 minuter.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Äppelfläsk och pasta

För 4 personer

400 g rimmat fläsk

2 gula lökar

3 syrliga äpplen

2 msk smör

2 dl grädde

1/2 tsk kardemumma

salt och svartpeppar

Att äta till:

500 g färsk pasta (300 g torkad)

blandade blad

1. Skala och skär lökarna i klyftor. Kärna ur och skär äpplena i klyftor.

2. Skär fläsket i bitar. Stek bitarna med ytterst lite smör. Ta upp fläsket och lägg i mer smör. Stek löken några minuter på medelvärme. Tillsätt äppelbitar vänd runt blandningen någon minut. Slå på grädde och låt allt sjuda samman på mycket svag värme ett par minuter.

3. Lägg i fläsket, krydda med kardemumma, salt och svartpeppar. Lägg upp nykokt pasta i djupa tallrikar och garnera med blandade blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!