Asiatisk fiskrätt på enkelt sätt

Årets första månader är bland de bästa när det gäller tillgången på färsk fisk.

Festlig snabbmat. Slätvar med asiatisk grönsakssalsa och thailändsk sås. Du lagar det på mindre än 20 minuter. Bild: DAN STRANDQVIST

Festlig snabbmat. Slätvar med asiatisk grönsakssalsa och thailändsk sås. Du lagar det på mindre än 20 minuter. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2004-01-24 10:30

Är man osäker kan man be fiskhandlaren filea. Här föll valet på en slätvar kring kilot.

Slätvar är en plattfisk med fast, vitt kött. Välsmakande men inte fullt lika hyllad som den mer namnkunniga släktingen piggvar.

Fisken vänds enbart i ströbröd och steks i smör. Tillbehören är en paprikasalsa med asiatisk sötsur smaksättning samt en thailändsk sås med lime och kokossmak.

Avancerat? Nej, knappast. Såsen är en färdig thailändsk soppa, från Kelda, som tunnas något med vatten och reds med maizena för att den ganska kryddiga smaken inte ska ta överhand.

Slätvarsfilé med asiatiska tillbehör

3 personer

1 slätvar på cirka 1 kg

3 msk ströbröd

1 ½ msk smör

salt och vitpeppar

5 dl färdig thailändsk soppa

1 dl vatten

1 msk maizena + 1 ½ msk vatten

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

1 bit purjolök

1 msk rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk strösocker

salt och vitpeppar

Tillbehör:

basmatiris

lime

färsk vattenkrasse

eller koriander

1. Skär loss filéerna från fisken. Ta bort skinnet. Vänd fisken i ströbröd. Salta och peppra lätt. Koka ris.

2. Skölj och tärna paprikorna. Strimla purjolöken. Fräs paprika och lök med olja i kastrull. Tillsätt vinäger och socker. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Häll upp thaisoppan i kastrull. Tillsätt lite vatten, koka upp och red av med maizena löst i lite vatten. Sjud såsen några minuter efter avredningen.

4. Stek fisken i smör en dryg minut på vardera sida i medelvarm panna. Lägg upp och garnera med limeklyfta och färsk vattenkrasse alternativt koriander. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!