Är man osäker kan man be fiskhandlaren filea. Här föll valet på en slätvar kring kilot.
Slätvar är en plattfisk med fast, vitt kött. Välsmakande men inte fullt lika hyllad som den mer namnkunniga släktingen piggvar.
Fisken vänds enbart i ströbröd och steks i smör. Tillbehören är en paprikasalsa med asiatisk sötsur smaksättning samt en thailändsk sås med lime och kokossmak.
Avancerat? Nej, knappast. Såsen är en färdig thailändsk soppa, från Kelda, som tunnas något med vatten och reds med maizena för att den ganska kryddiga smaken inte ska ta överhand.
3 personer
1 slätvar på cirka 1 kg
3 msk ströbröd
1 ½ msk smör
salt och vitpeppar
5 dl färdig thailändsk soppa
1 dl vatten
1 msk maizena + 1 ½ msk vatten
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 bit purjolök
1 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
salt och vitpeppar
Tillbehör:
basmatiris
lime
färsk vattenkrasse
eller koriander
1. Skär loss filéerna från fisken. Ta bort skinnet. Vänd fisken i ströbröd. Salta och peppra lätt. Koka ris.
2. Skölj och tärna paprikorna. Strimla purjolöken. Fräs paprika och lök med olja i kastrull. Tillsätt vinäger och socker. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Häll upp thaisoppan i kastrull. Tillsätt lite vatten, koka upp och red av med maizena löst i lite vatten. Sjud såsen några minuter efter avredningen.
4. Stek fisken i smör en dryg minut på vardera sida i medelvarm panna. Lägg upp och garnera med limeklyfta och färsk vattenkrasse alternativt koriander. (TT Spektra)