Auberginens hemligheter

Det börjar med salt och värme. Så får du till en riktigt smakrik rätt av den vackra auberginen.

Baba ghanoush är en egyptisk aubergineröra som egentligen ska göras på auberginer som grillats över glöd. Foto: Dan Strandqvist

Baba ghanoush är en egyptisk aubergineröra som egentligen ska göras på auberginer som grillats över glöd. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

MAT & DRYCK2011-03-10 11:03

Den ser lite hemlig ut där den ligger. Vackert droppformad med mörkt skal som inte avslöjar någonting om dess innehåll. Aubergine eller äggplanta är en förhållandevis ny grönsak i Sverige.

Aubergine har inte mycket till smak i sig. Dess ljusa fruktkött kräver salt och värme för att vakna till liv rent smakmässigt. Ska man steka eller på annat sätt tillaga frukten bör den delas, saltas ordentligt och få dra en stund så att saltet gör verkan. Därefter sköljs saltet bort och fruktköttet torkas. Där frukten växer är det varmt och torkningen sker i allmänhet i solen. Här får vi ta hushållspapper till hjälp. Har man väl kommit så långt är det bara att steka eller grilla auberginerna för att den fina smaken ska växa.

Trivs med vitlök

De flesta recept med aubergine börjar på samma sätt, med salt och värme. Sedan kan skivorna varvas med köttfärssås och ostsås till moussaka eller med tomater, lök och kryddor till en helt vegetarisk auberginegratäng. Aubergine trivs i sällskap med vitlök, örtkryddor och ost. En enkel vegetarisk rätt kan bestå av centimetertjocka skivor aubergine skurna på längden som steks och läggs två och två med skivad mozzarellaost i mitten. Allt sätts in några minuter i varm ugn så osten börjar smälta. Supergott som det är eller som tillbehör till stekt eller grillat kött om man så vill.

Blandade blad

Baba ghanoush är ursprungligen en egyptisk aubergineröra som görs på grillade, för att inte säga brända, auberginer. Röran kan kryddas på olika sätt, men nästan alltid ingår citron och vitlök. Baba ghanoush äts gärna med bröd som förrätt men kan även dyka upp som tillbehör till lammstek eller lammköttbullar. I receptet här intill åker aubergineröran tillbaka i de tomma skalen och allt gratineras med färskriven parmesan och serveras som alternativ till en varm smörgås. Bjud gärna en bit ugnsvärmt bröd till och en enkel sallad av blandade blad.

Till sist, var noga med att välja mogna auberginer. De är något mjuka och känns tunga.

Ugnsgrillad aubergine och potatis

För 4 personer

3 auberginer

1 rödlök

8 potatisar av fast sort

2 msk hackad, färsk timjan

1 vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

2 msk olivolja

Att äta till:

600 g utskuren biff

50 g smör

smör och rapsolja att steka i

1/2 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

blandade blad

salt och peppar

1. Skär auberginerna i bitar med 3 centimeters sida. Skala och skär rödlöken i klyftor. Tvätta potatisarna noga och skär dem i större klyftor.

2. Sprid ut aubergine, lök och potatis i en långpanna. Krydda med hackad timjan, riven vitlök, paprikapulver, flingsalt och svartpeppar. Ringla till sist över olivoljan. Grilla allt i 20 minuter i 200 graders ugn. Vänd gärna runt allt vid halvtid.

3. Blanda 50 g smör med 1/2 tesked curry, lika mycket paprikapulver samt lite salt och peppar till ett enkelt kryddsmör. Banka ut och stek biffarna i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt och peppar efter vändning. Servera med grillade grönsaker, kryddsmör och blandade blad.

Aubergine fylld med baba ghanoush

För 4 personer

2 auberginer

1/2 msk salt

1 msk tomatpuré

1 krm socker

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk citronsaft

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

salt och peppar

Att äta till:

1 dl färskriven parmesanost

1 msk hackad färsk timjan

blandade blad

bröd

1. Klyv auberginerna på längden. Salta snittytorna och ställ vid sidan i 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skölj bort saltet från auberginerna och torka dem torra med hushållspapper. Sätt in auberginehalvorna med snittytorna uppåt i ugnen. Efter 15 minuter skedas innehållet ut utan att skalen skadas. Spara de tomma skalen.

3. Kör aubergine (det man skedat ur), tomatpuré, socker, vinäger, citronsaft och pressad vitlök i matberedare med kniven monterad. Efter 20-25 sekunder tillsätts olivoljan och allt körs ihop några sekunder till. Smaka av med salt och peppar.

4. Fördela aubergineröran i de tomma skalen. Toppa med hackad timjan och färskriven parmesanost. Gratinera några minuter och servera med blandade blad, timjan och bröd.

Auberginegratäng

För 4 personer

2 stora auberginer

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 tsk malen spiskummin

1 msk hackad, färsk timjan

2 burkar krossade tomater, ca 900 g

1 tärning grönsaksbuljong

1 krm torkad, hackad chili

salt

olivolja

Att äta till:

couscous

1. Skär auberginerna i drygt centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över 1/2 matsked salt. Låt stå så i 20 minuter. Tippa upp tomatkrosset i sil och sätt en skål under.

2. Hacka de gula lökarna. Låt hacket mjukna i en kastrull med en matsked olivolja. Pressa i vitlök och krydda med spiskummin och timjan. Tillsätt de avrunna tomaterna. Späd med lite tomatvätska om det blir för torrt i kastrullen. Smula i buljongtärningen och strö i chili. Koka upp och sjud tomatröran i 5 minuter.

3. Skölj av aubergineskivorna och pressa dem torra mellan dubbla lager hushållspapper. Stek därefter skivorna i olja, 2 minuter per sida. Varva aubergineskivor och tomatröra i en ugnsfast form. Gratinera allt i 20 minuter i 200 graders ugn. Serveras med couscous. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!