Augustis sköna gröda

Augusti är månaden då naturen bjuder på ett dignande överflöd. Låt sinnena smälta med nykokta rödbetor, smör och salt. Eller förlora vett och sans i en vegetarisk wokpanna för att till sist gotta dig i ett fat med nybakade hallongrottor med färska bär.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-08-13 10:23
Kokade rödbetor med smör

För 4 personer

500 g färska rödbetor med blast

Att äta till:

smör

flingsalt

1. Borsta och skölj rödbetorna rena från jord. Låt ett par centimeter av blasten samt hela rotspetsen sitta kvar. Lägg rödbetorna i stor kastrull och slå på vatten så det täcker med råge.

2. Koka upp och sjud rödbetorna cirka 15 minuter, ibland något längre. Prova med sticka att de är mjuka men just inte mer. Överkoka inte.

3. Slå av vattnet och skala rödbetorna när de går att hantera. Servera dem med rört smör och flingsalt. Lättast är att lägga upp dem i portionsskålar eftersom de lätt glider runt på tallriken.

Ugnsbakad kålrabbi

För 4 personer

2 kålrabbi, ca 600 g

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

1. Skala och skär kålrabbin i centimetergrova strimlor, ungefär som pommes frites. Blanda med pressad vitlök och olja i skål. Salta och peppra lätt.

2. Tippa upp strimlorna på ugnsfast fat och sätt in i 200 graders ugn cirka 15 minuter. Serveras som alternativ till potatis. God till grönsaksrätter.

Hallongrottor

Cirka 20 st

4 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smör

4 dl hallon + 1 msk strösocker

1. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker. Du kan göra det direkt i matberedaren med kniven monterad.

2. Skär smöret i bitar och släpp ner dem i mjölbladningen. Kör samman allt till deg. Överarbeta inte utan kör bara så det går ihop. Ju mindre hackande, desto sprödare hallongrottor.

3. Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten.

4. ­Mosa eller hacka hallonen och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.

5. Grädda i mitten i 200 graders ugn cirka 12 minuter. Lyft de färdiggräddade hallongrottorna från plåten och låt dem kallna på galler. Står de kvar på den heta plåten blir de lätt övergräddade och hårda i botten. (TT Spektra)

Skördewok

För 4 personer

3-4 morötter

2 gula lökar

2 rödlökar

2 vitlöksklyftor

200 g blandade bönor

50 g cashewnötter

100 g torkade nudlar

1 dl mango chutney

1 dl vatten eller grönsaksbuljong

blandade blad till dekoration

rapsolja

salt och peppar

1. Koka upp ett par liter saltat vatten. Lägg i bönorna och låt de koka 2-3 minuter. Därefter läggs även nudlar i kastrullen. Koka upp och låt allt koka ytterligare någon minut. Tippa upp blandningen i durkslag så de får rinna av och slå därefter tillbaka bönor och nudlar i kastrullen. Ringla över en knapp matsked olja och rör om.

2. Skala, om det behövs, och skär morötter och lök i mindre bitar.

3. Hetta upp en wok- eller stekpanna. Slå i lite olja och woka/stek lök och morötter ett par minuter. Tillsätt nudlar och bönor, pressa i vitlöken och blanda allt under fortsatt wokning/stekning 2-3 minuter.

4. Tillsätt chutney, vatten och nötter. Blanda allt i den heta pannan, ungefär en minut eller till dess chutneyn är riktigt varm (fräser mot kanten av pannan). Fördela på tallrikar eller på fat och garnera med blandade blad från persilja, småbladig sallad som maché, mangold eller liknande. Serveras med ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!