För 4 personer
500 g färska rödbetor med blast
Att äta till:
smör
flingsalt
1. Borsta och skölj rödbetorna rena från jord. Låt ett par centimeter av blasten samt hela rotspetsen sitta kvar. Lägg rödbetorna i stor kastrull och slå på vatten så det täcker med råge.
2. Koka upp och sjud rödbetorna cirka 15 minuter, ibland något längre. Prova med sticka att de är mjuka men just inte mer. Överkoka inte.
3. Slå av vattnet och skala rödbetorna när de går att hantera. Servera dem med rört smör och flingsalt. Lättast är att lägga upp dem i portionsskålar eftersom de lätt glider runt på tallriken.
Ugnsbakad kålrabbi
För 4 personer
2 kålrabbi, ca 600 g
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1. Skala och skär kålrabbin i centimetergrova strimlor, ungefär som pommes frites. Blanda med pressad vitlök och olja i skål. Salta och peppra lätt.
2. Tippa upp strimlorna på ugnsfast fat och sätt in i 200 graders ugn cirka 15 minuter. Serveras som alternativ till potatis. God till grönsaksrätter.
Hallongrottor
Cirka 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
4 dl hallon + 1 msk strösocker
1. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker. Du kan göra det direkt i matberedaren med kniven monterad.
2. Skär smöret i bitar och släpp ner dem i mjölbladningen. Kör samman allt till deg. Överarbeta inte utan kör bara så det går ihop. Ju mindre hackande, desto sprödare hallongrottor.
3. Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten.
4. Mosa eller hacka hallonen och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.
5. Grädda i mitten i 200 graders ugn cirka 12 minuter. Lyft de färdiggräddade hallongrottorna från plåten och låt dem kallna på galler. Står de kvar på den heta plåten blir de lätt övergräddade och hårda i botten. (TT Spektra)
Skördewok
För 4 personer
3-4 morötter
2 gula lökar
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
200 g blandade bönor
50 g cashewnötter
100 g torkade nudlar
1 dl mango chutney
1 dl vatten eller grönsaksbuljong
blandade blad till dekoration
rapsolja
salt och peppar
1. Koka upp ett par liter saltat vatten. Lägg i bönorna och låt de koka 2-3 minuter. Därefter läggs även nudlar i kastrullen. Koka upp och låt allt koka ytterligare någon minut. Tippa upp blandningen i durkslag så de får rinna av och slå därefter tillbaka bönor och nudlar i kastrullen. Ringla över en knapp matsked olja och rör om.
2. Skala, om det behövs, och skär morötter och lök i mindre bitar.
4. Tillsätt chutney, vatten och nötter. Blanda allt i den heta pannan, ungefär en minut eller till dess chutneyn är riktigt varm (fräser mot kanten av pannan). Fördela på tallrikar eller på fat och garnera med blandade blad från persilja, småbladig sallad som maché, mangold eller liknande. Serveras med ris.