För att resultatet ska bli bra måste potatisarna vara jämnstora och kanske inte de allra största jättarna. Hoppa över affärens låda med jättepotatisar för bakning och välj i stället några stora ur den vanliga självplocken. På så vis sparar du både pengar och tid.
Tvätta potatisarna noga och avsluta med att torka dem helt torra. Stick 10-15 hål i potatisskalet med en sticka eller grov nål. Hålen behövs både vid tilllagning i mikro och vanlig ugn och förhindrar att potatisarna exploderar under tillagningen.
Bakad potatis ska aldrig kläs i folie under tillagningen, i synnerhet inte om potatisen bakas i mikro. Folien är ett sätt att hålla potatisarna varma efter tillagningen.
Beräkna tillagningstiden i mikron till cirka 6 minuter för en potatis, knappt 10 minuter för två och 15 minuter för fyra potatisar.
I samtliga fall ska ugnen ställas på maximal effekt. Låt potatisarna efterdra någon minut i ugnen innan de bjuds med ört- och vitlökskryddad dressing samt blandade salladsgrönsaker.
4 personer
4 stora potatisar
Till serveringen:
2 dl lätt crème fraiche
4--5 msk majonnäs
2 msk färsk, hackad basilika
1 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta
1 kryddmått sellerisalt
Tvätta och torka potatisarna. Stick hål på skalen runt om. Baka potatisarna knappt 15 minuter i mikro på full effekt. Vispa samman crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med hackad basilika och persilja. Pressa i en vitlöks-klyfta och krydda efter med sellerisalt. Snitta upp de bakade potatisarna och bjud dressing och blandade salladsgrönsaker till. (TT Spektra)