Bakad potatis i mikro Potatisar i mikron -- snabbt ...

Mat & dryck2005-02-17 00:00

För att resultatet ska bli bra måste potatisarna vara jämnstora och kanske inte de allra största jättarna. Hoppa över affärens låda med jättepotatisar för bakning och välj i stället några stora ur den vanliga självplocken. På så vis sparar du både pengar och tid.

Tvätta potatisarna noga och avsluta med att torka dem helt torra. Stick 10-15 hål i potatisskalet med en sticka eller grov nål. Hålen behövs både vid tilllagning i mikro och vanlig ugn och förhindrar att potatisarna exploderar under tillagningen.

Bakad potatis ska aldrig kläs i folie under tillagningen, i synnerhet inte om potatisen bakas i mikro. Folien är ett sätt att hålla potatisarna varma efter tillagningen.

Beräkna tillagningstiden i mikron till cirka 6 minuter för en potatis, knappt 10 minuter för två och 15 minuter för fyra potatisar.

I samtliga fall ska ugnen ställas på maximal effekt. Låt potatisarna efterdra någon minut i ugnen innan de bjuds med ört- och vitlökskryddad dressing samt blandade salladsgrönsaker.

4 personer

4 stora potatisar

Till serveringen:

2 dl lätt crème fraiche

4--5 msk majonnäs

2 msk färsk, hackad basilika

1 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta

1 kryddmått sellerisalt

Tvätta och torka potatisarna. Stick hål på skalen runt om. Baka potatisarna knappt 15 minuter i mikro på full effekt. Vispa samman crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med hackad basilika och persilja. Pressa i en vitlöks-klyfta och krydda efter med sellerisalt. Snitta upp de bakade potatisarna och bjud dressing och blandade salladsgrönsaker till. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!