Bananen är läcker både till desserter och huvudrät...

Mat & dryck2005-10-20 00:00

4 portioner, 40 minuter

En riktig kaloribomb, men förföriskt smarrig. Pajen blir bäst om den får stå till sig och bör därför förberedas en dag innan den ska avnjutas.

3 bananer

1 burk kondenserad mjölk, 225 g

100 g smör

275 g digestivekex

1 tsk kanel

2 1/2 dl vispgrädde

1/2 tsk snabbkaffe

1 tsk socker

eventuellt mörk choklad

Börja dagen innan med att lägga burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten och se till att burken är ordentligt täckt med vatten. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och koka sakta i tre timmar. (Koka gärna flera burkar på en gång -- till nästa gång.) Det kan behövas mer vatten då och då.

Låt svalna över natten. Inuti väntar nu en ljuvlig kolakräm.

Smält smöret och blanda med krossade kex och kanel. Tryck ut blandningen i en form, 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Låt stelna i kylskåpet i minst en halvtimme.

Öppna konservburken och bred ut kolakrämen över pajbotten. Skala och skiva bananerna och fördela ovanpå. Vispa grädden tillsammans med snabbkaffe och socker (kan uteslutas) tills den är ganska fast. Fördela över bananskivorna.

Dekorera med lite mer snabbkaffepulver eller riven mörk choklad.

4 portioner, 25 minuter

Skön vegetarisk vardagsrätt med massor av grönsaker. Styrkan varieras genom valet av curry. Kryddbodar och asiatiska affärer har många sorter att välja bland.

2 bananer

2 morötter

4 potatisar

1 litet blomkålshuvud

2 dl strimlad vitkål

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

3-4 tsk curry, gärna stark

5 dl grönsaksbuljong

2 dl matyoghurt

1 dl cashewnötter

Skala och skär morötter och potatis i stavar. Dela blomkålen i buketter. Strimla vitkålen.

Snitta purjon på längden och skölj bort allt grus. Strimla resten. Skala och finhacka vitlöken.

Hetta upp smör i en gryta. Tillsätt curryn och vitlöken. Låt fräsa någon minut innan grönsakerna åker i. Späd med buljong och låt koka sakta under lock i 15 minuter.

Skala och skiva bananerna på diagonalen. Blanda ner i grytan tillsammans med matyoghurt. Blanda väl och låt allt bli varmt. Rosta cashewnötterna i torr stekpanna någon minut.

Servera med ris, krispig grönsallad och cashewnötter att strö över.

4 portioner, 15 minuter

Bananer passar alldeles utmärkt att grilla. Så här års hettar vi upp dem i stekpannan.

8 bananer

1 msk smör

4 tsk råsocker eller muscovadosocker

1 msk kanel

2 dl grovhackade nötter, t ex pistasch, pekan- och/eller hasselnötter

4 msk flytande honung

4 dl grekisk eller turkisk yoghurt

Skala bananerna. Hetta upp en stekpanna, helst grillpanna, med smör. Rulla bananerna i socker och kanel. Stek bananerna tills de får färg runtom.Grovhacka nötterna.

Fördela bananerna på assietter. Ringla en matsked honung över varje portion. Strö över nötterna. Servera med en klick yoghurt på varje tallrik.

4 portioner, 15 minuter

Fruktig salsa som passar till kyckling.

1 banan

1 lime

1/2 tsk råsocker

1/2 rödlök

1 msk hackad persilja eller koriander

1 msk kapris

1/2 röd chili

1/2 zucchini

1 msk olivolja

salt

nymalen svartpeppar

Skala bananen och skär i småbitar. Pressa över limesaften och blanda med sockret. Skala och hacka löken riktigt fint och blanda med bananbitarna. Tillsätt kryddgrönt, kapris och finhackad chili. Skär zucchinin i lika stora bitar som bananen och blanda ner tillsammans med olivolja.

Smaka av med salt och peppar.

Det vilar något nostalgiskt över bananen. Kanske beror det på mammas än i dag så tindrande blick när hon berättar om hur de första bananerna nådde familjens lanthandel efter kriget.

Kanske beror det på alla berättelser om hur sambomannen kuskade Skåne runt med sin pappas bananbil och blev en nitisk bokhållare redan vid tio års ålder (det håller i sig än. . .).

Eller möjligtvis handlar det om alla tusentals mosade bananer man själv har mutat sina och andras spädbarn med genom åren. Omöjliga fläckar blev det.

Bananen räknas hur som helst som en av världens äldsta kulturväxter och har sitt ursprung i Sydostasien. 1905 nådde de första bananerna Norden, närmare bestämt Oslo där lådtillverkaren Christian Matthiessen, som levererade trälådor till den brittiska bananimportören Eldars & Fyffes, även började ta emot bananer för norsk konsumtion. 1909 utvidgades verksamheten till Sverige och Banankompaniet bildades.

Vi gillar bananer

I dag är bananen en självklarhet i minsta lilla närbutik eller kiosk. Men i början hade butiker och bananleverantörer stora problem med ruttnande leveranser, och egentligen fick banankonsumtionen inte ordentlig fart förrän långt efter andra världskriget. I dag hör vi till ett av de länder i västvärlden som äter mest bananer; vi sätter i oss ungefär en bananlåda per skalle om året.

Är en ört

Bananplantan är egentligen en ört, trots att den kan bli upp till tio meter hög. Det tar ungefär ett halvår för plantan att få frukt. Då huggs den ned och bananklasarna skördas. Träden bär alltså bara frukt en enda gång.

Bananerna plockas när de är gröna och omogna, sedan lastas de på kylbåtar och får mogna i specialanpassade rum.

Just mognadsprocessen är intressant när det gäller bananer. När de mjuknar omvandlas stärkelse till sockerarter, vilket ger den söta och aromatiska banansmaken. Det är därför diabetiker bör hålla sig till gröna bananer, då är sockerhalten mycket lägre.

Nyttig energi

Av samma anledning funkar mogna bananer som den perfekta återhämtningsmaten efter ett träningspass. Blodsockret höjs snabbt och kroppens tomma tankar får snabb energi.

Bananen är även känd för sitt höga kaliuminnehåll, som är högre än hos någon annan grönsak eller frukt. Kalium behöver vi för att hålla blodtrycket i skick och för att nerver och muskler ska fungera som de ska.

Dessutom innehåller bananer höga doser av vitamin B6, som kroppen behöver för att kunna ta hand om protein och för att motverka hjärtsjukdomar och slaganfall.

Ekologiskt för bättre samvete

Vi importerar bananer året runt, framför allt från Syd- och Mellanamerika.

Bananimportörerna har fått mycket kritik för att plantagen använder stora doser av starka besprutningsmedel som är väldigt farliga för arbetarna och miljön. Vissa företag, som Chiquita, har förbjudit de värsta gifterna, men kritikerna anser ändå att det finns mycket kvar att göra. Vill man äta bananer med gott samvete bör man med andra ord handla ekologiskt, Krav- och rättvisemärkt.

Bananer ska förvaras i rumstemperatur eller i skafferi -- men aldrig i kylskåp! Då blir de gråa och tappar sin fina smak.

Bananer passar både i desserter och i mat (särskilt i curryrätter), men kommer bäst till sin fördel om de tillsätts mot slutet av tillagningen. Annars blir de lätt mosiga och ointressanta.

Men bäst av allt -- skalet! Världens smartaste förpackning. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!