Bärigt är härligt

Vår bästa tid är bär. Bär är svensk sommar. Dessutom är det nyttigt, lätt att laga och ruggigt gott.

Mjuka bär som hallon, jordgubbar och björnbär bör helst inte sköljas eftersom de tappar mycket smak. Spola dem bara väldigt hastigt om de är riktigt smutsiga.

Mjuka bär som hallon, jordgubbar och björnbär bör helst inte sköljas eftersom de tappar mycket smak. Spola dem bara väldigt hastigt om de är riktigt smutsiga.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Mat & dryck2009-08-03 11:43

Smultron på strå, vinbär i frukostfilen, hallon i smulpajen, hemkokt kräm på krusbär, blåbär och mjölk. Nog låter det något, det. Alltsammans vibrerar av nostalgi, fosterlandskärlek, skrubbsåriga knän och minnen av svunna bärbuskar.

Bär tar tid att både mogna och plocka, men vi slukar dem blixtsnabbt med barndomens glupande aptit. Det känns som en belöning efter en karg kolsvart vargavinter. Och vi är sannerligen värda våra bär.

Enkelt är gott

På senare år har man upptäckt att bär är betydligt nyttigare än man kunnat ana. De är fullproppade med fibrer, vitaminer och antioxidanter. Det är inte för inte som överlevnadskonstnärer knaprar bär i skogarna. De små raringar ger betydligt mer energi än man skulle kunna tro. Generellt säger man att ju mörkare bär desto nyttigare är de.

Passa på att frossa i bär nu när det är säsong. En smulpaj klarar vem som helst, pallar du inte baka är de alldeles förträffliga au naturel eller till en klick glass.

Bär kan med fördel även användas i maten. Den pigga kombinationen av sötma och syra ger fräscha och oväntade kickar.

Överblivna bär går så klart att frysa in i väntan på dystrare tider. Frysta håller de cirka ett år. Bär med skal, som vinbär och krusbär, passar bäst att frysa utan socker.

Torkade bär

Bär går också finfint att torka långsamt på lägsta tänkbara värme i ugnen - eller i bastun. De sätter piff på morgonmüslin, men gör sig även i bakverk och sallader.

Det finns över hundra sorters bär i Sverige. Bara en tjugondel plockas av människohänder, så oddsen är på din sida.

Ta cykeln, ge dig ut i skogen och fyll en korg med blåbär. Det är svensk sommar när den är som allra bäst.

RECEPTHallonpaj med nektariner, kokos och lime

6 portioner, 45 minuter

En riktig sommarsmulpaj!

1 liter hallon

5 nektariner

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl råsocker + ev lite extra

1 tsk vaniljsocker

150 g kylskåpskallt smör

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl kokos

2 limefrukter

Kärna ur nektarinerna och skär i klyftor. Blanda mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Hacka smöret och blanda i, arbeta snabbt ihop till en smulig massa.

Häll hälften av smulorna i smord pajform. Platta till dem lite. Pudra över potatismjöl, lägg på nektariner och hallon. Strö över lite råsocker (om du vill). Blanda resten av degsmulorna med kokos och rivet limeskal. Strö blandningen över frukten.

Grädda i 175 grader i 30-35 minuter tills den fått fin färg och är genomgräddad.

Servera med vaniljglass.

Blåbärsbrulée

4 portioner, 90 minuter

En sommarvariant på den klassiska desserten crème brulée. Vanilj och blåbär passar fint ihop.

2 dl färska blåbär

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

6 äggulor

knappt 1 dl strösocker

2 msk råsocker

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med udden på en vass kniv. Blanda med grädde och mjölk och koka upp. Låt sedan stå och dra några minuter.

Vispa ihop äggulor och socker lätt.

Koka upp gräddmjölken en gång till och häll den över äggsmeten under ständig vispning.

Fördela blåbären i fyra små formar - eller värmetåliga glas (bara om du har gasbrännare). Placera formarna i en långpanna. Häll smeten ovanpå blåbären. Fyll långpannan med kokhett vatten ungefär halvvägs upp på formarna. Grädda i 150 grader i 45 minuter -1 timme, eller tills konsistensen blir lätt dallrig. Låt svalna och ställ in i kylen, helst ett par timmar och gärna över natten.

Strö över råsocker och bränn försiktigt av ytan med en gasbrännare. Har du ingen gasbrännare kan du ställa formarna (inte glas) högst upp under grillelementet i ugnen. Serveras rumstempererad.

Mousserande krusbär

6 personer, 2 timmar

Festlig efterrätt där sötma krockar med syra från både bär och bubbel.

600 g krusbär

1 liten flaska mousserande vitt vin (37 cl)

1/2-1 dl strösocker

2 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl mandelbiskvier

Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en bunke och slå över mousserande vin. Låt stå i två timmar i rumstemperatur.

Häll bort vinet om du vill. Det blir lite slabbigt om det får vara kvar - men gott! Tillsätt socker efter smak.

Vispa grädden hårt.

Varva krusbär och grädde i höga glas. Kyl tills det är dags att servera. Strö över lättkrossade mandelbiskvier och servera.

Knäckig kolapaj med röda vinbär

8 portioner, 2 timmar

Min bästa sommardessert. Kombinationen av söt kola och syrliga vinbär är klockren!

3-4 dl röda vinbär

Deg:

125 g smör

1 dl socker

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

Kolasås:

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl socker

en nypa salt

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

Smält smöret till degen och blanda med socker och havregryn. Rör ner mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i smord pajform med löstagbara kanter, cirka 22 cm. Ställ in i kylen en stund. Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Koka ihop grädde, sirap, socker och salt till kolasåsen, låt koka 15-30 minuter. Prova om den är klar genom att hälla en droppe i kallt vatten. Kolan ska vara mjuk men inte flyta ut.

Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna. När den är nästan kall fyller du det avsvalnade pajskalet med krämen. Ställ in i kylen minst en timme. Hit kan du förbereda.

Lägg på bären precis innan serveringen.

Mia Gahne/TT Spektra

mia.gahne@ttspektra.se

(TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!