4 personer
Ta ut små, runda kakor med cirka 8 cm i diameter ur smördegen. Värm ugnen till 225 grader. Lägg smördegsutsticken på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter eller tills smördegen rest sig ordentligt och fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna den halva vaniljstången och skrapa ut fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Efter 10 minuter fiskas vaniljstången upp.
Vispa äggulor, florsocker och majsstärkelse till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken. Slå tillbaka blandningen till kastrullen och värm tills krämen nästan kokar. Ta kastrullen från spisen, rör ner smöret och kyl snabbt.
Klyv smördegskakorna. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottenkakan. Arrangera fina klyftor av jordgubbar ställda på högkant i krämen. Bred ut lite vispad grädde på övre locket och placera det med grädden nedåt ovanpå jordgubbarna. Sikta över florsocker och toppa med några jordgubbsbitar samt citronmeliss.
Hallongrottor på riktigtCa 20 stycken
Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker direkt i matberedaren. Skär smöret i bitar och släpp ner dem i mjölbladningen. Kör samman allt till en deg. Överarbeta inte utan kör bara tills degen går ihop. Ju mindre hackande, desto sprödare hallongrottor.
Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten av varje kaka.
Hacka hallonen grovt och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.
Grädda mitten i 200 graders ugn i cirka 12 minuter. Lyft de färdiggräddade hallongrottorna från plåten och låt dem kallna på ett galler. Står de kvar på den heta plåten blir de lätt övergräddade och hårda i botten.
Jordgubbar Romanoff4 personer
Dela jordgubbarna i klyftor. Spara fyra jordgubbar till garnering. Lägg bitarna i en skål. Tvätta apelsinen noga och riv en halv tesked av det yttersta orangefärgade skalet. Vänd ner raspet tillsammans med strösocker och likör (om du vill) i skålen med jordgubbarna. Plasta skålen och ställ den kallt i minst 1 timme.
Sila av och spara vätskan i skålen. Kör knappt hälften av jordgubbarna till puré i en mixer. Fördela resten av bären i fyra glas.
Vispa grädde och florsocker ganska hårt. Blanda grädden med bärpurén och lägg i en spritspåse utan tyll. Fördela den smaksatta grädden över bären i glasen. Ställ kallt.
Toppa med en jordgubbe i varje glas före servering.
Grillad frukt med dadelbalsamvinägerKan göras på alla typer av grillar.
4 personer
Skär melon och ananas i ungefär 2 centimeter tjocka skivor. Skär bort det hårda skalet på båda frukterna. Skär även bort den hårda mittbiten från ananasskivorna samt peta bort kärnhuset mitt i melonen. Jordgubbarna grillas med fästet.
Grilla melon och ananas ungefär 2 minuter per sida. Jordgubbarna grillas sammanlagt ett par minuter men måste rullas runt några gånger för att inte bli övergrillade och mosiga.
Lägg upp frukten på tallrikar. För att få kontrastverkan med sockret är mörka tallrikar att föredra. Ringla över dadelbalsamvinägern och strö över socker.
Serveras med en klick riktigt kall, vispad grädde.