Corren Sommar har provat det somrigaste i dryckesväg vi vet: Alla Systembolagets roséviner. Som alltid. Vilket vi även gjorde när rosé var totalt passé. I dag är rosé hett. Glödhett!
Samtliga i det fasta och tillfälliga sortimenten har provats, dessutom många i beställningssortimentet. Och sedan har vi plussat på med nio bubblande roséer. Inalles 49 olika sorter. Härliga tider, strålande sommartider.
Vi har också verkligen bemödat oss om att prova den årgång som du, käre konsument, kommer att kunna köpa i sommar. Det är 2006 i de allra flesta fall.
Således inte de från 2005 som fanns i många fall, när Systembolaget bjöd in oss vinjournalister till provning av rosé. Skillnaden är i vissa fall enorm. Till fördel för 2006.
Och vi har hittat allt från heta fynd som sydfranska 2006 Puycheric syrah (2209) och spanska 2006 Gran Feudo rosado (22501), till huvudvärksframkallande alternativ till jordgubbslemonad som spanska Perlerose (2975) och australiensiska 2006 Tandarra cabernet sauvignon rosé (6731) på, tyvärr, treliters låda.
Och allt där emellan.
Dessutom ständiga bottennapp som spanska Castillo de Gredos rosé (22794), italienska Åkesson Terra dell'Oro rosato (12440) och portugisiska Mateus rosé (2571). Varför dessa får ta upp plats i det fasta sortimentet, monopolets finrum, är för mig en gåta.
Visst, de två förstnämnda är åtminstone billiga. Punkt. Det är hemjäst också. Uselt hemjäst, är väl bäst att tillägga.
Däremot lämnas kanonviner som spanska 2006 Agramont rosé (B82832) samt franska 2006 Ch de Parenchère (B83243) och 2005 Guigal Côtes du Rhône rosé (B83196) åt sitt öde i det anonyma och svårfångade beställningssortimentet.
De två sistnämnda håller dessutom högst absolut kvalitet av samtliga provade. Man tar sig för pannan.
Få vintyper är så missförstådda som rosé. Som bäst är nämligen rosévinet den fullödiga ersättningen för rödvinerna under sommarperioden, men har i stället kommit att betraktas som en symbol för beslutsvånda.
Således när konsumenten har svårt att bestämma sig för antingen rött eller vitt. Och Systembolaget har inte precis hjälpt till att förbättra ryktet.
För många år sedan drev man kampanjen "Rött till kött" och "Vitt till fisk". Vad roséerna skulle användas till framgick inte särskilt tydligt, men åtminstone jag fick intrycket av vankelmodighet.
Så är det naturligtvis alls icke. Rosévinerna, som framställs av blå druvor som bara fått en ytterst begränsad kontakt med skalen och därmed blir allt från ljusskimrande rosa till cerise, passar lika bra till sallader som grillat kött, fisk och fågel under främst sommarperioden.
Det vill säga när det är varmt ute. Rödvinet känns då alldeles för tungt, även om det är en välsignelse under normalsvenska somrar. Rosé är helt enkelt det perfekta alternativet till rött. Som bäst friskt, fruktigt och med en angenäm lätt strävhet.
Själv kom jag för första gången i kontakt med rosévinet under en charterresa till Mallorca i slutet av 1960-talet. Som de allra flesta hade vi halvpension. Eftersom besöket var det var första på dessa breddgrader, spanades övriga bord in för att se vad de andra gästerna åt och drack.
Öl och rosévin så långt ögat såg, inget annat. Så det blev rosé, som därmed kom att stå för blå himmel, en värmande sol, ljuvligt badvatten, lata dagar och trevligt sällskap. Är det förresten inte precis så vi alla vill uppleva sommaren, var vi än befinner oss?!
Bra och billiga roséviner finns det dessutom hyfsat gott om. Under 60 kronor har vi funnit inte mindre än fem mycket prisvärda, varav spanska 2006 René Barbier rosado (2751) på treliters låda.
Kusinen på butelj med samma årgång är alls icke lika bra. Vilket åter får mig att undra över varför producenterna envisas stoppa olika vin i låda och flaska.
Men vill du ha flaskvin under 60 kronor rekommenderas ungerska 2006 Riverview merlot rosé (98282), bulgariska 2006 Sliven rosé cabernet sauvignon & merlot (98342) samt sydfranska 2006 Claude Val rosé (B82832) och italienska 2006 Custoza rosato delle Venezie (B83217).
Den som vill ha ett matigare rosé, och är beredd betala två tior extra, ska heller inte försumma att prova franska 2006 Domaine de Calet rosé (B85392) från beställningssortimentet. Näst intill fynd, priset till trots.
Och av de bubblande väljer jag utan att tveka italienska 2002 Rotari rosé (7701) för, i sammanhanget, minimalistiska 96 kronor. Att dricka bättre bubblande rosé kostar nämligen 449 kronor. Vilket är vad äkta skumpan Gosset grand rosé brut (7405) kostar.