Recept: Barbecuegrillad kalkonfilé med coleslaw
4 personer
ca 700 g kalkonfilé (1-2 st.)
Till marinaden/såsen:
1 dl rapsolja
3 msk chilisås
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 msk fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
några droppar liquid smoke
Till cole slaw:
1/2 vitkålshuvud
2 dl majonnäs
2 msk flytande honung
2 msk limejuice
1 msk färsk, riven ingefära
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
1. Riv vitkålen fint. Ge den ett hastigt uppkok, bara någon minut, och kyl den sedan direkt i kallt vatten. Låt vitkålen rinna av ordentligt.
2. Blanda dressingen och arbeta samman avrunnen kål och dressing i rymlig skål. Kyl före servering.
3. Blanda rapsolja, chilisås, kalvfond, senap, pressad vitlök och några droppar liquid smoke till marinaden. Stöt rosmarin i mortel innan kryddan tillsätts marinaden. Spara lite marinad till sås vid servering, pensla kalkonfiléerna med resten. Låt köttet dra en stund före grillning.
4. Grilla kalkonfiléerna först direkt över glöden utan lock i någon minut på vardera sidan så de får färg, sedan indirekt (vid sidan av den egentliga glödbädden) under lock med öppen botten- och toppventil cirka 10 minuter. Vänd köttet några gånger under grillningen, pensla efter med marinad och se framför allt till att det inte blir alltför varmt i grillen.
5. Linda in köttet i folie och låt det ligga vid sidan av grillen och dra cirka 10 minuter innan det skivas upp och serveras med den sparade marinaden som sås och cole slaw som huvudsakligt tillbehör.