BBQ-lamm med vitlökssky

Receptet kräver grill med lock och ventiler.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:43

Rökig lammfilé med potatis- och grönsakskaka och mörk vitlökssky

4 personer

600 g ytter- eller innerfilé av lamm

2 msk rapsolja

salt och vitpeppar

Till potatis- och grönsakskakan:

8 medelstora potatisar

1 zucchini

salt och vitpeppar

smör och olja till stekning

Till skyn:

2 dl rödvin

2 dl vatten

1 msk kalvfond

3-4 grovt hackade färska timjankvistar

sojakulör

maizena

salt och peppar

Till grillningen:

1 torr enkvist med barr

1. Putsa köttet och gnid in det med olja, salt och vitpeppar. Tänd klotgrillen och låt glöden bli grå. Lägg i en torr enkvist i glöden och på med galler, kött och lock. Vänd köttet då och då och justera värmen med ventilerna i botten och locket. Rökningen tar bara några minuter om man har riktig innerfilé och cirka 15 minuter för ytterfilé. Packa in köttet i aluminiumfolie några minuter innan det skivas upp.

2. Koka upp vin, vatten och kalvfond. Lägg i några grovt hackade timjankvistar och red av med maizena löst i vatten. Sjud skyn minst fem minuter. Färga skyn ganska mörk med sojakulör och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att sila skyn.

3. Skala och riv potatisen. Riv även det yttersta gröna från zucchinin. Blanda och krydda med salt och vitpeppar. Stek potatiskakorna i lika delar smör och olja, cirka 2 minuter per sida.

4. Lägg upp potatiskakorna på tallrikar, toppa med uppskivad lammfilé och ringla lite mörk sky runt. Blandad grönsallad och färska örter får rätten att lyfta både till smak och utseende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!