När hamburgaren första gången blev omskriven i svenska tidningar beskrevs den som "en hackad biff i en ituskuren vetebulle".
Detta var 1950 och långt innan var och varannan unge växte upp med hamburgare på födelsedagskalas. I dag är hamburgare lika folkligt som falukorv - om inte mer.
Här är några förslag på hur du kan få till sommarens bästa burgare. Utgå från recepten, lägg till eller dra bort, sätt fjutt på grillen och skapa din egen solskensburgare.
Ju bättre kött desto godare hamburgare. Beställ gärna färsen i charkdisken och säg att det ska vara till hamburgare.
Grovmalen färs gör att hamburgarna inte ramlar sönder så lätt på grillgallret.
Köttfärs är väldigt känsligt för värme så här års. Ta gärna med en kylväska till affären.
Blanda ingredienserna snabbt och blöt händerna när du formar burgarna. Se till att burgarna är jämntjocka så att de blir jämnt tillagade.
Burgarna får gärna "stå till sig" i kylen en stund innan de tillagas.
Pensla burgarna med olja så fastnar de inte på gallret och går sönder.
Vänd dem inte för ofta och gör det försiktigt.
Fläsk- och kycklingburgare ska alltid vara genomstekta.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se