Bjud på smakrikt småplock

Bjud på tapas – smörgåsbord på spanska. Bild: MONIKA GOTTFRIDSSON

Bjud på tapas – smörgåsbord på spanska. Bild: MONIKA GOTTFRIDSSON

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2004-04-17 13:39

Varför inte bjuda på ett smörgåsbord på spanska? Egentligen kan det vara hur simpelt som helst. Taktiken är helt enkelt att ställa fram lite smått och gott av sånt man tycker om och rikligt med dricka till. Den äventyrlige testar torr sherry som spanjorerna, medan andra nöjer sig med goda spanska viner eller en öl.

Köp hem några skivor fin skinka, lite kul korvar, oliver, ett gott bröd, salta mandlar eller något annat mumsigt. Kanske några spanska specialiteter som manchegoost eller chorizokorvar. Därtill kan du testa några av recepten här intill, och du får tapas till en hel liten middag.

I Spanien har varje bar med självaktning sina egna specialiteter när det handlar om tapas variadas. Små, men naggande goda, rätter som gjorda för att ätas med fingrar eller tandpetare, och alldeles perfekta så där innan maten. Inte sällan händer det att tapasen är så goda och så många att man lika gärna kan hoppa över det där med middag.

Varje landsände har sina egna tapas. Ett fåtal varianter hittar man i hela landet. Det roliga är att prova sig fram.

Det finns en mängd historier om hur tapasbruket uppstod. En säger att en kung blev så förtvivlad över sina soldaters supande att han försåg alla glas med lock - tapas - varpå det placerades en brödbit med pålägg som soldaterna var tvungna att äta innan de fick dricka ur glaset. Allt för att minska fylleriet.

Enligt en annan version kom tapas till för att hindra flugor från att drunkna i vinet. Man lade en brödbit med något gott på som skydd, samtidigt som aromen stannade kvar i glaset.

Klart är i alla fall att traditionen har sina rötter i Andalusien, och spreds till Madrid i slutet av 1800-talet då det började dyka upp små barer där det bjöds på flamenco och tapas. Sedan dess har tapas blivit ett självklart inslag i spanjorernas vardag, och finns att finna i de flesta av världens storstäder.

På den storartade tapasbaren Jamon på 17:e gatan i New York serverar de en serranoskinka, lagrad i 14 månader, som kan få vem som helst att börja tala i tungor. Några lövtunna skivor av den till ett glas Ribera del Duero och himlen är nära. (TT Spektra)

Tortilla med spenat och aubergine

4 portioner, 30 minuter

Tortilla, spansk omelett, är lysande fingermat och går att laga i förväg.

100 g färsk spenat

1-2 auberginer (beroende på storlek)

5 msk olivolja

30 g smör

salt och nymalen svart- eller vitpeppar

2-3 vitlöksklyftor

8 ägg

Tabasco efter smak

Häll en bottenskyla vatten i en kastrull och blanchera spenaten någon minut tills den mjuknar. Skala auberginerna med potatisskalare och skär i skivor.

Hetta upp två matskedar olja och smör i en stekpanna, lägg i auberginen och stek tills den mjuknar. Skala och hacka vitlök och tillsätt mot slutet tillsammans med spenaten. Salta och peppra.

Vispa upp äggen i en bunke, smaksätt med salt, peppar och Tabasco. Häll ner spenat- och auberginefräset. Hetta upp resterande olja i en stekpanna (gärna teflon) och grädda tortillan gyllenbrun på båda sidor. Låt svalna.

Skär upp i lagom stora bitar att äta med fingrarna.

Pilgrims-musslor i saffran och sherry

4 portioner, 20 minuter

Sherry är obligatoriskt i tapassammanhang. Den här rätten går att göra med vilka skaldjur som helst, t ex räkor.

2 tomater

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1/2 brev saffran

500 g pilgrimsmusslor (finns frysta)

2 msk torr sherry

salt och nymalen vitpeppar

1 knippa persilja

Skålla tomaterna i kokande vatten och dra av skalet. Tärna fruktköttet fint. Skala och hacka lök och vitlök.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och låt lök och vitlök fräsa tills det blir glansigt och genomskinligt. Tillsätt tomater och saffran. Låt koka ihop i ett par minuter.

Tillsätt pilgrimsmusslor och sherry och koka 2-3 minuter eller tills de är klara - inte för länge, då blir de hårda.

Smaksätt med salt och peppar. Strö över finhackad persilja före serveringen.

Bönor med kryddiga korvar

4 portioner, 20 minuter

Kryddstarka spanska korvar är smaskens. Leta i charkdisken, antalet beror på storleken.

2-4 starka korvar, gärna spanska

1/2 dl vetemjöl

1-2 burkar stora vita bönor

1-2 vitlöksklyftor

1 lagerblad

1 näve färsk mejram, oregano eller rosmarin

2 msk olivolja

1 knippa bladpersilja

salt och nymalen svartpeppar

Skiva korvarna eller dela dem i mindre bitar, beroende på storlek. Häll upp mjölet på ett litet fat och doppa korvarna runt om.

Häll upp bönorna med spad i en kastrull, pressa i vitlöken, tillsätt lagerblad och repade örter. Värm på medelvärme.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och låt korvarna fräsa tills de får färg runt om. Ta upp två matskedar bönor och mosa med en gaffel. Rör ner de bönmos och korv. Låt puttra en stund.

Smaka av med salt och peppar och strö över finhackad persilja.

Migas

(spanska brödkrutonger)

4 portioner, 2 1/2 timme

Finns på de flesta tapasbufféer och är lätt att göra.

5-6 skivor vitt dagsgammalt bröd

1/2-1 tsk chilipulver

2 msk olivolja

1 pkt bacon

2 vitlöksklyftor

1/2-1 färsk chilifrukt

Skär bort kanterna från brödet, skär det i kuber och lägg i en skål. Fukta brödet med vatten, utan att det blir genomblött.

Pudra över chilipulvret. Rör runt och täck över skålen. Ställ åt sidan i två timmar.

Strimla baconet och stek i panna. Skala och hacka vitlöken, finhacka chili och häll i stekpannan tillsammans med oljan när baconet fått färg (häll av lite baconfett först om du vill minska på fettet). Häll i brödkuberna och stek under omrörning tills de fått fin färg och lite yta.

MATLUST Tapas är spanska munsbitar som avnjutes medan man tjattrar bort tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!