Broccolisoppa med stiltonost och päron

Världens nyttigaste grönsak, toppad med världens godaste ost. I en skön röra.

Värmande soppa med päron.Foto: Ditte Isager

Värmande soppa med päron.Foto: Ditte Isager

Foto:

Mat & dryck2010-03-25 09:20

Gordon Ramsay är ständigt aktuell. Nu kommer han med en ny bok på svenska, "Mat med vänner" (Bokförlaget Max Ström). Den är fullmatad med sköna recept att laga på hemma­plan, fjärran finkrogarnas hets. Vi fick låna ett recept på en värmande soppa.

2 stora broccolistånd, cirka 1 kg

8 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong

100 g stiltonost, smulad

2 fasta men mogna päron

25 g smör

en näve rostad, flagad mandel till garnering

Skär broccolin i buketter, men kasta inte bort stjälkarna. Skala av det sega skalet från stjälkarna och grovhacka den mjuka kärnan.

Koka upp buljongen i en medelstor kastrull. Lägg i broccolin och lägg på lock. Koka 3-4 minuter tills broccolin är mjuk men fortfarande klargrön. Mixa broccolin till en slät ­soppa, tillsätt hälften av stilton­osten efter hand. Ställ tillbaka kastrullen på värmen. Smaka av med salt och peppar. Värm upp soppan precis före servering.

Skala päronen och dela dem på längden. Gröp ur kärnhuset. Smält smöret i en stekpanna och lägg i päronen med snittytan nedåt. Skeda över det skummande smöret under stekningen. Halstra päronen på ena sidan 1-2 minuter. Lägg upp på ett fat och låt överflödigt smör rinna av.

Häll upp soppan i varma skålar och lägg en päronhalva i mitten. Strö över resten av den smulade stiltonosten och den flagade mandeln. Servera genast.

(TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!