Brunch i stället för middag

Allt är inte bättre i Amerika. Men laga brunch, det kan de. Bjud hem kompisarna på en USA-inspirerad söndagsbrunch. Mycket skojigare än prinskorv.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:23

Brunch har blivit en fluga som surrar flitigt på svenska krogar och räddar veckokassan många gånger om. Tyvärr är utbudet ofta en smula förutsägbart.

Ett hav av koagulerad smaklös äggröra, hafsstekt bacon och flottiga prinskorvar lanseras som brunchernas underverk när det i själva verket inte är ett smack bättre än hotellfrukosten i en svensk standardhåla.

Visst finns det undantag, och de förtjänar allt beröm. Det är alltid uppfriskande med matfolk som vågar tänka vid sidan om och ser till att hålla på kvaliteten även om anstormningen av mer eller mindre bakfulla helgpirater har huggsexa om sittplatserna.

Inga baconberg

Häromnyssens satt jag vid en högt älskad bardisk på nedre Manhattan och såg regnet vräka ner och funderade kring detta fenomen. Bara brunchmatsedeln fick alla smaklökar att gå igång. Quesadillas, omeletter och huevos rancheros med allsköns härliga fyllningar och tillbehör. Starkt, smakrikt och så... fräscht!

Man måste ju inte proppa i sig ett baconberg för att det ska få kallas brunch. Det går precis lika bra utan.

Varför inte bjuda hem kompisarna på brunch i stället för middag? Det blir en skön slappsöndag som kan övergå i promenader eller siesta beroende på humör. Man slipper fajtas med prinskorvspöbeln och kan njuta av fräscha frukosträtter i lugn och ro.

Ta det du gillar

Brunch är helt enkelt ett väldigt sympatiskt sätt att äta och umgås på. Folk är gladare, mer avspända och man blir precis lagom mätt.

Prova recepten härintill, ett eller flera, lägg till sånt du själv tycker om och duka upp till en riktigt skön långfrukost. Med eller utan gäster; ett par kilo tidningar kan vara bästa sällskapet.

Och det är naturligtvis helt tillåtet att steka lite bacon till. Så länge man gör det ordentligt.

Skön brunch!

RECEPT:

Amerikanska pannkakor med bär och kardemumma

2-4 portioner, 30 minuter

Supersmarriga brunchpannkakor. Går hem hos både stora och små.

3 stora ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

1 rågad tesked bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kardemumma

en nypa salt

smör

färska eller tinade bär

Till servering:

turkisk yoghurt

flytande honung

grovhackade pistaschnötter

Knäck äggen, häll vitorna i en absolut torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i skålen med gulorna och rör till en tjock, jämn smet.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i den andra smeten. Det ska vara fluffigt.

Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Tillsätt en klick smör (eller använd teflonpanna) och häll i en slev av smeten. Stek någon minut tills smeten stelnat, lyft och kika om pannkakan är gyllenbrun på undersidan. Strö på bär innan du vänder den. Vänd och grädda pannkakan gyllenbrun på andra sidan också.

Upprepa tills smeten är slut. Servera med honung och en klick turkisk yoghurt. Strö över grovhackade pistaschnötter.

Huevos Rancheros

4 portioner, 15 minuter

Världens bästa dagen-efter-mat kommer från Texmex-land.

1 burk svarta bönor

1 burk mild eller medium tacosås, "chunky"

1/2 tsk kanel

1/2 - 1 tsk honung

eventuellt tabasco eller annan hot sauce

olivolja

4 små mjuka tortillas

4 ägg

riven stark ost

färsk koriander

eventuellt crème fraiche eller gräddfil

Spola bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Slå upp i en kastrull tillsammans med tacosåsen, kanel och honung. Låt alltsammans bli varmt och småputtra en stund. Smaka av om du vill förbättra hettan med lite tabasco eller någon liknande stark sås.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i en tortilla i taget och låt den puffa upp sig och få färg på båda sidorna. Lägg upp på fyra tallrikar.

Stek äggen och placera ovanpå tortillan. Fördela såsen runtomkring. Toppa med riven ost och färsk koriander, samt eventuellt en klick crème fraiche eller gräddfil. Servera genast.

Cajun Mary

1 glas, 5 minuter + 12 timmars lagring

Bästa brunchdrinken serveras på en liten bar i New York. Jag har försökt härma på svenska. Hoppa över vodkan för Virgin Mary.

Cajunvodka:

1 grön chili

1 liten flaska vodka

Drinken:

1 1/2 dl tomatjos

4 cl cajunvodka

1 msk pressad citron

1/2 tsk worcestershiresås

1/4 till 1/2 tsk sellerisalt eller örtsalt

svartpeppar

1 tsk riven pepparrot

tabasco

1 stjälk selleri

1 grön chili

is

Börja med cajunvodkan. Dela chilifrukten på längden och peta ner den i flaskan. Låt gärna stå över natten, men det räcker med någon timme för att ge smak. Sila vodkan senast efter ett dygn.

Blanda tomatjos, vodka, citronsaft, worcestershiresås, sellerisalt, svartpeppar, pepparrot, tabasco efter smak, samt is i en shaker eller en burk med lock. Skaka och häll upp i glas.

Dekorera med selleristjälk och en chilifrukt på glaskanten.

Ljummen grapefrukt med cayenne och pistasch

4 portioner, 10 minuter

Godare än godis! Och mycket, mycket nyttigare. Lyfter alla bruncher en nivå.

2 blodgrape

cirka 2 tsk råsocker

cayennepeppar

1/2 dl grovhackade pistaschnötter

Sätt på grillelementet i ugnen på 275 grader.

Dela grapefrukterna i halvor. Skär sedan runt fruktköttet och klyftorna med en vass kniv så att de blir lättare att äta sen.

Sprinkla över lite socker och cayenne. Strö över pistaschnötterna.

Kör in hela rasket i ugnen och låt sockret smälta och nötterna få lite färg. Det tar bara någon minut. Servera genast. Grapen ska fortfarande vara lite ljummen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!