4 portioner
2 burkar svarta bönor
1 rödlök alt gul lök
1 vitlöksklyfta
0,75 dl ströbröd
1 dl mjölk/vatten
3 msk maizenamjöl
1 tsk sambal olek
2 tsk spiskummin
Salt och peppar
0,5 dl olivolja att pensla med
Låt ströbrödet svälla i vatten/mjölk, blanda även i maizenamjölet.
Mixa/mosa innehållet i en av burkarna med avrunna svarta bönor. Låt även den andra burken rinna av och blanda i hela bönor. Hacka lök och vitlök och blanda med bönorna.
Tillsätt de andra kryddorna och smaka. Forma fyra burgare med kall, blöt hand och vänd dem i ströbröd, lägg på tallrik och ställ ett tag i frys innan du ska grilla dem. Innan grillning så pensla med lite olja. Grilla ca 4-5 min på varje sida.
Ugnsbakade rotgrönsaker:
1-2 morötter
1-2 palsternackor
3 rödbetor
5 potatisar
4 msk olja
Skala morot, palsternacka och rödbetor. Skär i grova bitar.
Skär potatisen i klyftor. Ugnsbaka allt i långpanna med olja, salt och peppar. 200 grader i 25 min.
Rostad majscrème:
4 portioner
1 burk majskorn (ca 340 g)
1 vitlöksklyfta
1/2 lime, saften
1 msk olja
1 burk crème fraiche
Salt och peppar
Rosta majskornen och vitlök i skivor i torr panna tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Lägg i majskornen i matberedare och mixa till puré. Tillsätt vitlök, limesaft, olja, salt och peppar. Mixa lite till.
Smaka av och krydda eventuellt lite mer.