Burgare av svarta bönor med tillbehör

Burgare av svarta bönor med bröd, sallad, salsa, lök, tomat, grillad zucchini, ugnsbakade rotfrukter och rostad majscreme.

Mat & dryck2011-07-29 18:59

4 portioner

2 burkar svarta bönor

1 rödlök alt gul lök

1 vitlöksklyfta

0,75 dl ströbröd

1 dl mjölk/vatten

3 msk maizenamjöl

1 tsk sambal olek

2 tsk spiskummin

Salt och peppar

0,5 dl olivolja att pensla med

Låt ströbrödet svälla i vatten/mjölk, blanda även i maizenamjölet.

Mixa/mosa innehållet i en av burkarna med avrunna svarta bönor. Låt även den andra burken rinna av och blanda i hela bönor. Hacka lök och vitlök och blanda med bönorna.

Tillsätt de andra kryddorna och smaka. Forma fyra burgare med kall, blöt hand och vänd dem i ströbröd, lägg på tallrik och ställ ett tag i frys innan du ska grilla dem. Innan grillning så pensla med lite olja. Grilla ca 4-5 min på varje sida.

Ugnsbakade rotgrönsaker:

1-2 morötter

1-2 palsternackor

3 rödbetor

5 potatisar

4 msk olja

Skala morot, palsternacka och rödbetor. Skär i grova bitar.

Skär potatisen i klyftor. Ugnsbaka allt i långpanna med olja, salt och peppar. 200 grader i 25 min.

Rostad majscrème:

4 portioner

1 burk majskorn (ca 340 g)

1 vitlöksklyfta

1/2 lime, saften

1 msk olja

1 burk crème fraiche

Salt och peppar

Rosta majskornen och vitlök i skivor i torr panna tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

Lägg i majskornen i matberedare och mixa till puré. Tillsätt vitlök, limesaft, olja, salt och peppar. Mixa lite till.

Smaka av och krydda eventuellt lite mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!