Burgare med variation

Alkoholförbud, bilism och kortare arbetstider - allt har gynnat hamburgaren.

Kycklingburgare är en lättare typ av burgare som allt fler uppskattar. Gärna med lite rårivet i stället för tomat och gurka. Foto: Dan Strandqvist

Kycklingburgare är en lättare typ av burgare som allt fler uppskattar. Gärna med lite rårivet i stället för tomat och gurka. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

MAT & DRYCK2011-02-03 10:58

Hamburgarens historia sägs börja på andra sidan Östersjön. Fattiga människor i Baltikum skrapade köttet från slaktade djur och stekte det som biffar. Med industrialismen hamnade både balter och deras matvanor i Hamburg och senare även i USA. I ett land med snabbt växande befolkning var behovet av mat gigantiskt. Inte minst mat som man kunde stoppa i sig i flygande fläng. Vid världsutställningen i S:t Louis 1904 vet man att hamburgare i bröd, ungefär som vi äter dem än i dag, fanns med som en publikdragande attraktion.

1920-talet var hamburgaren och snabbmatens stora genombrottstid. Alkoholförbudet i Amerika gjorde att barer förvandlades till snabbmatsställen med enkla menyer. Första riktiga hamburgerkedjan White Castle öppnade 1921 och några år senare började folk få tillgång till bilar som kunde köras året runt. Mat i påse öppnade nya marknader, och sedan har det rullat på.

Efter andra världskriget började folk få mer fritid och bättre ställt. Det faktum att amerikaner i uniform kastats ut över hela jordklotet fungerade som en katalysator för hamburgarnas segertåg världen över. Smarta affärsmän insåg att hamburgare kunde serveras rekordsnabbt med logistik och planering. Genom att hoppa över porslin, glas och bestick kunde man spara massor av pengar och tid.

Folk svalde hela konceptet och snart satt miljoner människor världen över och åt med händerna. Om det kan man tycka vad man vill, men affärsidén är genial och väl värd att kopiera hemma i det egna köket. Ta kontroll över burgarna och gör dem själv. Och varför inte servera dem på porslinstallrik för omväxlings skull?

Tuffa hamburgare med chili och BBQ-dressing

För 4 personer

500 g ren nötfärs

1 msk lökpulver

1 tsk konc. kalvfond

1 tsk mycket finhackad chili

1 tsk salt

1-2 msk vetemjöl

rapsolja

Till dressingen:

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad rödlök

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk finhackad chili

1 dl chilisås på tomatgrund

3 msk rapsolja

salt

Att äta till:

4 hamburgerbröd

4 rejäla skivor cheddar- eller Jarlsbergost

roman- eller isbergssallad

skivad tomat

1. Dressingen först. Hacka röd paprika och rödlök fint, ungefär i 3-4 mm stora bitar. Blanda med riven vitlök, riktigt finhackad chili och chilisås. Avsluta med att röra i olja och smaka av med salt.

2. Arbeta samman nötfärs med lökpulver, fond, finhackad chili och salt. Avsluta med vetemjöl i omgångar så att färsen binds samman. Forma 4 rejäla hamburgare.

3. Stek hamburgarna i rapsolja, cirka 3 minuter per sida. Mot slutet läggs osten ovanpå burgarna. Öppna och rosta hamburgerbröden i ugn. Grunda med sallad och skivad tomat, därefter kött, ost, dressing och bröd.

Kycklingburgare

För 4 personer

400 g kycklingfärs

1 ägg

1 krm curry

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

rapsolja

Till dressingen:

3 msk majonnäs

1 msk crème fraiche

1 msk mycket finhackad gul lök

2 msk finhackat äpple

1 krm curry

salt och peppar

Att äta till:

blandade salladsblad

1 råriven morot

4 hamburgerbröd

1. Hacka och blanda dressingen.

2. Blanda kycklingfärs med curry, ägg, riven vitlök, salt och peppar. Arbeta ihop färsen.

3. Värm en stekpanna och tillsätt olja. Forma 4 kycklingburgare direkt i pannan och stek dem 3-4 minuter per sida. Vänd inte för tidigt, då kan kycklingburgarna falla sönder.

4. Öppna och rosta bröden i ugn. Grunda med sallad och morot. Lägg på kycklingburgarna och toppa med dressing och bröd.

Ugnsrostade potatisklyftor

För 4 personer

10-12 medelstora potatisar av fast sort

2 msk rapsolja

1 msk flingsalt

1. Tvätta och dela potatisarna i klyftor på längden. Lägg klyftorna på en långpanna och ringla över olja.

2. Rosta potatisarna i 225 graders ugn i 15-20 minuter. Salta.

Vegoburgare med mango chutneydressing

För 4 personer

350 g kokta kikärtor (färdiga på burk går utmärkt)

1 vitlöksklyfta

1 tsk hackad timjan

2 msk majsstärkelse

1/2 tsk finhackad chili

1 tsk curry

1/2 tsk salt

rapsolja

Till dressingen:

4 msk mango chutney

4 msk majonnäs, gärna av amerikansk typ

1/2 tsk curry

Att äta till:

4 bröd, gärna lite grövre

sallad

tomat

1. Blanda dressingen av mango chutney, majonnäs och curry.

2. Kikärtorna till vegoburgarna måste vara kokade. Det går utmärkt att använda färdiga kikärter på burk.

Kör kikärtorna till mos i en matberedare eller mixer. Blanda med riven vitlök, hackad timjan, majsstärkelse, hackad chili, curry och salt. Arbeta samman och justera eventuellt färsen med några droppar olja om den blir för smulig. Forma 4 vegoburgare.

3. Stek vegoburgarna i olja cirka 3 minuter per sida. Vänd försiktigt, burgarna är sköra innan de fått stekyta. Dela bröden och grunda med sallad och skivad tomat. Därefter vegoburgare och till sist dressing och bröd. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!