Gör gärna lite extra smaksättning till smören som de kan rullas i. Blir snyggt för ögat med en färgkant runt om.
Gremolatasmör4 personer
Passar till fisk.
200 g smör
skal av 2 citroner
1 dl finhackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
Lägg fram smöret så att det blir rumstempererat.
Finriv citronskalen. Använd bara det gula. Blanda smöret med persilja, citronskal, vitlök och salt. Ta eventuellt undan lite persilja att rulla smöret i.
Använd en gaffel när du blandar. Smaka av. Lägg det smaksatta smöret på en bit plastfolie. Rulla ihop till en längd. För en grön kant på smöret kan du rulla hela längden i resterande persilja. Kyl. Vid serveringen skärs smöret i portionsbitar.
Pepparädel
4 personer
Gott till allt kött.
150 g smör
ca 50 g ädelost
1-2 tsk rosépeppar
2 tsk grönpeppar
salt
ev grovmald svartpeppar att rulla i
Lägg fram smöret så att det blir rumstempererat.
Mosa osten med en gaffel och blanda samman med smöret. Smula sönder rosépeppar och grönpeppar i handen. Blanda allt med gaffel. Smaka av. Lägg det smaksatta smöret på en bit plastfolie. Rulla ihop till en längd. Önskas en färgkant är grovmald svartpeppar ett alternativ att rulla i. Kyl. Vid serveringen skärs smöret i portionsbitar.
Thaipuck
4 personer
Speciellt bra till kyckling.
200 g smör
½-1 dl färsk koriander
1 röd chili
2 msk riven ingefära
salt
På bilden är smöret rullat i Lemonrub (recept bland kryddblandningar) men det går också bra med koriander eller chili.
Lägg fram smöret så att det blir rumstempererat.
Hacka koriander och chili. Tvätta händerna noga. Blanda allt. Använd gärna en gaffel. Smaka av. Lägg det smaksatta smöret på en bit plastfolie. Rulla ihop. Fortsätt rulla i en vald krydda för fin färgkant. Kyl. Vid serveringen skärs smöret i portionsbitar.
Marinader och glaze
Låt gärna köttet ligga i marinaden över natten - eller ännu längre - för att suga åt sig mycket av smakerna. Marinaderna räcker till fyra personer om den hälls i en plastpåse med köttet. Vänd påsen med innehåll några gånger. Glaze används för att pensla köttet när det ligger på grillen. Både marinaderna och glazerna håller länge i kylskåp.
Skogsröd
4 personer
En marinad med vacker röd färg som passar bra till kyckling och fläskkött.
1 dl koncentrerad tranbärsdryck
½ dl flytande honung
10 enbär
2 tsk rosmarin
2 tsk krossade vitpepparkorn
2 msk gin
smoke salt, flingsalt på burk med röksmak
Mosa enbär i en mortel tillsammans med rosmarin. Blanda allt.
Björngott
4 personer
God marinad till nötkött och vilt.
1 dl koncentrerad blåbärsdryck
1 dl flytande honung
1 citron
1 msk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl soja
1 tsk grovmald svartpeppar
salt
Dela den tvättade citronen och pressa ur saften. Den urkramade citronen kan gärna skäras i stora bitar som blandas med det övriga i marinaden.
Apelsinglaze
4 personer
1 dl apelsinmarmelad
1 dl sweet and sour
smoke salt, flingsalt på burk med röksmak
Smält marmelad på svag värme i en gryta. Lägg i det övriga. Pensla köttet i flera omgångar medan det ligger på grillen.
Nalle Puh
4 personer
En allroundglaze som passar till det mesta.
2 msk flytande honung
1 msk grovmald senap
1 msk tomatpuré
½ dl rapsolja
1 tsk svartpeppar
ev 1 krm malen spiskummin
Blanda och smaka av. Pensla köttet i flera omgångar medan det ligger på grillen.
Grovskuren salsa
Spännande salsor med mycket färg och tokiga kombinationer som blir läckert till sommarens fester. Skär frukt och grönsaker i stora bitar och blanda salladerna försiktigt så att det inte blir mosigt.
Papaya sour
4 personer
Papayan, som är mycket snäll i smaken, får ett lyft av citronsaft och ingefära utan att det blir starkt. Bara smakrikt! God till det mesta grillade, men passar särskilt bra till kyckling.
1 mogen papaya
ca 10 cm gurka
½-1 citron
1 msk färsk, riven ingefära
salt och nymald vitpeppar
Dela papayan och ta bort alla svarta kärnor. Skala frukten med en kniv. Skär i sockerbitsstora bitar. Gurkan skärs på samma sätt. Smaksätt med citronsaft och ingefära, salt och peppar.
Mangohetta
4 personer
Färsk mango är att föredra, men djupfrysta tärningar är också OK.
1 mogen mango eller 2-3 dl djupfrysta mangobitar
1 avokado
1 lime
1 tsk sambal oelek
lite salt
Skär bort den stora kärnan på mangofrukten. Dela fruktköttet i ett rutmönster - utan att skära igenom skalet. Vänd ut och in på halvorna. Det är nu lätt att skära bort snygga bitar av mangoköttet. Dela avokadon, ta bort kärnan, skala med en kniv för att sen skära lika stora bitar som mangon. Smaksätt med pressad saft från lime, sambal oelek och lite salt.
Jordgubbschock
4 personer
1 l jordgubbar
1 grön chili
2 tsk vit crème di balsamico
1 tsk socker
10 basilikablad eller 5 kvistar färsk koriander
Dela jordgubbarna i kvartar. Tag bort kärnorna i chili och skär i tunna ringar. Tvätta händerna noga.
Lägg jordgubbar och chili i en skål. Ringla lite balsamico över samt strö på sockret. Grovhacka kryddbladen och blanda allt. Smaka av.
Pesto och olika mixer
Pesto är ett samlingsnamn för röror med nötter och krossade blad, som ofta smaksätts med vitlök. Recepten nedan är en fri tolkning av ursprunget.
Pesto och de olika mixerna är toppengoda att smaksätta både pasta - och potatissallader med, även vitkålssallader får ett lyft. Mängderna i recepten är en vägledning som ger stort utrymme för personliga justeringar. Rostar du nötter och mandlarna i en torr stekpanna på svag värme blir det ännu godare. Finns det andra nötter hemma går det bra att byta.
Mandelpesto
4 personer
1 dl mandel, med skal
1 kruka basilika
lika mycket färsk persilja
1-2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
½ - 1 dl rapsolja
salt och nymald svartpeppar
Lägg mandeln i en matberedare. Kör så att den blir finhackad. Lägg sen i basilika, persilja, vitlök och parmesanost. Häll i rapsolja medan maskinen är igång. Mängden olja efter önskad konsistens. Salt och peppar. Smaka av.
Solig pesto
4 personer
1 dl rostade solrosfrön
1 påse eller ca 700 g ruccolasallad
1 dl parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1-1½ dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
Börja med att finhacka solrosfröna i en matberedare. Lägg sen i ruccola, parmesan och vitlök.
Kör tills allt är finhackat. Häll i oljan medan maskinen är igång. Mängd efter önskad konsistens. Salt och peppar. Smaka av.
Hasselmix
4 personer
Särskilt gott till fläskkarré eller flintastek, men också toppen att bre på smörgås.
ca 2 dl lätt kokta morotsslantar
1 dl hasselnötter
1 - 2 tsk chiliflakes
1 krm kardemumma
ca 1½ dl rapsolja
1 tsk salt
Börja med att finhacka hasselnötterna i en matberedare. Lägg i morotsslantarna och kryddorna. Kör till en jämn konsistens. Häll i oljan. Smaka av med salt.
Paprikamix
4 personer
1 gul lök
1 röd chili
½ dl rapsolja
ca 200 g röd paprika
1 dl solrosfrön
2 krm mango curry-krydda, ny i kryddhyllan sedan 2009
salt och nymald vitpeppar
smulad fetaost
Grovhacka lök och chili, glöm inte att ta bort kärnorna. Tvätta händerna. Fräs i lite olja så att löken mjuknar. Lägg allt i en matberedare tillsammans med paprika och solrosfrön. Kör tills allt är finhackat. Smaksätt med mango curry, salt och peppar. Lägg i en skål och smula lite fetaost över.
Rabarberchutney
Mängden blir motsvarande 2 honungsburkar. Gott till allt griskött och kyckling.
1 kg rabarber
2 röda äpplen
1 dl vatten
skal från 1 citron
1 msk curry mango
3 dl socker
1 dl äppelcidervinäger
1 dl ljusa sultanrussin, kan uteslutas
lite salt
Tvätta rabarberstjälkarna. Äldre stjälkar måste skalas för att de inte ska bli trådiga. Skär i ½ cm-bitar. Tvätta äpplena. Ta bort kärnhuset men låt skalet sitta kvar. Skär i tärningar och lägg i en gryta tillsammans med rabarberbitarna. Tvätta citronen. Skär bort det gula med en potatisskalare. Strimla fint.
Lägg citronstrimlor och det övriga i grytan. Koka i cirka 20 minuter utan lock. Chutneyn ska bli ganska fast i konsistensen. Är den för tunn kokas den ännu en stund. Smaka av.
Lägg i väl rengjorda burkar. Chutneyn håller länge om den förvaras svalt.
Sweet Red
4 personer
Påminner om ketchup men med mycket mer och rundare tomatsmak. Till grillat eller överallt där ketchup används. Blir ca 2 honungsburkar i mängd.
1 kg tomater
2 msk rapsolja
½-1 dl tomatpuré
400 g konserverade, hela tomater
2 dl socker
1 dl vinäger
salt
Grovhacka tomaterna. Fräs tomater i oljan tillsammans med tomatpuré. Tillsätt de konserverade tomaterna, socker, vinäger och lite salt. Koka utan lock i 30 minuter. Fortsätt koka om konsistensen fortfarande är för tunn. Mixa röran helt slät. Smaka av. Häll upp i väl rengjorda glasburkar.
Devil's choice
En nästan självlysande gelé, som passar både som marmelad på knäckebröd och som tufft tillbehör till kött. Blir 1,5-2 honungsburkar.
2 dl röd paprika
1 dl röd chili, sort efter smak
1½ dl vinäger
3 dl syltsocker
2 dl vanligt socker
1 flaska pektin
Kör paprika och chili i en matberedare tillsammans med vinäger. Det ska bli riktigt finhackat. Slå över massan i en gryta. Koka upp tillsammans med sockret. Efter 3 minuter dras grytan från plattan och pektinet hälls på. Häll upp i välrengjorda burkar.
Spicy rubs
Torrmarinera kött med en egen kryddblandning. Gnid in köttet i blandningen. Låt vila en stund före grillning. Salta köttet precis innan det är dags att lägga det på grillen. Saltet drar annars ut köttsaft och gör ytan kladdig.
Lemonrub
4 personer
Passar till lax, makrill och kyckling.
1 msk rostade sesamfrön
1 msk chiliflakes
1 msk citronskal
Lika delar av allt. Citronen rivs på ett rivjärn. Använd bara det gula.
Blanda och klappa in i köttet eller fisken. Ska kryddblandningen sparas måste citronskalet torkas. Låt då skalet torka på ett hushållspapper 1-2 dagar innan allt blandas.
Pepperrub
4 personer
Passar till nötkött och vilt.
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk svartpeppar
Lika delar av alla kryddorna. Stöt kryddorna i en mortel.
Chickenrub
4 personer
Speciellt bra till kyckling och sprider en underbar doft vid grillen, som extra bonus.
1 msk kanel
1 msk curry
1 msk chili
Lika delar av alla kryddorna.
Mexrub
4 personer
Till flintastek, fläskkarré och allt annat fläskkött.
1 msk spiskummin
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
Smaker som tillsammans påminner om tacokrydda. Ta lika delar spiskummin och chilipulver. Smaksätt med vitlök.
Recept: Carolina Ericsson
Styling: Lena Grape Lilliehorn