Byxad gös med mycket smak

Vadå byxa? Henrik visar och tillreder sen en av havets läckerbitar i Nylagat.

Foto:

Mat & dryck2010-05-10 13:45

Kummin- och pumpafrökryddad gös med pepparotspotatis samt grön och röd sås

 6 pers

2 msk kumminfrön

4 msk pumpakärnor

1 200 g gösfilé

¼ dl olivolja

salt

Rosta kumminfrön och pumpakärnor. Kör kryddorna i en kryddkvarn. Skär fisken i portionsbitar och gnid in olivoljan. Salta fisken, tryck ena sidan av fisken i kryddblandningen och lägg den sedan med andra sidan ner på en plåt. Stek i ugn i 200 grader i ca 15 minuter.

Pepparotspotatis

3 st bakpotatisar

6 msk smör

2 dl mjölk

Riven pepparot

Gräddfil

Hackad gräslök

Salt & peppar

Baka av potatisarna. Gröp ut dem så att det blir ett tunt skal kvar. Blanda ihop innehållet i potatisarna med smör och mjölken. Smaka av med pepparroten samt salt och peppar, det skall smaka ordentligt. Fyll skalen med potatismoset och baka av i ugnen, 200 grader tills de fått färg. Tag ut och toppa med en klick gräddfil och hackad gräslök.

Grön koriander- och löksås

10 st salladslökar, fint skivad.

50 g färsk koriander, hackad

½ dl risvinäger

1 msk dijonsenap

1 msk honung

1 dl olja

½ Vatten

Mixa koriander, lök,  vinäger, vatten, senap och honung tills det är helt slätt. Tillsätt oljan droppvis. Smaka av med salt och peppar.

Tomat- och chilisalsa

1 bananschalotten, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

1  röd chili, urkärnad och hackad

4 st bifftomater, tärnade

½ dl risvinäger

20 g koriander

20 g oregano

3 msk limesaft

Olja till stekning

Salt & peppar

Fräs lök och vitlök, tillsätt vinäger och tomaterna. Låt koka i 15 minuter. Låt det svalna. Kör i mixer tillsammans med örterna och limesaften.

Lägg upp på tallrik och servera med grillad sparris. Ringla de två såserna runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!