Kummin- och pumpafrökryddad gös med pepparotspotatis samt grön och röd sås
6 pers
2 msk kumminfrön
4 msk pumpakärnor
1 200 g gösfilé
¼ dl olivolja
salt
Rosta kumminfrön och pumpakärnor. Kör kryddorna i en kryddkvarn. Skär fisken i portionsbitar och gnid in olivoljan. Salta fisken, tryck ena sidan av fisken i kryddblandningen och lägg den sedan med andra sidan ner på en plåt. Stek i ugn i 200 grader i ca 15 minuter.
Pepparotspotatis
3 st bakpotatisar
6 msk smör
2 dl mjölk
Riven pepparot
Gräddfil
Hackad gräslök
Salt & peppar
Baka av potatisarna. Gröp ut dem så att det blir ett tunt skal kvar. Blanda ihop innehållet i potatisarna med smör och mjölken. Smaka av med pepparroten samt salt och peppar, det skall smaka ordentligt. Fyll skalen med potatismoset och baka av i ugnen, 200 grader tills de fått färg. Tag ut och toppa med en klick gräddfil och hackad gräslök.
Grön koriander- och löksås
10 st salladslökar, fint skivad.
50 g färsk koriander, hackad
½ dl risvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk honung
1 dl olja
½ Vatten
Mixa koriander, lök, vinäger, vatten, senap och honung tills det är helt slätt. Tillsätt oljan droppvis. Smaka av med salt och peppar.
Tomat- och chilisalsa
1 bananschalotten, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, urkärnad och hackad
4 st bifftomater, tärnade
½ dl risvinäger
20 g koriander
20 g oregano
3 msk limesaft
Olja till stekning
Salt & peppar
Fräs lök och vitlök, tillsätt vinäger och tomaterna. Låt koka i 15 minuter. Låt det svalna. Kör i mixer tillsammans med örterna och limesaften.
Lägg upp på tallrik och servera med grillad sparris. Ringla de två såserna runt.