Cappuccinotårta

Tårtan kan göras dagen före och ställas kallt, för att sedan stoppas i frysen en timme före servering. Tårtan kan också frysförvaras. Sedan tinas den över dagen och fryses en timme inför serveringen för det är så gott när den har ett kallt skal och ett mjukt inre.

Cappuccinotårtan till höger i bild.

Cappuccinotårtan till höger i bild.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 16:55

Tårtan kan göras dagen före och ställas kallt, för att sedan stoppas i frysen en timme före servering. Tårtan kan också frysförvaras. Sedan tinas den över dagen och fryses en timme inför serveringen för det är så gott när den har ett kallt skal och ett mjukt inre.

Det här behövs till ca 10 pers:

2 färdiga sockerkaksbottnar, 26 cm diameter

4 äggulor

2 1/3 dl strösocker, 200 g

500 g mascarponeost

3 gelatinblad

1 dl vatten

4 portionspåsar

espressopulver eller 4 msk snabbkaffepulver

3 msk konjak

5 dl vispgrädde

Garnering:

1 msk kakao

1 msk florsocker

Vispa samman äggulor och socker till en fluffig smet. Tillsätt mascarponeosten och vispa kraftigt tills sockret är helt löst. Lägg gelatinbladen i blöt 5 minuter i kallt vatten. Lös espresso- eller kaffepulver i 1 dl hett vatten. Krama ur gelatinbladen, och smält dem i kaffet. Låt det hela svalna och tillsätt konjaken. Vispa grädden och blanda den väl med ostsmeten.

Placera den ena kakbottnen i botten av en springform. Fukta den med hälften av kaffeblandningen och bred sedan hälften av ostblandningen ovanpå. Lägg på den andra tårtbottnen, som fuktas med resten av kaffeblandningen och bred sedan på resten av ostblandningen.

Sikta först över kakao, sedan florsocker och sist lite mer kakao. Ställ formen i frysen en timme före serveringen så får den ett fast hölje runt sitt krämiga inre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!