Citrusfrukter gör susen i maten

När förkylningarna slår ut i full blom är citrusfrukterna din bästa vän. Bulla upp med apelsiner, citroner, grapefrukt och lime så känns vintern lite kortare.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-13 10:43

Hur lite man än tycker sig kunna om mat, vitaminer, hälsa och sånt vet ändå så gott som varenda kotte att citrusfrukter innehåller c-vitaminer och är bra mot förkylningar. Det är den sortens kunskap man får i sig via dagis, Kalle Anka, välmenande mödrar och mjölkpaketsläsning. Ändå äter vi inte tillräckligt mycket citrus för att hålla vintersnuvan stången.

Inte för att en liten apelsinfjutt är så mycket att komma med när väl värsta viruset satt klorna i en, men får vi bara i oss vår dagliga dos (60 milligram) c-vitaminer växer våra försvarsmurar sig betydligt starkare än annars.

När de smakar som bäst

Fast alla över fem år kanske inte ser en fruktstund på förmiddagen som ett naturligt inslag i tillvaron (vilket vi naturligtvis borde, de är kloka på dagis). Att smyga in citrusfrukterna i maten är då ett lysande sätt att få i sig de begärliga vitaminerna.

Och som en skänk från ovan, eller om det nu är Madame Jord, smakar de små solkloten som allra bäst när vi behöver dem som mest.

Vintermogna citrusfrukter skänker saft, konsistens, smak, syra och glädje till sallader, frukostfilen, grytor, desserter och soppor.

Lär dig bara konsten att filea, det vill säga skära bort skal, allt det vita och alla hinnor, och dina glänsande klyftor skall visa vägen mot nya kulinariska höjder.

Satsa på citrus. Du har inget att förlora!

Wallys citronsoppa

4 portioner, 30 minuter

Receptet är snott av min kompis farmor, som brukade servera den härligt stärkande och goda soppan när förkylningen knackade på dörren.

1-2 citroner (även skalet)

1 l/2 l vatten

1/2 dl mannagryn

1/2 dl russin

1 ägg

1 1/2 dl socker

mandelbiskvier

(eventuellt vispad grädde)

Tvätta citronerna.

Koka upp vattnet. Strö i mannagrynen och låt koka i tio min. Häll i russinen.

Vispa ägget pösigt med socker i soppskålen. Häll på den heta soppan under kraftig vispning.

Smaksätt med rivet citronskal (måttligt, annars blir det beskt) och pressad saft. Börja med en citron. Smaka av om du vill ha syrligare smak. Tillsätt i så fall lite i taget av den andra citronen.

Serveras ljummen med mandelbiskvier och eventuellt vispad grädde.

Het apelsinchutney

4-6 portioner, 30 minuter

En het höjdare att pigga upp fiskpinnarna med, men den passar också till annan fisk, kyckling, fläskkött och vilt.

2 apelsiner

3 morötter

6 torkade aprikoser

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1/2-1 röd chili

1 hel kanelstång

1 dl socker

1/2 dl äppelcidervinäger

2 dl kycklingbuljong

salt

3-4 tsk arrowrot eller maizena

Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor och tärna aprikoserna. Skala och dela löken i klyftor, finhacka vitlöken. Kärna ur chilin och strimla tunt.

Rispa eller riv skalet på apelsinerna. Filea dem sedan och skär fruktköttet i grova bitar.

Lägg alla ingredienser, utom apelsinerna och arrowrot eller maizena, i en kastrull. Låt sjuda under lock tills morötterna mjuknat. Lägg i apelsinskal och -bitar. Smaka av med salt.

Låt sjuda ytterligare en liten stund. Rör ut maizena eller arrowrot i 3/4 dl kallt vatten, häll i blandningen, rör om och låt koka en kort stund till konsistensen blir lagom simmig.

Servera ljummen eller rumstempererad till fisk, fläskkött, kyckling eller vilt.

Vintersallad med avokado och grapefrukt

4 personer, 20 minuter

En otippad kombination som gör sig suveränt som en liten förrätt eller finlunch.

2 blodgrapefrukter

1 apelsin

1 paket bacon

2 mogna avokadofrukter

eventuellt 1 påse blandade salladsblad

1 msk äppelcidervinäger

1 nypa socker eller 1 tsk flytande honung

salt

nymalen svartpeppar

2 1/2 msk olivolja

Filea grapefrukterna. Spara lite av saften. Tvätta apelsinerna.

Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper.

Dela, kärna ur och skiva avokadofrukterna. Häll över den sparade grapefruktsaften.

Fördela salladsblad (kan uteslutas) på fyra assietter eller lägg avokadoskivorna direkt på tallrikarna. Varva med grapefruktklyftor.

Blanda cirka två matskedar pressad apelsinsaft, lite rivet apelsinskal, äppelcidervinäger, honung, salt och peppar. Häll i olivoljan under kraftig omrörning. Ringla dressingen över salladstallrikarna.

Placera baconskivorna, hela eller smulade, överst. Dra ett extra tag med pepparkvarnen.

Servera som förrätt eller liten finlunch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!