Clementin Lime Kumquat Citron Limequat Sweetie Grap...

Mat & dryck2005-12-01 00:00

Käcka kompisar käkar klyftor! Den putslustiga meningen minns jag att en skolkökslärarinna en gång försökte slå in i våra ointresserade skallar. Men utan order har i alla fall jag lärt mig tycka om klyftor. Apelsiner var starten. Minns ni när man som liten fick en oskalad apelsin som man tryckte ner en sockerbit i? Gott som bara den tyckte jag då, fast numera lockar det inte.

Mandariner fulla med kärnor lämnade plats för kärnfria clementiner. Citroner blev alltmer vanliga, limefrukt och så massa små runda grejer jag inte visste namnen på förrän nu.

Alla citrusfrukter skördas mogna, om apelsinen skiftar i grönt beror det bara på att de vuxit under för varma nätter. Det krävs nattkyla för att skapa rätt färg.

Citrusfrukterna kryllar av vitaminer. Vi får vår största dos c-vitaminer från apelsinerna. Du måste äta regelbundet för att få din dos -- vitaminet är vattenlösligt och kan tyvärr inte lagras i kroppen som de fettlösliga vitaminerna.

Utslaget på alla oss svenskar äter vi 15 kilo citrusfrukter om året. Hur mycket äter du? Jag har valt ut några recept där du kan använda frukten på lite annorlunda sätt.

8 port

Botten:

100 g smör eller margarin

10 digestivekex, ca 100 g

0,5 msk kanel

Citronkräm:

2,5 gelatinblad

1 ask Philadelphiaost, 125 g

1 burk kesella gourmet

1,5--2 dl florsocker

2 citroner (rivet skal och saft)

Garnering:

1 lime eller 3--4 limequats

citronmeliss

Smält matfettet i en kastrull. Stöt kexen fint. Blanda kex, kanel och matfett till en grynig blandning. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ost, kesella, florsocker och skal och saft av citronerna. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Tillsätt gelatinet i en tunn stråle under omrörning. Häll smeten i formen. Ställ kakan i kylskåpet minst en timme. Snygga till skalen på limefrukten eller koka skivad limequats i sockerlag. Garnera med frukterna och citronmeliss.

4 port

3 pressade citroner

1 dl olivolja

100--125 g nyriven parmesanost

lite honung

1 kruka färsk basilika

250--300 g nykokt pasta

Koka pastan enligt förpackningen. Låt rinna av väl och häll tillbaka i kastrullen. Vispa under tiden citronsaften kraftigt med oljan och rör sedan ner osten tills såsen är tjock och krämig. Smaka av med lite honung och tillsätt eventuellt mer citronsaft.

Häll såsen över pastan och skaka kastrullen så att pastan täcks med sås. Rör till sist ner basilikan. Garnera med basilikablad och strimlat citronskal.

2 mangofruker

Cirka 1 dl finhackad purjolök

1 lime som pressas

1-2 msk finhackad chili

salt

tortillachips

Dela mangofrukterna på längden genom att skära på var sida om kärnan. Skär loss fruktköttet från skalet och skär det i små bitar. Blanda alla ingrgedienser. Smaka av med salt. Servera mangosalsan till tortillachips.

4 limefrukter

3 ägg

2 dl socker

50--75 g smör eller margarin

Tvätta frukterna under rinnande varmvatten. Riv skalen, pressa ur fruktsaften. Vispa ägg och socker några minuter med elvisp i en skål som tål värme. Tillsätt fruktsaft och skal. Ställ skålen i en större kastrull med kokande vatten. Vispa tills krämen tjocknar. Låt den inte koka, då skär den sig. Lyft upp skålen, rör ner matfettet och låt krämen svalna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!