Corren har testat Systemets 100 mest sålda viner

Perioden januari-augusti 2007 köpte vi 52,5 miljoner liter rött vin och 31 miljoner liter vitt. Det avspeglas på 100-i-topplistan. Hela 61 är röda. "Det är bara det att vi dricker med plånboken först och främst. Då blir det låda."

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-21 09:56

Svenska folket dricker oftast riktigt bra vin. Åtminstone att döma av det som säljs mest. Det kan Corren konstatera efter att i förrgår provat hela 100-i-topp på Systembolaget.

Bara 21 bedömdes som inte prisvärda, 13 röda och åtta vita, medan vi hittade hela nio fynd.

Mycket prisvärda

Resten var således prisvärda eller mycket prisvärda. Det är en klar kvalitetshöjning jämfört med för fem år sedan. Det vill säga 2002. Vilket mina provningsanteckningar visar. Klockrent, faktiskt.

Då (2002) dominerades försäljningen av sex märken; Chenet cabernet-syrah, Mauro primitivo, Castillo de Gredos tinto, Gato Negro cabernet sauvignon, il Conte primitivo negroamaro och Castillo de Gredos blanco. Alla dessa sålde över 2,4 miljoner liter. Sen ett jättehopp till sjuan på 1,7 miljoner liter. Det tre första sålde vardera mer än 3,1 miljoner liter.

Ett vitt bara, och först på sjätte plats. Vilket stämmer till eftertanke.

I år finns tre vita bland de sex bästsäljarna. Chenet cabernet-syrah toppar fortfarande, men är alls icke lika dominerande volymmässigt. Sedan kommer vita Chapel Hill riesling sauvignon blanc och Foot of Africa chenin blanc, följt av röda Chill Out Sunset cabernet sauvignon och Mauro primitivo. Samtliga drickbara, ett mycket prisvärt, visar provningen.

Riktigt billigt

På sjätte plats kommer första "plumpen"; vederstyggliga vita svavelosande Castillo de Gredos blanco på enliters tetra. Som dessutom saknar varje tillstymmelse till frukt. Däremot är det riktigt billigt för svenska förhållanden.

Fast det är bra som bas i fruktsallad. Så det måste vankas fruktsallad ofta i svenska hem. Och visst är fruktsallad jättegott.

Det är fullt av pappers- och lådvinsförpackningar bland årets 100-i-topp, som tidigare berättats. Så långt ner som på 35:e plats kommer första flaskvinet, röda, och i jämförelse ganska billiga, australiensiska Hidden Rock petit verdot cabernet sauvignon.

Nästa pava hittas på 76:e plats, därefter 90:e. Resten av de kvarvarande sex flaskvinerna placeras efter detta. Uhmmmmm??? Vill vi inte dricka bra vin? Jodå, men priset spelar avgörande roll. Således trots, att vi i Sverige kan köpa riktigt bra flaskviner till lågt pris. Men, för dyrt för plånboken. När nödvändigheter som dagis, mjölk, mat, hyra och el betalats.

Därför tycker jag att det är glädjande att lådvinerna blivit så bra som de nu oftast är. När konsumenten väl fått smak för bra vin, ökar intresset för bra vin. Flaskvin, således. Och då finns det hopp för den goda smaken. Inte bara APK, uttytt alkohol per krona. Eller YPK, yrsel per krona. Det får du i tyska Puttgarten, men där finns inte den goda smaken.

Multinationell

Alkoholbranschen är multinationell och bryr sig inte ett dyft om fulla småbrudar blir offer i en allt hårdare värld. Bara profiten är den rätta.

Läs tabellen här bredvid/under. Du kanske hittar nya favoriter. Eller nya bekantskaper. Vilket jag gjort. Och ibland är det faktiskt mest ekonomiskt att betala lite mera för god smak. Och för huvudet. Kolla själv!

Claes-G Palander

palander@corren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!