Carolina och Marie arbetar som matkonsulenter på Hushållningssällskapet i Linköping. De planerar och genomför utbildningar för företag, kommuner och landsting när det gäller frågor om mat, friskvård och hälsa. De har också arbetat fram succén med "Bondens marknad" i Linköping.
Aktuellt just nu i utbildningen är barn och mat. Vad är bra att servera i förskolan? Vad ska vi äta när vi får ett barn i familjen? Annat som ständigt är aktuellt är den snabba vardagsmaten. Hur omväxlande kan den bli?
Carolina och Marie efterlyser lite av det långsiktiga tänkandet. Det är inte så dumt att planera veckans mat under helgen, kanske till och med laga någon måltid i förväg för att underlätta senare i veckan.
Låter det präktigt?
I så fall, säger Marie, är vi väl lite präktiga, men med glimten i ögat.
Både hon och Carolina vill i alla fall slå ett slag för att vi ska äta middag tillsammans med barnen. Den gemensamma måltiden är en minst lika viktig "aktivitet" som någon av alla de andra som barnen ska skjutsas till.
Även om matintresset är på topp verkar vi inte veta hur vi egentligen ska äta för att äta "rätt"? Vilket fett är bäst? Lättmjölk eller röd mjölk? Var finns sockerfällorna? Hur varierar jag grönsakerna? Många vill också lära sig mer om närproducerad mat och mat som har så lite påverkan på miljön som möjligt.
Om sådana här frågor kommer Carolina Ericsson och Marie Lönneskog Hogstadius att skriva på den här matsidan lite då och då. De kommer också att presentera recept, inte minst kring grönsaker och frukt allt efter säsong.
Har du själv funderingar kring mat och näringslära är du välkommen att höra av dig till eia.persson@corren.se så lovar vi att vidarebefordra frågorna.