Den perfekta nöten

Det råder USA-feber lite överallt.En matsida vill ju inte vara sämre.Passa på att upptäcka pekannöten så här i Barack- och Thanksgiving-tider.

Pekannötspaj med Jack Daniel's - sydstaternas bästa comfortfood. Bild: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Pekannötspaj med Jack Daniel's - sydstaternas bästa comfortfood. Bild: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 07:04

Vi har USA att tacka för mycket. Inte alltid bra saker, men vissa är definitivt bättre än andra. Amerikanerna var till exempel tidiga med att haka på GI-trenden. Och med GI-flugan blev det plötsligt tillåtet att äta nötter.

Nötter, ett fullständigt naturligt livsmedel som räddat livet på såväl skeppsbrutna som stenåldersförfäder, var ju länge en förbjuden fettfälla för ängsliga nutidsmänniskor. Fast de i själva verket är rena dynamiten när det handlar om protein, nyttiga fettsyror och diverse mineraler och vitaminer. Bara man håller sig till begränsade mängder och inte har jordnötsfestival framför tv:n åtta dagar i veckan.

Flera lager

Med nötvågen från Det Stora Landet i Väster kom även pekannötterna. Ett synnerligen trevligt tillskott till utbudet på nöthyllan. De mörkbruna nötterna är släkt med valnötter och påminner om dem både till utseende och smak, men de är mildare, lite sötare och mer lätta att anpassa i såväl mat som desserter.

Pekannötsträdet växer fortfarande vilt i Nordamerika och kan bli väldigt, väldigt högt - upp till 50 meter. Frukterna har ett blankt skal och ett lite köttigt lager som skyddar själva nöten. Vi importerar pekannötter från USA och Australien.

Pekannöten har blivit något av ett signum för sydstatsmat, där den ofta ingår i desserter som "pecan pie" - rätt och slätt oemotståndlig om den tillagats med känsla, kärlek och generöst med nötter.

Vitaminrik

Pekannötter är rika på fett, men till största delen nyttigt omättat fett. Därför bör de förvaras i kylen så att de inte härsknar. De innehåller också zink, selen och A-vitamin.

Jag tycker pekannötter passar extremt bra i sallader. Den sköra krispigheten gör sig finfint till den milda nötsmaken och passar kalasbra till köttbaserade sallader. Dessutom förgyller de min morgonmüsli.

Pekannöten är den gyllene mixen mellan valnötter och mandel. Mild, knaprig, stunsig och lite söt. Den perfekta nöten.

Pekanpaj med Jack Daniel's

8 portioner, 2 timmar

En härlig paj från amerikanska södern. Därifrån kommer också Jack Daniel's - en klassisk rock'n'roll-drink som gör sig nog så fint i desserter.

Pajdeg:

125 g smör, kallt

3 dl mjöl

1 msk mjölk

1 msk socker

1 krm salt

Fyllning:

3 ägg

2 1/2 dl mörk sirap

1/2 dl Jack Daniel's

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 1/2 dl strösocker

3 dl (180 g) pekannötter

Skär smöret i kuber och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i kylen i 1 timme. Kavla ut och rulla upp på kaveln, flytta över till en smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Jämna till kanterna och nagga i botten. Ställ in i frysen i 30 minuter. Förgrädda direkt från frysen i 200 grader i 10 minuter. Sänk till 175 grader.

Vispa äggen och blanda med sirap och Jack Daniel's. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och socker. Häll försiktigt ner äggsmeten i mjölbunken och rör om noga så att alla klumpar försvinner. Häll fyllningen i pajskalet. Strö över pekannötterna.

Grädda i ugnen i 50 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna. Skär upp och servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med Jack Daniel's.

Rosmarinrostade kryddnötter

En rejäl laddning, 15 minuter

Helt oemotståndliga snacks. Serveras gärna till glöggmys.

250 g pekannötter

250 g andra blandade nötter, t ex valnötter, pistaschnötter, mandel och cashewnötter

2 msk hackad färsk rosmarin

1/2-1 tsk cayennepeppar

2 tsk mörkt muscovadosocker eller farinsocker

1 tsk flingsalt eller havssalt

2 msk smör

Värm ugnen till 180 grader. Blanda alla nötterna i en skål och häll sedan ut dem i en långpanna och rosta i ugnen i 10 minuter eller tills de blir gyllenbruna.

Blanda rosmarin, cayenne, socker, salt och smält smör i en stor skål. Häll ner nötterna i kryddsmöret och blanda noga med händerna.

Ädelostkrämad sallad med pekannötter och bacon

2 portioner, 15 minuter

Mycket läcker sallad som passar som förrätt eller lunch.

1 dl pekannötter

50 g ädelost

1 dl yoghurt av grekisk typ

100 g haricots verts

1 paket bacon

olivolja

1 röd paprika

nymalen svartpeppar

flingsalt

10 färska champinjoner

2 salladslökar

1/2 slanggurka

1 påse färsk bladspenat

Mixa osten med yoghurten.

Förväll bönorna i lättsaltat vatten en minut, de ska fortfarande vara krispiga. Spola med kallt vatten och låt rinna av.

Strimla baconet, knaperstek och låt rinna av på hushållspapper.

Kärna ur och skär paprikan i bitar, dela bönorna i mindre bitar och skiva champinjoner och salladslök tunt. Skala och kärna ur gurkan och skär i tjocka skivor.

Häll spenaten i en bunke tillsammans med de andra grönsakerna. Slå över dressingen och blanda väl.

Fördela salladen på två tallrikar. Toppa med bacon och pekannötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!