Druvor
4 personer, 15 minuter
Druvor i sallad är alltid gott. Den här funkar faktiskt både som förrätt och dessert. Getosten kan bytas ut mot ädelost, till exempel gorgonzola.
300 g vindruvor, gärna blandade färger
200 g getost
150 g ruccola
4 msk fin olivolja
1/2 dl valnötter
gourmetsalt och nymalen svartpeppar
Rosta nötterna lätt i torr stekpanna så de precis får färg. Fördela druvorna på fyra assietter. Tärna eller smula osten och strö över. Lägg ruccolablad runt om och ovanpå. Krydda med salt och peppar och droppa olivolja över. Fördela nötterna överst. Servera.
4 personer, 30 minuter
Ett annorlunda uppskattat tillbehör som passar särskilt bra till vilt, fågel, fläskkött eller stekt fisk. Hittar man inte pärllök kan man fuska med syltlök på burk som får sköljas och rinna av.
200 g gröna vindruvor
200 g blåa vindruvor
300 g pärllök eller steklök (syltlök i nödfall)
5-6 msk farinsocker
1/2 dl rödvinsvinäger
30 g smör
2 msk olivolja
salt och peppar
Lägg pärllökarna en stund i kallt vatten så att de blir lättare att skala. Dra sedan av skalet. Värm olja och smör i en stekpanna. Lägg i lökarna och stek på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar och sjud utan lock i ytterligare 10 minuter eller tills vinägern kokat in. Häll sedan i vindruvorna och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av. Servera som tillbehör till vilt, fågel, fläskkött eller stekt fisk.