Druvor sätter fart på såsen

Mat & dryck2003-09-20 06:53

Druvor är mer än vin. Förutom att de smakar kalas att knapra au naturel gör de sig riktigt förtjänstfullt i mat. Syran och sötman sätter en spännande schwung på såser. Framför allt i sällskap med fågel, vilt och fint fläskkött. Vindruvor i sallader är en annan given hit, må det så vara före eller efter huvudrätten.

Vindruvssallad med getost

4 personer, 15 minuter

Druvor i sallad är alltid gott. Den här funkar faktiskt både som förrätt och dessert. Getosten kan bytas ut mot ädelost, till exempel gorgonzola.

300 g vindruvor, gärna blandade färger

200 g getost

150 g ruccola

4 msk fin olivolja

1/2 dl valnötter

gourmetsalt och nymalen svartpeppar

Rosta nötterna lätt i torr stekpanna så de precis får färg. Fördela druvorna på fyra assietter. Tärna eller smula osten och strö över. Lägg ruccolablad runt om och ovanpå. Krydda med salt och peppar och droppa olivolja över. Fördela nötterna överst. Servera.

Sötsura druvor i sås

4 personer, 30 minuter

Ett annorlunda uppskattat tillbehör som passar särskilt bra till vilt, fågel, fläskkött eller stekt fisk. Hittar man inte pärllök kan man fuska med syltlök på burk som får sköljas och rinna av.

200 g gröna vindruvor

200 g blåa vindruvor

300 g pärllök eller steklök (syltlök i nödfall)

5-6 msk farinsocker

1/2 dl rödvinsvinäger

30 g smör

2 msk olivolja

salt och peppar

Lägg pärllökarna en stund i kallt vatten så att de blir lättare att skala. Dra sedan av skalet. Värm olja och smör i en stekpanna. Lägg i lökarna och stek på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar och sjud utan lock i ytterligare 10 minuter eller tills vinägern kokat in. Häll sedan i vindruvorna och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av. Servera som tillbehör till vilt, fågel, fläskkött eller stekt fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!