Dunderglögg från Östergötland

En glögg från de östgötska folkdjupen. Blanda och smaka - men var försiktig!

Mat & dryck2009-04-21 13:45

De renläriga gör alltid glögg på vin. Men vin var förr en dyrbarhet, förbehållen de rika. I stugorna experimenterades det i stället med kryddade brygder av öl och brännvin.

Troligen har denna variant från Östergötland sådana rötter. Den är stark och avnjutes med stor försiktighet. Den är uppkallad efter upphovsmannen, Ernst, som levde och verkade på den östgötska landsbygden.

Ernstapojkens glögg

En helflaska okryddat brännvin

12 mandlar, skalade och kluvna

12 russin, kluvna

Ett pomeransskal

Ett fikon, kluvet

En kanelstång

Två kardemummor

En nejlika

2,3 dl socker

En flaska pilsner

Allt utom brännvinet kokas i pilsnern i cirka 20 min. Tas av spisen, brännvinet tillsätts och glöggen får stå och dra någon dag. Silas därefter.

Värms försiktigt vid servering. Russin och mandel tillbehör. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!