En besk favorit

Grapefrukten är vår nya favorit. Lika saftig som nyttig. Ett par solmogna guldklot i veckan får kroppen att jubla.

Mat & dryck2002-03-20 08:12

Vi har fått en ny frukt att slåss om här i köket. Alla vill åt grapefrukten. Från hungriga karlar till fotografens lille ettåring. Förmodligen känner ingen av dem till dess latinska benämning, men Citrus Paradisi är ett synnerligen passande namn.

Men inte nog med att frukten smakar suveränt. Den är dessutom rena hälsokuren för kroppen. 2--3 grapefrukter i veckan ger dig i princip all C-vitamin du behöver så här års. Och en lång rad bonuspoäng på vägen.

Grapefrukt motverkar höga kolesterolvärden, är bra för matsmältningen, stimulerar blodcirkulationen och aptiten, är vätskedrivande, blodrenande och bra mot både allergier och infektioner i leder, munhåla och hals. Det vita i speciellt blodgrapen innehåller dessutom ett ämne som motverkar alla sorters inflammationer. Och grapefrukten är ju även känd som bantningsmat. Så det är bara att slafsa i sig!

Grape-sallad

2 blodgrapefrukter

2 mogna avokado

2 tsk fransk senap

1 pkt bacon

2 tsk balsamvinäger

2 msk olivolja

ev 1 påse blandade salladsblad

salt & nymalen svartpeppar

Skär bort skalet på grapefrukterna med en vass kniv så att du får bort det vita. Skär sedan ut klyftorna så att inga hinnor kommer med. Spara gärna lite saft. Strimla och knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper.

Dela och skiva avokado. Lägg upp salladsblad på varsin assiett eller avokadoskivorna direkt på tallrikarna. Fördela grapefruktklyftorna över.

Blanda balsamvin-äger med salt, senap och peppar. Häll i olivoljan under omrörning. Häll dressingen över sallads-tallrikarna. Pressa över överbliven grapefruktsaft och strö sedan ut baconstrimlorna och lite extra peppar. Servera som förrätt till fyra personer.

Lax med grapesås

4 skivor laxfilé 2 tsk rosépeppar

1 blond grapefrukt

ev 1 dl grapefruktjos på kartong

2 dl grönsaksbuljong

1 dl matlagningsgrädde

1,5 msk maizena

olivolja

salt och nymalen peppar

ev 1 nypa socker

gräslök el krasse

salt & peppar

Torka av laxbitarna med hushållspapper, gnid sedan in dem med lite olja och doppa i krossad rosépeppar.

Skär bort skalet och allt det vita på grapefrukten med en vass kniv. Skär ut klyftorna, ta bort hinnorna och försök ta till vara så mycket saft som möjligt.

Häll grapefruktsaft (ta ev från kartong ) i en kastrull tillsammans med buljong, grädde, salt, peppar och en aning socker. Koka upp och låt sjuda en stund. Rör ut maizenan i lite kallt vatten, häll i kastrullen medan du vispar och koka i 2 min.

Stek laxen i lite olivolja. Servera laxen med grapeklyftor, sås och kokt potatis.

Magisk efterrätt

3 blodgrapefrukter 3 bananer

1 paket frusna hallon (el färska!)

1 citron

1,5 msk råsocker

Skala grapefrukterna med en vass kniv och skär bort allt det vita. Skär loss klyftorna och ta bort alla hinnor.

Skiva bananerna och blanda med grapefrukten i en skål. Tillsätt hallonen. Pressa över citron och strö över råsocker. Blanda och låt stå och dra en stund. Kan serveras med löst vispad grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!