En doft av bageri i köket

Hembakat bröd kan verkligen göra skillnad. När du bakar sprids de mest underbara dofter i ditt hem.

Scones är hur enkelt som helst att lyckas med. Smaksätt gärna bröden med valnötter. Goda till sallad eller med smör och en bit ost. 
Foto: Dan Strandqvist

Scones är hur enkelt som helst att lyckas med. Smaksätt gärna bröden med valnötter. Goda till sallad eller med smör och en bit ost. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2013-03-21 14:12

Och det blir lättare att stiga upp på morgonen med vetskapen om att gott frukostbröd väntar.

Att lära sig baka gott matbröd behöver inte vara så komplicerat. Jäst, vätska och mjöl samt en smula tålamod så att degen får tid att jäsa är grunden. Sedan kan man baka med hemodlad surdegskultur, färdig surdegskultur och jäst, enbart jäst eller bakpulver. Vätskan är i regel vatten eller någon form av mjölk, filmjölk eller yoghurt. Valet av mjöl gör det möjligt att få allt från ett ljust och lätt matbröd bakat på vetemjöl till något mörkare på grahams- eller rågmjöl.

Precis som i matlagning kan matbröd kryddas, en teknik som vi inte utnyttjar speciellt mycket. Färska örter, olika nötter, torkad frukt eller varför inte rårivna morötter som ger ett extra saftigt och gott matbröd.

Här har vi stannat vid tre riktigt lättbakade bröd som ändå sticker ut ur brödmängden. Jäseffekten hämtas från tre olika alternativ, bakpulver, jäst och färdig surdeg samt enbart vanlig jäst.

Att baka scones är rena barnleken. Hembakade baguetter blir läckert frasiga och luftiga. En burk färdig surdeg på vete ger extra driv åt jäsningen och en skål med vatten i ugnen gör sitt till för att ytan ska bli läckert knaprig. Till sist, ett praktiskt bröd som bakas ut över en hel långpanna.

Valnötsscones

8–10 bröd (bakas ut i stora muffinsformar)

4 dl vetemjöl

1 krm salt

1 dl hackade valnötter

3 tsk bakpulver

75 g smör

3 dl mjölk, 3 %

1. Blanda vetemjöl med salt, hackade valnötter och bakpulver i en bunke. Hacka i smöret, antingen med en gaffel eller genom att arbeta med händerna och ”nypa” in smöret i mjölblandningen.

2. Slå i mjölken och arbeta snabbt ihop en deg. Fördela den i 12 stora muffinsformar. En spritspåse utan tyll gör det lättare att få ned den i formarna.

3. Grädda valnötssconesen mitt i en 250 graders ugn (230 grader i varmluftsugn) i 13–14 minuter. Låt sconesen svalna något innan de serveras som tillbehör till sallad eller som ett nygräddat inslag till helgdagsfrukosten.

Rosmarinkryddade surdegsbaguetter

3 baguetter (bröden blir bäst i varmluftsugn)

1 burk färdig vetesurdeg, 150 g

1/2 paket blå jäst, 25 g

5 dl kallt vatten

13,5 dl vetemjöl special, 800 g

1 msk olivolja

2 msk hackad färsk rosmarin (bara bladen)

2 tsk salt

1. Ruska burken med vetesurdeg och tippa ut innehållet i en degbunke. Tillsätt vanlig jäst, vatten, vetemjöl, olivolja och finhackad rosmarin. Arbeta degen omsorgsfullt i en köksmaskin med knådningsfunktion i 10 minuter. För hand kräver degen 15 minuters knådning. Tillsätt salt först i slutet av knådningen. Eftersom degen är lös är maskinbearbetning att rekommendera.

2. Försegla degbunken med plastfilm och låt degen jäsa i 2 timmar eller lite mer.

3. Dela degen i tre delar. Nu ska den arbetas så lite som möjligt. Forma tre långsmala bröd genom lätt vridning och rullning av degbitarna på bakbordet. Lägg bröden på en bakplåt, sikta över någon matsked mjöl och täck plåten med plastfilm, dock inte så hårt spänd att bröden får svårt att jäsa. Låt bröden jäsa under plasten i 1 timme.

4. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en ugnsfast form med 5 dl vatten på botten av ugnen. Ta bort plasten och snitta bröden 2–3 gånger lite på snedden med vass kniv, sänk värmen i ugnen till 225 grader och sätt in bröden i ugnen. Grädda baguetterna i 20 minuter. Ta ut och lägg över dem på ett galler där de får svalna utan bakduk, allt för att få den rätta skorpan.

Brytbröd

1 bröd i långpanna

5 dl vatten

1/2 paket jäst, 25 g

2 1/2 msk olivolja

1,3 liter vetemjöl

2 tsk salt

1 msk olivolja till pensling

några nypor flingsalt

1. Värm vattnet till fingertemperatur, 37 grader, och slå vattnet i degblandarens skål. Tillsätt olivolja och smula ner jästen. Se till att den löser sig helt. Arbeta in mjölet och knåda degen i maskin i 4 minuter. Tillsätt salt. Kör degen en minut till. Täck över degbunken med bakduk och låt degen jäsa i 2 timmar.

2. Tippa upp degen på ett bakbord och knåda den någon minut för hand. Tryck och klappa ut degen i en smord långpanna. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter till.

3. Pensla degen med olivolja och dekorsalta brödet med flingsalt. Sporra eller markera ut 12 till 16 bitar med vass kniv. Grädda mitt i en 225 graders ugn (200 grader i varmluftsugn) i 20 minuter. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!