1/2 kg morötter
1/2 dl olja
2 msk honung
färsk ingefära
salt
persilja
Skala morötter och skiva i ganska tunna slantar, förväll ett par minuter så att de knappt är mjuka. Häll av vattnet och spola med iskallt vatten. Låt rinna av i durkslag. Blanda olja med honungen och en halv färskriven ingefärsrot. En nypa salt behövs också. Vänd ned lite hackad persilja, gärna bladpersilja. Blanda ihop allt.
50 g inlagda rödbetor
1/2 rödlök
30 g fetaost
3/4 dl matyoghurt
salt och peppar
Låt rödbetorna rinna av väl. Strimla fint eller riv grovt. Finhacka löken och smula osten fint. Blanda rödbetor, lök, ost och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt en stund innan det är dags att servera.
1 grönkålshuvud
1 stor purjolök
vitlök
olivolja
1 tsk kummin
2 dl lätt creme fraiche
alt, peppar, cayennepeppar
1 ägg
400 g fetaost
1 rulle filodeg
Hacka grönkålen grovt. Skär purjolöken i 1-2 cm stora bitar. Finhacka eller pressa lite vitlök efter smak. Fräs allt i olivolja, tillsammans med kummin, i fem minuter. Rör om regelbundet. Tillsätt crème fraiche, låt koka upp. Krydda med salt, svartpeppar och eventuellt cayennepeppar. Låt svalna och blanda i ett ägg.
Hacka fetaosten. Smörj en plåt eller ugnsform med olja. Täck formens botten med två ark filodeg. Pensla lite olja på degen och lägg två nya ark ovanpå. Bred ut en sked grönkålssmet, lägg på två nya ark och smula över fetaost. Upprepa tills deg, fyllning och ost är slut. Avsluta gärna med ett lager av filodeg. Skär försiktigt pajen i portionsbitar med en tandad kniv och grädda lasagnen i 175 grader, i 20-30 minuter, tills den fått fin färg.
3 rödlökar
3 schalottenlökar
700 g rödkål
margarin
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl russin
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad citron
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk kanel
några stötta kryddpepparkorn
Skala och skiva alla kökar tunt. Strimla cirka 700 gram rödkål. Fräs lök och kål i margarin. Använd en stor gryta och bryn på svag värme i cirka tio minuter. Smula ned buljongen och häll i 2,5 dl vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka samman 15-20 minuter. Serveras varm.
400 g selleri
1,5 dl lättmajonnäs
2 msk fransk senap
1/2 tsk salt
hackad persilja
Skala och strimla rotsellerin i tändsticksstora strimlor. Lägg strimlorna i kokande vatten och låt koka en minut. Låt rinna av i durkslag och spola sedan snabbt med iskallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Blanda lättmajonnäsen med fransk senap och salt. Rör ned sellerin i såsen. Låt stå och mogna några timmar. Strö över lite fint hackad persilja före serveringen.
Koka risgrynsgröt på minimjölk. Vispa Milda Vaniljvisp (12% fett). Den behöver vara riktigt kall innan vispning för bästa resultat. Blanda gröt, vaniljvisp och lite Canderel eller Hermesetas sötningsmedel.
800 g potatis
500 g karl Johansvamp eller ostronskivling
saften av 1 citron
1 knippa bladpersilja
50 g parmesanost
2 skivor vitt bröd
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 Krm svartpeppar
Skala potatisen och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor. Rensa svampen. Skär av skaften och skär hattarna i tjocka skivor. Droppa citron över så att de inte mörknar. Skölj och hacka persiljan. Blanda den med riven ost och smulat bröd. Brödet kan lätt smulas i matberedare.
Smörj en ugnssäker form med lite olja. Varva omväxlande potatis och svamp i flera lager. Salta och peppra mellan lagren. Strö över smulblandingen och droppa över lite olja.
Grädda mitt i ugnen i 175° ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk. Servera gratängen som ensamrätt med bröd och tomatsallad eller till julbordets kött.
Perfekt tillbehör till köttbullar och prinskorv.
2 palsternackor
3 morötter
1 bit rotseller
salt
Dressing:
saften av 1 citron
1 msk honung
1 msk dijonsenap
1 dl matolja
1 dl finhackad dill
salt och peppar
Skala och skär rotsakerna i ett par centimeter stora tärningar och koka dem i lättsaltat vatten (gärna med lite citron i) i fem minuter. De ska ha kvar sitt tuggmotstånd. Håll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Blanda citronsaft, honung och senap till dressingen. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. I med dill, salt och peppar. Häll dressingen över rotsakerna.
6 dl finstrimlad rödkål
1 morot
1 rödlök
2 apelsiner
Dressing:
1/2 dl olivolja
1/2 dl pressad apelsinjos
1 msk honungssenap
1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 rejäl näve valnötskärnor
Strimla rödkålen med osthyvel och riv moroten. Skär rödlöken mycket tunt. Skala apelsinerna med vass kniv så att den vita hinnan försvinner. Skär ut hinnfria klyftor. Grovhacka valnötterna. Blanda dressingen och vänd noga ned den med kål, morot, lök och apelsiner. Låt stå ett par timmar före servering.
2 medelstora grönkålsstånd
skinkspad eller grönsaksbuljong
2 msk margarin
1,5 dl vispgrädde
2 tsk salt
peppar och ev lite socker
Skölj kålen och repa bladen från de grova stjälkarna. koka den mjuk i skinkspad eller buljong cirka 30 minuter. Ta upp kålen, låt den rinna av och hacka den grovt.
Smält margariner i en gryta. Lägg i grönkålen och fräs den under omrörning en god stund. Späd med grädden och smaksätt med salt, peppar och socker.
Lingonens friska smak gör den här glassen till en perfekt avslutning på julmiddagen.
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl rårörda lingon
6 dl grädde
Vispa äggulor och socker lite lätt. Rör ner lingonsylten. Vispa grädden för sig och rör ner den i syltblandningen. Skölj en sockerkaksform i kallt vatten och häll i smeten. Täck formen med aluminiumfolie och sätt den i frysen. Ta ut glassen en halvtimme innan den ska serveras.