(ur boken Kladdkakor av Maria Öhrn, Ica bokförlag.)
100 g vit choklad
100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
150 g kesella lätt
saft och skal av en 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull.
Rör socker och kesella till en jämn smet. Tillsätt därefter smör och choklad och blanda noga. Riv citronskalet och pressa därefter ur saften. Blanda ner det i smeten.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner i smeten lite i taget. Häll smeten i formen och grädda 25 minuter i 200 grader.
2 ägg
3 dl strösocker
4 msk (drygt) kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker luftigt. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Smörj och bröa en form. Blanda äggsmet och mjölblandning. Rör ner smöret och fortsätt röra tills smeten blir slät.
Häll upp smeten i formen.
Sätt in formen när ugnen är 200 grader varm. Sänk genast till 175 grader och låt stå i 10 minuter. Sänk sedan till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Konjakskaka
75 g smör eller margarin
100 g choklad med 75 procent kakao
100 g mörk blockchoklad
3 msk starkt kaffe, gärna espresso
3 msk konjak
2 ägg
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt ner chokladen, som bör ha rumstemperatur, i mindre bitar i det smälta smöret. Rör ner kaffet och dra bort kastrullen från plattan. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Låt svalna och tillsätt konjaken.
Blanda noggrant. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och släta ut den något.
Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter.(TT Spektra)