En klassisk midsommarfest

Traditionerna skall inte brytas och årets midsommarmat hämtar inspiration från de klassiska råvarorna - sill, färskpotatis och jordgubbar. Vi kompletterar med ett par rätter från grillen.

En maffig avslutning. Kladdig chokladtårta med jordgubbar, grädde och glass. Bild: EMELIE ASPLUND

En maffig avslutning. Kladdig chokladtårta med jordgubbar, grädde och glass. Bild: EMELIE ASPLUND

Foto:

Mat & dryck2010-06-01 08:17

Jag inleder midsommarfirandet med sillfrukost i det gröna. Tre sorters sill, gammaldags inkokt strömming, dilldoftande nykokt potatis, knapriga rädisor, hembakat knäckebröd, ost, öl och en liten snaps, helst kryddat brännvin.

Ferran Adriá, ägare till den berömda restaurangen el Bulli strax utanför Barcelona, var den som kreerade grillad vattenmelon.

Receptet har sedan spritt sig som en löpeld över världen. Det låter lite konstigt, men är förvånansvärt enkelt och mycket gott. Testa och servera med grillad halloumiost. En rätt som passar icke köttätare.

Fläskkött är som gjort för att grillas. Saftigt, mört och snabblagat. Tjocka skivor fläskfilé utbankade till stora biffar bjuder jag på. Pensla dem lätt med olja, krydda och grilla varje sida några minuter, enkelt och lättlagat. Servera med ugnsrostad färsk potatis, en delikatess.

En läskande drink i väntan på att grillen skall bli klar. Marinerade jordgubbar och mousserande vin. Välj efter plånbok och smak allt ifrån champagne till pommac, det senare förslaget för barn och bilförare.

Midsommartårtan. I år en saftig chokladbotten drösad med florsocker och garnerad med jordgubbar. Komplettera med lösvispad grädde, vaniljglass och extra jordgubbar i skål.

Här kommer alla recepten.

Inlagd matjessill

Sillen smakar gott redan efter en timme men vinner på att stå över natten.

1 burk matjesfiléer, cirka 570 g

2 skivade färska lökar

1 msk kryddpeppar

Lag:

2 1/2 dl vatten

3/4 dl ättika, 12 procent

1 1/4 dl socker

Börja med lagen. Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen svalna.

Spola av matjesfiléerna med kallt vatten. Låt rinna av väl. Skär sillen i sneda bitar. Varva sill, lök och kryddpeppar i en glasburk. Häll över den kalla lagen. Ställ svalt över natten.

Dragonsill

Dragon är lättodlad och tålig. Min äldsta planta är 40 år och har överlevt alla kalla vintrar utan att frysa bort. De späda, nyuppkommna bladen har en fantastisk mild arom, perfekt till sillen. Men det skall vara fransk dragon.

1 förpackning 5 minuters inläggningssill, 420 g, eller 4 inlagda sillfiléer

1 dl lätt crème fraiche

1/2 dl majonnäs

2 msk ljus fransk senap

2-3 msk hackad färsk dragon eller 1 msk torkad

1 tsk honung

salt

nymald peppar

Skölj sillen i kallt vatten. Låt rinna av väl. Skär den i sneda bitar.

Blanda crème fraiche, majonnäs, senap, dragon och honung, Smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillen. Låt stå kallt över natten. Garnera med en kvist färsk dragon vid serveringen.

Chilisill

Tycker du om mat med lite sting? Testa i så fall den här inläggningen. Styrkan avgör du själv genom att minska eller öka mängden spansk peppar.

1 förpackning femminuters inläggningssill, 420 g, eller 4 inlagda sillfiléer

1 stor eller 2 små rödlökar

1/2--1 liten spansk peppar

1 dl vatten

1/2 dl sherry-- eller vitvinsvinäger

1/2 dl honung

Skölj sillen i kallt vatten. Låt rinna av väl. Skär den i sneda bitar.

Skala och finhacka löken. Dela den spanska pepparn på längden och skrapa ur kärnorna. Hacka den i små tärningar.

Vispa samman vatten, vinäger och honung. Vänd ner sillen, den hackade löken och chilin. Ställ kallt 1--2 timmar gärna över natten.

Inkokt strömming

Passar inte bara till sillfrukost utan blir en delikat sommarlunch serverad med färsk potatis och skarpsås.

600 g strömmingsfilé

1 dl grovhackad dill

1 liten skivad morot

1 strimlad färsk lök

Lag:

4 dl vatten

3/4 dl ättiksprit, 12 procent

3 msk socker

2--3 tsk salt

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

Skölj strömmingsfiléerna och rulla ihop dem med skinnsidan ut. Lägg dem i en traktörpanna eller låg kastrull bottnad med dill, morot och lök.

Koka upp vatten ättika, socker, salt, peppar och lagerblad. Häll försiktigt lagen över strömmingen. Sjud alltsammans 8--10 minuter. Kyl snabbt och förvara kallt minst över natten gärna ett dygn. Garnera med färsk dill vid serveringen.

Grytbröd

10 kakor

En stor stadig gryta fylld med det här goda knäckebrödet är min present till familjens jämnåriga födelsedagsfirare. Ett litet syskonbarn, mycket förtjust i brödet, döpte det genast till grytbröd. Receptet har jag hämtat från Lars "Pluto" Johannisons bok "Det jordnära köket". Det här är halva receptet.

25 g jäst, 1/2 paket

2 dl ljum mjölk, cirka 37 grader

1 tsk salt

2 1/2 dl fint rågmjöl

2 1/2 dl vetemjöl

grovt rågmjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör tills den är löst. Tillsätt salt och de båda mjölsorterna. Arbeta samman till en smidig deg. Ta upp den på mjölat bakbord och forma till en rulle. Skär den i 10 bitar. Lägg dem med snittytan ner på bakbordet, väl mjölat. Täck med bakduk och jäs dem 30--40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut bullarna i rikligt med grovt rågmjöl med slät kavel till tunna kakor. Avsluta med kruskavel. Har du inte kruskavel, nagga kakorna tätt med en gaffel. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda i mitten eller övre delen av ugnen tills kakorna fått lite färg, 6--8 minuter. Låt svalna på galler. Förvara torrt.

Midsommardrink

6 glas

Somrig drink i väntan på att grillen skall bli klar.

10 jordgubbar

1--2 msk florsocker

1 msk citruslikör, kan uteslutas

1 msk limesaft

1 flaska kylt mousserande vin, cider eller pommac, 75 cl

Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Tillsätt socker, likör och limesaft. Ställ kallt till serveringen.

Fördela jordgubbarna i glasen. Häll i vinet. Servera omedelbart.

Grillad fläskfilé med rostad färskpotatis och citronsmör

4 portioner

Pensla snålt med olja, så droppar den inte och flammar upp.

4 tjocka skivor fläskfilé à 150 g

olja

salt

nymald peppar

Rostad potatis:

3/4 kg små färska potatisar

4 små färska lökar

2 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

2 tomater

olivolja

färsk timjan

salt

nymald peppar

Citronsmör:

100 g smör

rivet skal och pressad saft av 1/2--1 citron

Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225 grader. Fodra en långpanna med dubbla bakpapper.

Skölj och borsta potatisen och dela stora. Små kan vara hela. Skala och dela lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Dela stora tomater. Rör samman smör och citron.

Häll potatis, lök och vitlök i långpannan. Ringla över lite olja. Sätt in pannan i mitten av ugnen. Låt stå i 10 minuter.

Blanda ner paprika och tomat i potatisen i långpannan. Krydda med timjan, salt och peppar. Stek ytterligare 15--20 minuter.

Lägg filéskivorna mellan plastfolie och banka ut dem till tunna biffar. Det går lätt med hjälp av en tjockbottnad kastrull.

Pensla dem med olja och krydda med salt och peppar. Grilla var sida 3--4 minuter och vrid biffarna efter halva tiden, så att de får ett vackert rutmönster. Servera biffarna nygrillade med potatisen och smöret. Grönsallad smakar gott till.

Grillad halloumi och vattenmelon

4 portioner

Rolig idé med grillad vattenmelon och inte alls så tokigt som det låter.

200 g halloumiost

1 klyfta vattenmelon

olja

salt

grön tabasco

färsk timjan, dragon eller gräslök

Skär osten i centimetertjocka skivor. Pensla dem med olja. Skär melonen tvärs över i tjocka skivor. Pensla dem med olja. Salta och doppa över lite tabasco.

Lägg ost och melon på grillgallret. Grilla osten 1 minut på var sida och melonen 2--3 minuter. Garnera med örtkryddor.

Chokladtårta med jordgubbar och grädde

12--15 bitar

Den maffiga avslutningen. Kladdig chokladtårta med jordgubbar, grädde och glass. Tårtbotten kan frysas med utmärkt resultat, men spara garneringen till serveringen.

200 g smör

200 g mörk choklad med 60 proc kakao

4 stora ägg

2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Garnering:

florsocker

jordgubbar

Till servering:

mjukvispad grädde

Sätt ugnen 200 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant cirka 25 cm i diameter.

Smält smöret i en kastrull. Dra den från värmen. Rör ner chokladen och fortsätt röra tills den smält.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjöl och chokladröra växelvis i äggsmeten.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 20--25 minuter. Kakan skall vara lite kladdig i mitten. Låt svalna i formen.

Lägg tårtan på ett fat med tårtpapper, lossa kanten, dofta över lite florsocker och garnera med jordgubbar. Servera med mjukvispad grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!