En marinad blir tre

Gör det enkelt för dig med en grundmarinad som kan varieras.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:44

Räkna upp receptet efter behov, marinaden klarar sig minst en vecka i kylskåp och fungerar som bas för tre användbara grillmarinader. En snäll och beskedlig, en rökig och stökig och till sist en stark och dominant. Alla passar bäst till kött.

Generellt gäller att ju mörkare köttet är, desto kraftigare marinad.

Till grundmarinaden:

4 personer

5 msk rapsolja

2 msk indonesisk soja (eller kinesisk samt 1/2 tsk socker)

1 msk koncentrerad kalvfond

1 krm svartpeppar

Blanda allt och tillsätt någon av nedanstående smaksättningar.

Till snäll och beskedlig kryddning:

1 sats grundmarinad

1 vitlöksklyfta

2 kvistar timjan

1 tsk farinsocker

Skala vitlöken och lägg i mixer tillsammans med timjan utan kraftiga kvistar och farinsocker. Finfördela. Blanda med grundmarinaden.

Till rökig och stökig kryddning:

1 sats grundmarinad

2 vitlöksklyftor

3 kvistar timjan

1 tsk liquid smoke

Skala vitlöksklyftorna och lägg i mixer tillsammans med timjan utan kraftiga kvistar. Finfördela. Tillsätt grundmarinaden och liquid smoke.

Till stark och dominant kryddning:

1 sats grundmarinad

1 vitlöksklyfta

2 chilifrukter, styrka efter smak

1 msk grönpeppar

Skala vitlöken och lägg i mixer tillsammans med chilifrukter utan fästen och kärnor (eller med kärnor om man vill ha extra het marinad) samt grönpeppar. Finfördela och blanda med grundmarinaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!