Räkna upp receptet efter behov, marinaden klarar sig minst en vecka i kylskåp och fungerar som bas för tre användbara grillmarinader. En snäll och beskedlig, en rökig och stökig och till sist en stark och dominant. Alla passar bäst till kött.
Generellt gäller att ju mörkare köttet är, desto kraftigare marinad.
4 personer
5 msk rapsolja
2 msk indonesisk soja (eller kinesisk samt 1/2 tsk socker)
1 msk koncentrerad kalvfond
1 krm svartpeppar
Blanda allt och tillsätt någon av nedanstående smaksättningar.
1 sats grundmarinad
1 vitlöksklyfta
2 kvistar timjan
1 tsk farinsocker
Skala vitlöken och lägg i mixer tillsammans med timjan utan kraftiga kvistar och farinsocker. Finfördela. Blanda med grundmarinaden.
1 sats grundmarinad
2 vitlöksklyftor
3 kvistar timjan
1 tsk liquid smoke
Skala vitlöksklyftorna och lägg i mixer tillsammans med timjan utan kraftiga kvistar. Finfördela. Tillsätt grundmarinaden och liquid smoke.
1 sats grundmarinad
1 vitlöksklyfta
2 chilifrukter, styrka efter smak
1 msk grönpeppar
Skala vitlöken och lägg i mixer tillsammans med chilifrukter utan fästen och kärnor (eller med kärnor om man vill ha extra het marinad) samt grönpeppar. Finfördela och blanda med grundmarinaden.