Köttfärs måste tas om hand snabbt om den ska smaka gott och därför brukar jag göra röra som senare kan förvandlas till alla möjliga rätter.
Det är praktiskt för vardagsbruk att ta fram en lagom stor förpackning ur frysen på morgonen innan man börjar jobba. Röran tinar lagom i kylskåpet under dagen och kan sedan på någon halvtimme fixas till en god middag. Faktum är att den här röran också kan duga som festmat - fast då kräver den något längre tillagningstid.
Själva röran kan man göra av antingen ren nötfärs eller blandfärs. Mitt recept är för ett kilo färs, men har du en tillräckligt stor gryta är det ingenting som hindrar att du dubblar eller rent av tredubblar receptet.
Hur stor mängd röra du fryser in i varje förpackning beror förstås på familjens storlek. Recepten här räcker alla till fyra personer och bygger på 3 eller 5 dl köttfärsröra.
1 kilo köttfärs
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
100 gram bacontärningar
150 gram rotselleri tärningar
5-600 gram krossade eller passerade tomater
salt, peppar, basilika
Hacka löken och låt den brynas tillsammans med bacontärningarna en stund innan köttfärsen bryns i omgångar. Bryn också rotselleritärningarna, tillsätt olja om det blir torrt i pannan. Lägg det brynta i en stor kastrull eller gryta vartefter. Häll på tomaterna, pressa i vitlöken och krydda.
Låt röran puttra ihop en stund, men spar på vätskan. Ju mindre vätska, ju mindre plats tar röran i frysen. Frys in i lämpliga förpackningar (platta plastpåspaket tar liten plats.)
3 dl köttfärsröra
1 burk passerade tomater (alt. 2 dl chilisås på flaska)
ev. en skvätt vatten
kryddor efter smak t ex oregano, basilika, chilipeppar, tabasco.
Rör ihop alla ingredienserna och låt dem puttra ihop. Späd med vatten om såsen verkar tjock. Smaka av med kryddor. Servera till pasta - gärna med riven parmesan - och en sallad förstås.
5 dl köttfärsröra
2 burkar kidneybönor (obs häll av spadet)
400-500 gram tomatconcassé alt. krossade tomater
3 chorizokorvar
1 dl "het" ketchup, t ex mexikansk
tabasco, spiskummin, salt, peppar
Blanda allt utom korvar och kryddor. Skär korvarna i slantar och bryn dem lätt innan de läggs till det andra i grytan. Låt det hela småputtra - rör ibland - och känn efter att konsistensen känns rätt. Späd annars med aningen vatten. Krydda. Ställ tabasco på bordet för den som gillar het mat. Servera direkt ur grytan. Bjud ett gott bröd till och en grönsallad.
3 dl köttfärsröra
1 liten burk champinjoner
1 dl ketchup
1 dl vatten
8 lasagneplattor
6-7 dl ostsås (vanlig vit sås som blandas med riven ost)
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till köttfärssåsen i en kastrull och låt den puttra ihop en kort stund. Bred lite av köttfärssåsen i botten på en smord ugnssäker form som har minst 6-8 cm höga kanter. Täck med lasagneplattor och häll på lite ostsås. Varva i ytterligare ett par lager och sluta med ostsås. Strö över riven ost och grädda först med folie 30 minuter. Tag av folien och låt lasagnen få gulbrun färg i cirka 15 minuter.
5 dl köttfärsröra
1 röd paprika
1 näve torkade, blötlagda trattkantareller alt. någon dl frysta, förvällda kantareller
1 färdigkavlad smördeg 25 x 42 cm
1 ägg
1 krm cayennepeppar
salt, svartpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka paprika och svamp och bryn en kort stund i smör. Blanda med köttfärsröran och krydda. Se till att röran är fast i konsistensen så att den går att forma till en limpa som håller ihop. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper på en plåt och sporra ut några smala remsor på kortsidan till garnering. Lägg den helt kalla köttfärsröran mitt på smördegen och tryck till den som en limpa. Vik ihop degen till ett paket och vänd så att skarven kommer i botten.
Garnera med degremsorna och pensla med uppvispat ägg. Grädda cirka 20 minuter. Servera med sallad och ett glas rödvin.
Minsta rest av den här köttfärsröran går att använda. Så här t ex:
Varm macka. Lägg några matskedar röra på en brödskiva. Lägg på en skiva ananas och en rejäl ostskiva. Gratinera i 250 graders ugn tills osten smält.
Crêpes. Utöka röran med svamp eller majs på burk och använd den som fyllning i crêpes.
Tortillas. Linda in röran i tortillas och lägg i smord form. Blanda en burk konserverade cocktailtomater med 1 burk salsa, stark ketchup el dyl. Häll på såsen, strö över riven ost och pinjenötter. Gratinera 10 minuter i 225 grader..
Soppa. 1 dl köttfärsröra gör en burk tomatsoppa mycket godare.