En superstar i köket

Niklas Ekstedt är bra på två saker: åka skidor och laga mat. Åtminstone enligt honom själv. Där emellan står han gärna på en skateboard och slår sig helst riktigt ordentligt. Vi bjöd in en sprallig tv-kock i Mias kök.

Foto:

Mat & dryck2008-11-13 14:04

Intensiv. Splittrad. Mångkonstnär. Det är tusen järn i elden och extremt många bollar i luften när Niklas Ekstedt intar mitt kök.

Han talar i telefon samtidigt som han skär bröd i perfekta små tärningar, samtidigt som han ler in i kameran. Samtidigt som han promotar sin nya kokbok, samtidigt som han gör om receptet i sista sekunden. Det är som på tv, fast i 180.

Är du alltid så här?

- Ja, jag får ofta kritik för det. Jag försökte avveckla det ett tag och bara göra en sak i taget, men då tyckte folk att jag var tråkig och inte lika kreativ längre, så jag lade ner det.

Populär krögare

Han är numera Mat-Niklas med hela Sverige, igenkänd på gatan och krögare på sin egen restaurang 1900 i Stockholm. Många kommer dit bara för att få en skymt av Tina Nordströms manliga motsvarighet, vilket han så gärna bjuder på - bara han får lov att förverkliga sin dröm om en riktigt stor, svensk krog.

- Jag tycker att det är skitkul att göra tv, men i grund och botten är jag ju krögare och kock. Nu vill jag trimma 1900 till att bli riktigt bra och helst hinna laga mer mat.

På 1900 serveras bara svenska råvaror. Gärna med unika, småskaliga och närproducerade ingredienser. Citrongräs och kokosmjölk är bannlyst. Här tolereras inte ens olivolja, i stället använder kockarna fin svensk kallpressad rapsolja.

Blivit stockholmare

Något tävlingskockande har aldrig varit aktuellt för Niklas Ekstedt. Han var bara 20 år när han öppnade sin restaurang Niklas i Helsingborg och blev Sveriges nye kulinariske superstar över en natt. Lägg därtill en sommarkrog i Viken och det gavs inget som helst utrymme för tidskrävande tävlingsmatlagning - inget annat heller för den delen.

Men nu har han hunnit fylla 29 år och har lämnat södern för centrala Stockholm.

- Jag älskar det, men det är som ett annat land. I Skåne hade man mycket mer personlig kontakt med fiskhandlaren, tomatodlaren och han som kom med lammköttet. Här är det å andra sidan mycket större genomströmning av folk och en helt annan mentalitet, vilket är kul.

Om några veckor kommer hans tredje kokbok ut: Niklas Smaker (Forum), där naturligt och närodlat är ledorden. Och om han gillar att göra tv är skrivandet en ännu större källa till glädje.

- Det är lättare att uttrycka sig i text. Jag blir mer välformulerad och folk hänger inte upp sig på småsaker som i tv.

Paj-beröm

Just i dag är det dock livematlagning som gäller. På fem röda har Niklas trollat med tomater, halstrat en firre och klämt i sig ett berg löjrom. Ändå kan han inte motstå min rabarberpaj som vi fotograferat någon timme innan. Och nog blir man lite mallig när den får bästa betyg. Han är ju ändå Mat-Niklas, liksom.

Men framför allt lyser kärleken till mat igenom. Vad det än må handla om.

- Jag byggde min karriär på ungdomlig entusiasm. Men då skulle allt vara så trendigt att man blev spänd och nervös. Numera njuter jag mer av att både laga och äta mat.

RECEPT
Potatispuré med löjrom, pepparrotskräm och chips

4 portioner, 20 minuter

Smarrig förrätt som blir godare ju mer löjrom man kostar på sig.

4 stora potatisar av mjölig sort

2 msk smör

1/2 dl mjölk

2 msk färskriven pepparrot

salt

2 msk crème fraiche

100 g löjrom

1 msk strimlad gräslök

1 näve krossade lantchips

Skala och koka potatisarna mjuka. Pressa med potatispress och vispa sedan i smör, mjölk och pepparrot. Smaka av med salt.

Fördela purén i fyra små skålar eller burkar. Klicka över crème fraiche. Lägg på en generös hög löjrom och strimlad gräslök. Toppa med krossade potatischips.

Halstrad gösfilé med sauterade Viken-tomater

4 portioner, 30 minuter

Underbart fräsch och lättlagad vårrätt som blir bättre ju godare tomater man hittar.

1 ask Viken-special (tomater) eller:

2 röda tomater, 2 gula tomater samt 1 ask körsbärstomater

olivolja eller kallpressad rapsolja

1 knippe salladslök

1/2 kruka färsk basilika

flingsalt

3 skivor matbröd

400 g gösfilé

Dela tomaterna i mindre bitar. Halvera de minsta. Lägg i en skål och ringla över lite olja.

Strimla det ljusa på salladslökarna och blanda i tillsammans med basilikablad och flingsalt. Sautera någon minut i vid stekpanna. Ställ åt sidan.

Skär brödet i små tärningar, strimla det gröna på salladslökarna och blanda med brödet. Stek i lite olja tills tärningarna blir frasiga.

Lägg fiskfiléerna med skinnsidan nedåt i het stekpanna. Tryck till med stekspaden så att filén håller sig platt. Låt ligga tills köttet nästan koagulerat och blivit helt vitt. Vänd och stek i två minuter på andra sidan.

Fördela tomaterna på fyra tallrikar. Toppa med en fiskfilé på varje. Strö över brödtärningar och servera genast.

Hallonmaräng

4 Portioner, 20 minuter

Från kapitlet Citron ur kommande Niklas Smaker (Forum). Till denna goda och vackra dessert behövs en crème brûlée-brännare.

4 äggvitor

2 msk socker

1 ask färska hallon, 250g

lite citronsaft

Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum. Koka snabbt ihop hallon, lite citronsaft och resten av sockret i en kastrull. Lägg hallonen i en skål och toppa med äggvitan. Värm sedan äggvitan till maräng med hjälp av brännaren och servera genast.

Att dricka till:

Löjrom: Champagne Ayala Brut Majeur (nr 7470), 269 kronor eller Nils Oscar God Lager (nr 1305), 17:70 för 33 cl.

Fisk: Leth Grüner Veltliner (nr 4200), 69 kronor.

Hallon: Nivole 2005 (nr 7787), 61 kronor.

Alkoholfritt: Citronvatten med mynta. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!