Exotisk soppa för röda höstdagar

Hösten är soppans tid. Svampsoppa,löksoppa under ostgratäng, potatissoppa,gulaschsoppa, tomatsoppa... Inget värmerså gott och mättar så skönt.

Mat & dryck2003-10-16 13:00

Eftersom jag nyss är hemkommen från Vietnam kommer här ett recept på vietnamesisk krabb- och sparrissoppa. I Vietnam äter man ofta soppa som en del av en större måltid, inte nödvändigtvis som förrätt utan mer som en del av ett smörgåsbord. Men den här soppan står också för sig själv. Tillsammans med ett gott bröd och en kall öl blir den en trevlig bjudrätt så här i oktober.

Mang tay nau cua - Vietnamesisk soppa med krabba och sparris

Detta behövs för 6 portioner:

1 l hönsbuljong
1,5 msk nuoc mam - Vietnamesisk fish sauce
1/2 tsk socker
1 nypa salt salt
1 msk olja
6 schalottenlökar, hackade
2 vitlökslkyftor, hackade
250 g krabbkött, färsk eller konserverad
nymalen svartpeppar
2 msk arrowrootmjöl, blandat med 2 msk vatten
1 ägg, lätt uppvispat
450 g konserverad sparris, skuren i 3 cm långa bitar (spara konservspadet)
1 msk finskuren, färsk koriander
1 schalottenlök, finhackad


1. Häll hönsbuljong, 1 msk fish sauce, socker och salt i en gryta. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt buljongen sjuda.
2. Hetta under tiden upp oljan i en stekpanna, lägg i lök och vitlök och fräs i några minuter.
3. Lägg ner krabbköttet, mer fish sauce och krydda med svartpeppar. Stek på hög värmen i en minut och ta sedan stekpannan från värmen.
4. Låt buljongen koka upp igen och rör ner arrowrotmjölet utblandat med vatten. Låt det hela koka under omrörning tills soppan tjocknar.
5. Tillsätt ägget under försiktig omrörning.
6. Blanda i krabbköttsblandningen och sparrisen med dess spad, låt det hela bli ordentligt varmt.
7. Strö över färsk koriander, schalottenlök och nymalen svartpeppar. Servera i små skålar (gästerna får ta om många gånger).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!